Op het gebied van bewerkbaarheid is Grenenhout iets taaier en grover. Als laatst laat Vurenhout zich mooier impregneren dan Grenen, zo blijft de kleur van het hout stabieler. Grenen geeft meer kleurverschil van licht- tot donkergroen na impregneren.
Het verschil van Vuren- en Grenenhout
Ook zijn beide houtsoorten harshoudend. De harsgeur komt vooral bij het Grenenhout voor en minder bij het Vurenhout. De bewerkbaarheid van Grenenhout is eigenlijk wat grover en taaier. Het Vurenhout laat zich beter impregneren.
IPE wordt in het algemeen gezien als het beste hout voor buiten. Dit buitenhout kent een lange levensduur en is van absolute topkwaliteit. Kenmerkend voor IPE-hardhout is de zeer fijne nerf en de hoge elasticiteit.
Grenenhout kan goed buiten gebruikt worden, maar dient dan wel geïmpregneerd te worden. Onbehandeld grenen gaat 5 tot 10 jaar mee. Het is zeer gevoelig voor schimmels, houtrot en verschillende weersomstandigheden.
Vurenhout kan voor vele toepassingen worden gebruikt, zowel binnen als buiten. In de bouw is deze houtsoort erg populair. Vurenhout wordt daar gebruikt voor diverse toepassingen tijdens nieuwbouw- en renovatieprojecten.
Hoewel vurenhout buiten altijd met vocht in contact komt, moet je contact met de grond vermijden. Omdat de bodem meestal vochtig is, zal zelfs geïmpregneerd vurenhout hier op den duur door aangetast worden.
Gelukkig kun je vurenhout behandelen, zodat het beter beschermd is tegen de verschillende weersinvloeden. Met vurenhout olie van Osmo is het hout beschermt tegen vocht, algen en schimmels. Kies je voor een olie met pigment, dan voorkom je bovendien dat het hout grijs van kleur wordt.
Voor grenen kies je als je een minder egale en donkerder kleur van je schutting geen probleem vindt. De duurzaamheid van grenen is minder dan die van vuren. Grenen is daardoor goedkoper, hetgeen een belangrijke factor kan zijn als je een lange schutting wil neerzetten.
Het heeft onbehandeld een duurzaamheidsklasse 3. Hierdoor heeft onbehandeld Siberisch grenen of vuren een gelijkwaardige duurzaamheidsklasse als de geïmpregneerde variant uit Centraal Europa. Dit maakt ook dat het hout uit Noord-Europa aanzienlijk duurder is. Het gaat immers ook langer mee en groeit een stuk trager.
Grenen kunt u behandelen met olie, beits of verf. Olie geeft de meest natuurlijke afwerking van het hout. Het accentueert de houtnerf en dringt diep door in het hout. Beits heeft UV-blokkerende componenten en zorgt voor een blijvende flexibiliteit van het hout.
Grenenhout is op dezelfde manier te verduurzamen als Vurenhout. De levensduur van grenen is circa 10-15 jaar, indien het hout keteldruk geïmpregneerd is. Grenenhout heeft onbehandeld duurzaamheidsklasse 5, terwijl deze door keteldruk impregneren wordt verlengd naar klasse 3-4.
Een herbehandeling kan dan na enkele jaren nodig zijn. Het verschil tussen Douglas en vuren of grenen is dat douglas minder noesten heeft en geler van kleur is. Ook is douglas iets duurzamer dan vuren of grenen. Dat verschil is echter minimaal.
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
De meest bekende houtsoort voor buiten is douglas hout. Doordat het eenvoudig te bewerken is, zie je het vaak terug in terrasoverkappingen, schuttingen en tuinmeubels. Deze houtsoort heeft duurzaamheidsklasse 3, gaat onbehandeld ongeveer 10 - 15 jaar mee en is goedkoper in verhouding tot andere houtsoorten voor buiten.
Levensduur van een houten schutting
Geïmpregneerd hout (grenen, vuren): 10 - 15 jaar. Europees hardhout (eik, kastanje): 15 - 20 jaar. Tropisch hardhout (bankirai, azobe e.d.): 20 - 30 jaar.
Vuren bevatten, vergeleken met grenen, minder noesten. Ook in de noest vormen zit een verschil. Zo heeft grenenhout vaak vlindervormige noesten en vuren ronde noesten. Grenenhout en vurenhout zijn beide gemakkelijk te bewerken.
Beide houtsoorten zijn redelijk tot goed te impregneren (grenen beter dan Douglas) waardoor het hout langer beschermd blijft. Omdat Grenen houtdelen vaak meer spinthout bevat dan Douglas hout, zijn deze onbehandeld juist iets minder duurzaam en moet deze altijd worden geïmpregneerd worden voor buitentoepassingen.
Voor het verlengen van de levensduur is het nodig om grenen te beschermen tegen weersinvloeden, schimmels en insecten. Het verven met een dekkende beits biedt de beste bescherming voor grenen.
Grenen is een verzamelnaam voor diverse naaldhoutsoorten, bijvoorbeeld de boomsoort Pinus. Waar gesproken wordt over bijvoorbeeld Redwood, Pijnboom of Grove Den, betreft het Grenen houtsoorten. Grenenhout heeft een duurzaamheidsklasse van 3 of 4. Dat betekent 'gemiddeld duurzaam tot beperkt duurzaam'.
Veel gebruikte houtsoorten voor tuinhuizen zijn padouk, vuren, lariks, afzelia, afrormosia, douglas, lorken, kastanje, ceder, grenen. Wij raden aan om ceder en grenen niet als eerste keuze te nemen: deze houtsoorten zijn vrij gevoelig, en je zal er snel putjes, schrammen en verkleuringen op zien.
Conclusie. Voor de beste duurzaamheid zijn met name hardhoutsoorten als Acacia, Robinia en Eucalyptus uitermate geschikt voor tuinmeubels. Allen zijn zeer sterk en hebben een lange levensduur. Ook het veelgebruikte eiken is een goede keuze.
Onbehandeld Douglas hout gaat zo'n tien tot vijftien jaar mee. Verleng de levensduur van het hout door het de juiste behandeling te geven. Zo blijft uw vlonder, pergola of tuinhuis er na behandeling een stuk mooier en netter uitzien!
Hoe kan je zachthout behandelen tegen vocht
Tot de zachte houtsoorten behoren onder andere grenen en vurenhout en die worden voor veel toepassingen gebruikt. Het is makkelijk verwerkbaar en tevens een stuk goedkoper dan hardhout. Zo gebruikt men zachthout voor onder andere blokhutten, schuttingen en tuinhuisjes.
Reacties. Sommige houtsoorten zoals eiken en vooral esdoorn zijn erg hard. Andere zijn erg goed bestand tegen drukbelasting vanwege hun hoge dichtheid, zoals b.v pokhout. Weer andere houtsoortsen zijn heel erg taai en buigzaam, zoals b.v. populier.
Dit kun je doen met CetaBever Impregneer. De hars en was van het impregneermiddel dringt tot diep in het hout door en beschermt zo tegen UV-straling die de natuurlijke kleur kan aantasten. Dit hout heeft geen deklaag of bescherming en is daardoor uiterst vatbaar voor rot en verwering. Behandel het zo snel mogelijk.