De verloskundige regelt deze afspraak voor je. Wanneer de ballonkatheter er niet vanzelf uitvalt en je hebt tussentijds geen spontane weeën of gebroken vliezen gekregen dan zal ongeveer 24-36 uur na het plaatsen van de ballonkatheter de verloskundige bij je thuis langskomen.
Na plaatsing wordt gewacht tot de ballon er spontaan uitvalt. Dan is er namelijk een paar centimeter ontsluiting en kunnen de vliezen worden gebroken. Meestal duurt dit ongeveer 12 uur maar soms kan het ook tot 48 uur duren.
De geboorte van het kind vindt over het algemeen binnen 24 uur na het breken van de vliezen plaats. Het opwekken van de bevalling is niet pijnlijker dan een normale bevalling, wel kan het soms langer duren en is het mogelijk spannender omdat het gepland is. Indien nodig kijkt een kinderarts na de bevalling uw kind na.
Als de inleiding start met het breken van de vliezen, dan wordt je baby vaak binnen 24 uur geboren.
Het is wachten totdat u de ballon verliest. Als de ballonkatheter uitvalt, betekent dit dat er 2 - 3 cm ontsluiting is. Het is de bedoeling dat de arts dan de volgende morgen uw vliezen breekt en de bevalling gaat inleiden. *Veel praktische handelen worden overgenomen door de verloskundige die in het ziekenhuis werkt.
Dit is normaal. Vaak zakken deze klachten na enkele uren af. Het kan zijn dat na het inbrengen van de ballonkatheter de weeën starten.Dit gebeurt maar in enkele gevallen, meestal blijft het bij pijn en harde buiken.
Primen met een ballonkatheter
Een andere methode om de baarmoedermond te laten rijpen is door het inbrengen van een ballonkatheter. Ook hierbij is het doel, rijping van de baarmoedermond en ontsluiting van 2 à 3 centimeter, waardoor de bevalling kan worden ingeleid.
Afhankelijk van de reden van de inleiding kan dit langer duren, soms tot de volgende ochtend. Afhankelijk van het verloop van de bevalling kun je onder de douche of word je op bed gewassen. Als jij of de baby geen intensieve controles nodig hebben, kun je ongeveer 3 à 4 uur na de bevalling weer naar huis.
Bevallen in bad is in principe geschikt voor iedereen. “We bespreken de wensen en mogelijkheden voor de bevalling natuurlijk altijd vooraf. Alleen wanneer een zwangere bijvoorbeeld moet worden ingeleid of een ruggenprik krijgt, is een badbevalling niet mogelijk.
Door de druk van het ballonnetje krijg je ontsluiting. Er komen dan ook vanuit de baarmoeder en de baarmoedermond natuurlijke hormonen vrij die de rijping versnellen. De katheter blijft 24 uur zitten. Je kunt gewoon rondlopen en douchen.
Het inbrengen van de ballon is niet pijnlijk.
Na plaatsing van de katheter wordt het ballonnetje met zoutoplossing gevuld tot het de grootte heeft van een stuiterbal. Door de druk van het ballonnetje op de baarmoedermond wordt er steeds meer ontsluiting gemaakt . Daarnaast zorgt de druk ervoor dat het lichaam hormonen aanmaakt die de baarmoedermond rijpen.
Het inbrengen van de ballonkatheter is meestal niet pijnlijk, maar voelt soms onplezierig aan. Na afloop kunt u een beetje oud (bruin) bloedverlies hebben. De katheter zal worden vastgeplakt aan uw been. Hiermee kunt u dus gewoon rondlopen en bent u niet aan bed gebonden.
Dansen, bewegen, wandelen
Bewegen is altijd goed, zowel in de zwangerschap als tijdens de bevalling. Tijdens de bevalling kan bewegen er zelfs voor zorgen dat de bevalling sneller gaat. Ga om de bevalling op te wekken wandelen, fietsen of zet een feel good muziekje op en ga lekker dansen.
Om de rijpheid van de baarmoedermond te beoordelen wordt er een inwendig onderzoek gedaan door de gynaecoloog of verloskundige. Bij een onrijpe baarmoedermond is er weinig tot geen ontsluiting. Wanneer de baarmoedermond rijp is, is deze kort en zacht.Er is dan ook sprake van ontsluiting.
Soms adviseert men om langer te blijven, zoals na een zeer langdurige bevalling, of om het glucosegehalte in het bloed van uw baby te kunnen controleren. Uw kind wordt dan nog een of enkele dagen op de afdeling Geboortezorg van het ziekenhuis geobserveerd.
Bij een inleiding wordt de bevalling kunstmatig op gang gebracht (ingeleid). Dit gebeurt met medicijnen die de weeën opwekken. Een inleiding gebeurt altijd in het ziekenhuis onder verantwoordelijkheid van een gynaecoloog van St. Antonius Geboortezorg.
Van de Nederlandse vrouwen die bevallen van hun eerste voldragen kind wordt 33 procent ingeleid. Dit is veel in vergelijking met de praktijk in andere Europese landen.
Hoe lang het duurt voor je baarmoedermond rijp genoeg is om met een infuus echt te kunnen inleiden kan niemand je zeggen. Vaak moet de behandeling een aantal keren herhaald worden. Bij een erg onrijpe baarmoedermond kan het soms wel een aantal dagen duren voor de mond rijp genoeg is om te kunnen inleiden.
Als je zo'n 5-6 cm ontsluiting hebt is het bij een eerste kindje vroeg genoeg om naar het ziekenhuis te gaan. Je hebt dan gemiddeld nog een uur of 4 nodig voor je volkomen ontsluiting hebt en de weeën zijn tot zo'n 5-6 centimeter vaak nog net goed genoeg op te vangen om de autorit nog aan te kunnen.
De latente fase: 1-3 centimeter ontsluiting
Dit heet ook wel het verstrijken van de baarmoedermond. Als de weeën beginnen kan dat direct al regelmatig en pijnlijk zijn, maar meestal duren de weeën nog kort, komen ze onregelmatig en zijn ze nog niet zo pijnlijk.
Gevolgen van het inleiden van de bevalling
Er zijn wat verschillen tussen een natuurlijke en een ingeleide bevalling. Vaak is de ingeleide bevalling een stuk heviger en pijnlijker.
De gynaecoloog of verloskundige brengt een spreider in je vagina. Daarna brengt de gynaecoloog of verloskundige een zacht slangetje in je baarmoedermond. Aan het einde van het slangetje zit een ballon. Je gynaecoloog of verloskundige vult de ballon met water totdat deze ongeveer 2 tot 3 centimeter is.
Het helpt om de wee rustig weg te zuchten. Door op je ademhaling te concentreren ontspan je je bekkenbodem waardoor de ontsluiting makkelijker toeneemt. Doordat je je focust op de ademhaling kan je de wee ook beter opvangen. Probeer tijdens de ontsluitingsperiode regelmatig van houding te veranderen.