Deze platen zijn voorzien van twee aluminium lagen in de plaat. Deze laagjes liggen zo'n 7mm diep in de plaat. De aluminium lagen zorgen ervoor dat vocht niet verder het hout in kan trekken om zo het kromtrekken te verminderen/voorkomen. Kijk voor meer informatie eens op de pagina multiplex 40mm deurplaten.
Berken multiplex bestaat meerdere dunne laagjes massief hout, ook wel fineerlagen genoemd. Bij berken multiplex zijn de laagjes dunner dan bij veel andere soorten multiplex. Hierdoor is de plaat oersterk en trekt het nauwelijks krom.
Multiplexplaten zijn opgebouwd uit meerdere lagen. Een plaat mag multiplex worden genoemd als deze is samengesteld uit tenminste 5 fineerlagen. De dekfineren van de platen worden vaak gemaakt van okoume, populieren en berken. Ook andere houtsoorten worden gebruikt.
Multiplex schilderen, hoe doe je dat het beste? Multiplex kan op dezelfde manier worden geschilderd als massief hout. Schuren, grondverf aanbrengen en aflakken doet u om het multiplex te beschermen tegen vocht.
Qua dikte gebruiken wij meestal 18 mm, maar dunner en dikker is ook mogelijk (vaak van 9 tot 40 mm). De standaard handelsmaten kunnen handig zijn om rekening mee te houden in het ontwerp van meubels, zeker als je efficiënt met materiaal wilt omgaan of geen naden wilt.
Heeft jouw project dus stevigheid nodig dan kan je beter gaan voor multiplex. Dit materiaal is steviger en is daarom ook duurder dan MDF. MDF is weer relatief goedkoop en makkelijk te bewerken.
Multiplex is een plaatmateriaal wat qua opbouw erg verschilt van MDF. Toch wordt het voor vergelijkbare doeleinden gebruikt. Dit materiaal wordt gemaakt van dunne lagen houtfineer en heeft dus een natuurlijkere uitstraling dan MDF. Het is ook sterker dan MDF.
Multiplex verven
Voor een dekkend product voor mulitplex binnenshuis kan de Osmo Decorwas Creativ gebruikt worden. Deze Olie en was combinatie zorgt voor een dekkend effect op multiplex. Hierbij blijf je wel de houtstructuur zien. Na behandeling is het hout beschermt tegen vocht en vuil.
Het verven van multiplex
Wanneer je de eerste laag grondverf hebt aangebracht dien je deze weer licht op te schuren. Dit verbeterd de hechting van de verf. Indien nodig kun je vervolgens ook nog een tweede laag grondverf aanbrengen. Dit is zeker aan te raden, aangezien multiplex een erg zuigende werking heeft.
De beste manier om multiplex waterdicht te maken is dan ook door het te impregneren met een hout impregneermiddel. Impregneer trekt in het multiplex en legt tevens een beschermlaag op het multiplex. Doordat het diep in het multiplex trekt is de werking vele malen langer, vaak tot wel 3x langer.
Behandel het hout daarom goed. Juist als de plaat goed is behandeld en aangebracht volgens de voorschriften, gaat okoume hout probleemloos 30 jaar mee en is deze net zo intact als aangebracht.
multiplex is sterker dan massief hout met dezelfde dikte. het materiaal is verkrijgbaar in verschillende diktes en afmetingen. multiplex is sterker en lichter dan MDF, en kent vrijwel geen kruip (vervorming van het materiaal). Multiplex geniet daarom voor belaste beplating de voorkeur.
Zo is multiplex sterker dan OSB. Dit komt door de natuurlijke structuur van het hout dat gebruikt wordt in de multiplex platen. Dit houdt trekbelasting beter vast dat de OSB-platen, die bestaan uit houtsnippers en een bindmiddel.
Omdat multiplex op veel manieren superieur is aan spaanplaat, is het meestal de betere keuze als de kosten geen probleem zijn.
Je kunt multiplex verven met muurverf, maar over het algemeen wordt er gebruik gemaakt van houtverf voor dergelijke platen. Je kunt ook met beton multiplex verven door gebruik te maken van onze betonverf. Multiplex verf met hoogglans effect is tevens een populaire optie.
Hoeveel lagen grondverf je exact nodig zal hebben, zal afhangen van zowel de ondergrond als de lak die je wilt gaan gebruiken. Soms is grondverf aanbrengen in één laag voldoende, andere keren zul je minimaal twee lagen aan moeten brengen. Grondverf 1 of 2 keer aanbrengen kan ook afhangen van het product zelf.
Het meest professionele eindresultaat krijg je door minimaal 2 lagen aan te brengen. Hierdoor komt de glans van het product tot zijn recht en door de laagdikte kan de verf een goede bescherming bieden. In sommige gevallen of bij een zware belasting (bv traptredes) kan een extra laag nodig zijn.
Bij onbehandeld hout in twee lagen opbrengen met kwast of roller; De eerste laag verdunnen met ongeveer 20% terpentine of terpentijn*. De tweede laag onverdund aanbrengen. Zorg er voor dat er een zo dun mogelijke laag wordt aangebracht, anders blijft de vloer 1 a 2 weken plakkerig.
Hoeveel lagen hout olie nodig zijn wordt bepaald door het werkstuk. Voor decoratieve objecten zijn normaliter 2 tot 4 lagen hout olie meer dan voldoende; op objecten die intensief gebruikt worden of kops hout bevatten kunnen soms wel 10 lagen hout olie worden aangebracht.
Op deze foto kun je zien hoe diep de olie in het hout trekt. Ik heb alleen de kopse kant geverfd. De olie trekt in een paar minuten 1,5 tot 2,5 centimeter het hout in. Behandel je een plank van twee kanten, dan zal de olie dus overal in het hout komen.
Multiplex is samengesteld uit verschillende fineerplaten en omdat hout zonder bescherming niet goed bestand is tegen water, geldt dat ook voor multiplex. Wel is multiplex WBP verkrijgbaar. Multiplex WBP staat voor Water Boiled Proof en is daarmee in principe geschikt voor gebruik in een vochtige omgeving.
Underlayment Fins Vuren is een multiplex dat bestaat uit 7 lagen en wordt gemaakt van Fins vurenhout. Het heeft sterke vochtwerende eigenschappen en is daarom geschikt voor toepassingen in vochtige ruimtes.
Wat is betonplex? Het grote verschil tussen betonplex en multiplex is dat betonplex een harder, steviger materiaal is dan multiplex. Dit komt met name door de coating van kunststof. Dit extra laagje maakt het materiaal niet alleen duurzamer, het zorgt er ook nog eens voor dat betonplex waterbestendig is.