Puppy's hebben veel slaap nodig. Volwassen honden slapen gemiddeld 12 tot 18 uur per 24 uur en pups slapen nog veel meer. Puppy's hebben het nodig om 18-20 uur per 24 uur te slapen. Wanneer een pup minder slaapt zal hij minder goed uitgerust zijn en sneller “vervelend” gedrag gaan vertonen.
Heb je een bench, probeer je hond dan als hij druk wordt daar heen te begeleiden en voor de opening te blijven zitten tot hij slaapt. En verminder de hoeveelheid indrukken door hem minder naar spannende dingen mee te nemen en iets korter te wandelen. Wordt zijn gedrag dan beter, dan was dit waarschijnlijk de oplossing.
Gun de hond rust. Leg hem, na een periode van kort uitlaten, korte socialisatie activiteiten (10 minuten op een drukke markt is meer dan genoeg!), een spelletje of een oefening, met iets lekkers in de bench. Laat hem lekker wat kluiven op een bot of sabbelen op een gevulde kong.
Een oudere hond kan langer slapen en kan wat schrikkerig en verward wakker worden. Hij kan aanhankelijker worden of niet meer alleen willen blijven. Dit kan komen door een lichamelijk probleem zoals doofheid, slechter zien of het slechter functioneren van organen zoals de lever en nieren.
Sommige honden worden dan ook helemaal hyperactief en gaan rennen, springen, bijten, grommen. Dit wordt ook wel de gekke 5 minuten genoemd. Dit gedrag komt door oververmoeidheid en overprikkeling. Een pup kan dan zeer druk lijken, maar in feite is hij oververmoeid.
Leid hem bijvoorbeeld af met een snoepje vlak voor zijn neus of met een speeltje zodat hij met vier poten op de grond blijft. Vraag het bezoek om door de knieën te gaan, de pup even aan hun hand te laten ruiken en hem rustig over zijn borst te aaien terwijl u ervoor zorgt dat hij niet opspringt.
Het kwijlen kan te wijten zijn aan stress of angst, bijvoorbeeld tijdens een autorit of een bezoek aan de dierenarts. Honden zijn sociale dieren en leven dus graag in een groep. Als een hond zich gaat verstoppen, kan dat zijn om een stressvolle situatie of een hard geluid zoals vuurwerk te vermijden.
Wanneer dit moment is verschilt enorm per hond. Zo kan het zijn dat je hond al iets rustiger wordt bij een leeftijd tussen de 6 en 9 maanden. Wanneer je hond volwassen is, dit is tussen de 1 en 2 jaar, zie je vaak dat de grote hoeveelheid puppy energie is verdwenen.
Houd in je achterhoofd dat een hyperactieve hond minimale fysiek en mentale basisbehoeften. Als hij zijn energie niet kwijt kan dan zal hij nooit echt leren kalmeren. Denk bijvoorbeeld ook aan deze spelletjes die je kunt doen: trekspel, apporteren, wandelen, met een bal gooien en nog veel meer. Kom lekker in beweging!
Houding: De houding van je pup spreekt boekdelen. Zelfverzekerde honden en honden die dominantie uit willen stralen lopen rechtop en maken zichzelf groot. Andere dominante gedragingen zijn: over andere honden of mensen heen gaan staan of hangen, of duwen.
Mijn pup is vals
Er zijn heel veel verschillende karakters. En bij sommige pups is de uitdaging absoluut groter dan bij andere pups. Ook als je al een ervaren hondenbezitter bent, kan het jou overkomen dat de nieuwste aanwinst ineens 'echt niet goed of zelfs vals is'.
Aaien is veiliger dan echt knuffelen in stressvolle situaties; Werk in huis met kalmerende geluiden zoals klassieke muziek, honden kalmeren hiervan; Overweeg een thundershirt als je hond bang is voor onweer, autorijden of vuurwerk; Praat over angst en stress met een gedragsdeskundige.
Speel met puppy nooit te lang; het hondje moet het leuk blijven vinden en niet van uitputting in elkaar storten. Verdeel liever een aantal kortere speelsessies over de dag. Doel: de pup leert op zijn baas te letten en te komen als hij geroepen wordt. Neem een uitnodigende spelhouding aan.
Als een hond overprikkeld is heeft de hond te veel prikkels gehad. Zie het hoofd als een emmer, bij te veel prikkels stroomt de emmer over. Er is op dat moment geen ruimte voor rust in het hoofd. De hond kan druk gedrag gaan vertonen, kan gaan uitvallen, kan in de riem gaan bijten of kan gaan happen naar de eigenaar.
Wanneer stopt je pup met bijten en happen? Tijdens het wisselen van het melkgebit kan de pup juist nog iets meer gaan bijten. Maar wees gerust: het gaat over! Na het wisselen van het melkgebit (met maximaal 7 maanden) stopt het happen en bijten over het algemeen.
Laat je hond het gedrag zien.
Om je hond `nee` of `laat dat` aan te leren, begin je door het gewenste gedrag te laten zien. Laat hem bijvoorbeeld zien dat je een koekje in je hand hebt en zeg dan `nee` voordat je je vuist om het koekje sluit. Laat hem aan je hand ruiken en likken, maar geef hem het koekje niet.
Het regelmatig moeten plassen en poepen, na het eten, na spel of na het slapen, is heel normaal puppy gedrag. Wanneer je pup in huis poept of plast, is dit niet omdat hij zo of te vaak uit moet, maar omdat je zelf niet goed hebt opgelet.
Hoe kun je het bijtgedrag van je pup trainen? Bij te hard bijtgedrag kun je 'AU' zeggen, het spel staken en weglopen. Als je dit consequent toepast leert je pup wanneer hij te hard bijt. Hij leert ook dat het spel stopt als hij dit doet, dus dat het bijtgedrag hem niets oplevert.