Inbraakwerend veiligheidsglasDit glas kan zo sterk gemaakt worden dat het niet of nauwelijks kapot te krijgen is. Bovendien maakt het ontzettend veel lawaai om dit glas kapot te maken. Hoe meer folies en glasbladen het glas heeft, hoe sterker het wordt en hoe kleiner de kans dat de ruit kapotgeslagen kan worden.
Zeer geschikt om in een gebouw met licht te spelen en om een gevoel van ruimtelijkheid te behouden. Maar het wordt nog niet vaak gebruikt als dragend element zoals muren, bruggen en pilaren. Onzin, zo blijkt, want glas is onder druk juist ontzettend sterk.
Technische informatie. Gehard glas is in verschillende afmetingen en diktes beschikbaar en wordt vaak in millimeters weergegeven. Een glasplaat met de afmetingen van 1000mm x 360mm en 6mm dik, kan in het totaal worden belast met maximaal 160kg.
Je weet waarschijnlijk al dat glas erg breekbaar is. Maar er zijn ook sterke glassoorten, zoals het veiligheidsglas in ramen van auto's, treinen en vliegtuigen. Dit glas wordt gemaakt door plasticfolie en doorzichtige lijm tussen twee lagen glas te doen.
Gehard glas ondergaat een temperatuurbehandeling: Na sterk opwarmen wordt het geforceerd afgekoeld. Hierdoor ontstaat een interne drukspanning die ervoor zorgt dat gehard glas tot 5x sterker is dan normaal glas. Daarnaast verdraagt gehard glas grotere temperatuurverschillen door bijvoorbeeld verwarmingselementen.
Afspraken voor werken met glas
Voor de glassector zijn in het verleden een aantal andere specifieke afspraken gemaakt. Als een ruit tussen de 25 en 50 kilo weegt, dan mogen twee werknemers deze ruit wel samen tillen. Maar een ruit weegt al snel meer dan 50 kilo.
Mocht gehard glas toch breken, dan valt het uiteen in kleine stukjes waarbij er geen scherpe randen ontstaan. Gehard glas is daarom bijzonder geschikt voor toepassingen als glazen deuren, scheidingswanden, douchecabines, balkons, vides, windschermen maar ook achterwanden van keukens.
Glas breekt niet spontaan. Er is altijd een vorm van impact (hoe klein ook) nodig.
30 – 40 °C, treden er hoge spanningen op in het glas. Niet alleen het soort glas, maar ook de locatie waar de warmte of afkoeling optreedt, spelen een belangrijke rol. Het glas zet zich uit wanneer het warm wordt en het koude deel blijft zijn vorm behouden. Hierdoor kan het glas breken.
Een thermische breuk is een barst in het raam die spontaan ontstaat door temperatuurverschillen in het oppervlak van het glas. Wanneer er een temperatuurverschil ontstaat van meer dan 30° C, kan een ruit op een bijzondere manier breken. Dit noemt men een thermische breuk.
Gehard glas breekt in tal van scherpe stukjes glas uiteen. Zijn gebruik is daarom verboden in toepassingen als balustrades of relingen, waarbij het risico dat men door een beglazing valt groot is. Gehard glas wordt bijvoorbeeld in glazen deuren of scheidingswanden gebruikt.
Art. nr. Gehard glas 4 mm valt onder de groep veiligheidsglas en is 4 tot 5 keer sterker dan ongehard glas.
Wat is gehard veiligheidsglas? Gehard veiligheidsglas heeft een extra thermische behandeling gehad waardoor het glas tot wel vijf keer sterker wordt dan gewoon glas. Bij breuk valt dit glas uiteen in wel 10.000 kleine glaskorrels die ongevaarlijk voor u zijn en dus geen letsel veroorzaken.
Saffierglas het sterkste
Het sterkste horlogeglas ter wereld is saffierglas. Maar dit glas is ook een stuk duurder om te maken.
Enkel glas is erg dun, er is nauwelijks isolerend vermogen waardoor er heel veel warmte verloren gaat. In de winter gaat er daardoor veel warmte naar buiten en in de zomer warmt de woning snel op. Soms zijn de temperatuurverschillen tussen binnen en buiten zo hoog, dat er condens op de ruit ontstaat.
Isolatiewaarde Triple glas
Bij glas wordt de isolatiewaarde aangeduid in een U-waarde. Hoe dichter de U-waarde bij 0, hoe beter het glas uw huis isoleert. Triple glas gezet in een nieuw kozijn heeft een U-waarde die ligt tussen de 0,4 en 0,9. Enkelglas heeft een U-waarde van 5,8 en standaard luchtgevuld dubbelglas 2,8.
Bij hete dranken denk je uiteraard aan koffie en thee. Dit kun je uit stenen of porseleinen kopjes drinken, maar ook uit glas. Voorwaarde is dan dat het glas extra sterk moet zijn en bestendig tegen hitte moet zijn. Sommige glazen zijn dubbelwandig, wat betekent dat er een extra wand in het glas aangebracht is.
Reacties. Ja, dat is waar. Behalve als het glas speciaal gemaakt is zodat het een warmteschok kan weerstaan.
Wist je dat glas eigenlijk helemaal niet tegen heet water kan? Dat komt omdat glas erg goed hitte kan geleiden.Hierdoor zet glas snel uit als je hier warm water in schenkt en daardoor kan het scheuren. Daarnaast kun je ook snel je handen eraan verbranden.
Voornamelijk ruiten die zijn gemaakt van draadglas, HR+/HR++ glas en dubbelglas zijn gevoelig voor thermische breuken. Twijfel je of je een breuk hebt die ontstaan is door de temperatuur? Neem dan contact op met je glasleverancier of een glasspecialist.
Een thermische breuk treed op als een deel van het glasblad veel warmer wordt dan een ander “aangrenzend” deel. Hierdoor ontstaat er in het glasblad spanning die op een gegeven moment kan resulteren in een barst. Deze barst begint altijd aan de zijkant van het glas en staat hier loodrecht op.
Ook gehard glas is geen doorvalveilig glas. Bij breuk zal het glas immers in zeer kleine korrels uiteenvallen, waardoor er doorheen kan worden gevallen.
Daarnaast kan plexiglas “gaan werken” bij temperatuur verschillen. Een lange panorama van 200x50cm zal bijvoorbeeld altijd wat krom trekken. Dit kun je wel voorkomen door als ophangsysteem een aluminium profiel te kiezen.
Beschrijving. Gelaagd glas bestaat uit minimaal twee glasplaten met daartussen één of meerdere lagen PVB-folie. De glasplaten en folie zijn in de fabriek aan elkaar gesmolten onder grote hitte. De folie zorgt voor het bijeenhouden van het glas indien de ruit breekt.