De harpij, in het Engels harpy eagle, is een wonderbaarlijke vogelsoort die voornamelijk in het Amazonewoud leeft. Het is de sterkste roofvogel ter wereld met klauwen die groter kunnen worden dan die van een grizzlybeer. Door haar omvang denken sommige mensen dat ze te maken hebben met een verkleed persoon.
De Andescondor komt in Zuid-Amerika voor. Hij is met een spanwijdte van meer dan 3 meter de grootste roofvogel op aarde.
De steenarend wordt ook wel goudarend genoemd vanwege zijn mooie gouden veren in z'n nek. Aan z'n poten heeft hij enorme klauwen waarmee hij prooien van wel drieënhalve kilo kan tillen. Het vrouwtje legt twee eieren. Na ongeveer 45 dagen komen de eieren uit en liggen er een paar donzige witte kuikens in het nest.
De gier is de grootste roofvogel van Europa: de spanwijdte van zijn vleugels is bijna 3 meter. Monniksgieren hebben bruinzwarte veren. Op hun kop zitten geen veren.
De zeearend is veruit de grootste roofvogel die regulier voorkomt in ons land. Een vliegende zeearend is in alles imposant: groot, traag zwevend met af en toe zware vleugelslagen, de voor een roofvogel lange en dikke snavel recht vooruit, de robuuste klauwen klaar voor het grijpen van een prooi.
Veel dieren slaan op de vlucht als de zeearend verschijnt maar voor mensen is de zeearend niet gevaarlijk. Als hij over je heen vliegt, valt je mond open van verbazing en ontzag.
Het smelleken is de kleinste roofvogel van Europa. Daarom wordt deze superfanatieke jager ook wel dwergvalk genoemd.
Op de vraag wat de grootste vogel is die ooit op aarde heeft geleefd, lijkt een definitief antwoord te zijn gevonden. De eretitel wordt opgeëist door een reusachtige olifantsvogel, die meer dan duizend jaar geleden op Madagaskar rondzwierf, ruim achthonderd kilo woog en bijna drie meter hoog kon worden.
Eén van de grootste zeearenden is de Stellers zeearend. Deze arend is vernoemd naar Georg Wilhelm Steller, een Duitse bioloog. De dieren zijn tot 1,05 meter lang en hebben een spanwijdte van 2,8 meter. Het dier weegt tussen de 7 tot 9 kilogram.
De Andescondor heet een uitzonderlijke levensduur van 50 jaar. De Andescondor is de grootste gier van de Nieuwe Wereld en tevens de vogel die, met de albatros, de grootste vleugelbreedte ter wereld heeft: 3m20. Hij kan tot 15 kg wegen.
Wat veroorzaakt agressief gedrag bij roofvogels? In Nederland is de kans dat je door een roofvogel wordt aangevallen vrij klein. Wanneer dit toch gebeurt is het vaak omdat de vogel zich bedreigd voelt en/of kleintjes heeft en deze wil beschermen. De meeste aanvallen op mensen zijn overigens schijnaanvallen.
"Voor het kuiken van een giervalk wordt zo'n 20 á 30.000 euro betaald. Het werkt met de prijzen voor valken net als op de woningmarkt; het is een kwestie van vraag en aanbod. Momenteel zijn de valken enorm gewild en omdat er weinig aanbod is, stijgt de prijs."
Wat eet de buizerd? De buizerd is een echte opportunist, hij eet namelijk wat hij kan vinden. Verschillende kleine zoogdieren zoals muizen, konijnen en mollen, staan op het menu. Maar ook amfibieën, als kikkers, en zelfs reptielen, zoals hagedissen, kunnen ten prooi vallen aan de buizerd.
De kleinste roofvogels zijn dwergvalken met een vleugelspanwijdte van 15 centimeter.
Het kleinste vogeltje ter wereld is de kolibrie. Sommige soorten zijn maar zes centimeter groot!
De zeearend is een enorme roofvogel met een spanwijdte van ongeveer 2,5 meter en een gewicht van tussen de 3 en de 7,5 kilo, ook bij de zeearenden is de dame het grootst net als bij alle andere roofvogels. Met zijn spanwijdte is de zeearend samen met een de knobbelzwaan een van de grootste vogel in ons land.
Hebben zeearenden natuurlijke vijanden? De eieren en kuikens van zeearenden vormen een prooi voor andere vogels en voor in bomen klimmende zoogdieren zoals wasberen.
Ondanks zijn naam doet vermoeden bevindt de zeearend zich vooral in de buurt bij zoet water. Hier jaagt de zeearend op vis, zoetwaterdieren en soms kleine zoogdieren. In de winter eten ze vooral veel aas. De zeearend heeft zelf geen natuurlijke vijanden, afgezien van de mens.
Die achterste teen is de belangrijkste. Hiermee maakt hij zijn prooi dood. Met zijn snavel scheurt een zeearend het vlees van zijn prooi los. Omdat het vrouwtje groter is dan het mannetje, vangt het vrouwtje meestal ook grotere prooidieren.
In Florida is een 75-jarige man gedood door 's werelds gevaarlijkste vogel, de kasuaris. Dat melden lokale media. De kasuaris is een vleugelloze vogel die tot 1,7 meter groot kan worden. De vogel komt onder andere voor in het regenwoud van Australië en in Nieuw-Guinea.
Olifantsvogels (orde Aepyornithiformes, familie Aepyornithidae) zijn een groep van uitgestorven loopvogels waarvan het leefgebied beperkt was tot het eiland Madagaskar.
Slechtvalken zijn de snelste vogels ter wereld. Horizontaal vliegen ze met een snelheid van wel 150 km/u en in duikvlucht schakelen ze nog ettelijke versnellingen hoger. Het record staat op niet minder dan 389 km/u, nét 20 km/h sneller dan de hoogste snelheid die ooit in een Formule 1-bolide gehaald werd.
Vooral op paaltjes langs de weg zijn veel roofvogels waar te nemen. Deze winter zijn vooral veel buizerds te zien, zegt Henk Sierdsema, roofvogelexpert van Sovon. Maar ook de torenvalk en de grote zilverreiger profiteren van het grote aanbod veldmuizen.
Slimme slechtvalk
Kleine vogels vliegen dus 's nachts voor de veiligheid, maar hoe veilig zijn ze nog? Een van de roofvogels, de slechtvalk, is erachter gekomen dat kleine vogels 's nachts veel doortrekken, zegt bioloog en vogelspotter Hoogenstein. "Daar zijn we ook met behulp van de luchtmacht achtergekomen.
Uilen. De zeearend is de grootste Europese arend, en hoewel hij hier niet broedt of overwintert, kan je hem toch jaarlijks waarnemen. Uilen zijn nachtroofvogels. Ze hebben ook klauwen zoals de dagroofvogels, maar met twee tenen naar voren en twee naar achteren.