Hoe lang een benzodiazepine werkt hangt af van de soort. Sommige benzodiazepines (temazepam, lorazepam of oxazepam) werken heel kort. Deze medicijnen krijgen patiënten van een dokter bij korte angst, slaapproblemen en epilepsie. De effecten duren bij kortwerkende benzodiazepines meestal een paar uur tot een halve dag.
Na gebruik duurt het ongeveer een uur voordat het werkt. Daarna houdt de piek zo'n vier tot zes uur aan, waarna de effecten wat minder worden. Gebruikers geven aan dat het effect in vlagen terug kan komen.
Benzodiazepinen, in spreektaal benzo's genoemd, zijn medicijnen met een rustgevende en ontspannende werking. Benzodiazepinen worden in de volksmond ook aangeduid als: slaappillen, kalmeringsmiddelen, pammetjes (de naam eindigt meestal op 'pam'), of met de merknamen Seresta of Valium.
Er zijn (niet zoveel) mensen die deze middelen snuiven of onder de tong laten smelten. Zij vinden dan dat het middel beter werkt, maar meestal dat het anders werkt. Zo vertellen mensen die benzodiazepines snuiven ook wel, dat ze er minder suf maar meer prettige drugsactiviteit ondervinden.
De effecten van 6-APB duren zo'n 7 tot 10 uur. Het kan wel meer dan een uur duren voordat iemand de effecten merkt. Als iemand veel heeft gegeten van tevoren, kan dit nog langer duren. De effecten kunnen wat lijken op die van MDMA en speed.
Dosering. - Voor een mild effect: 40- 70 mg. - Voor een normaal/sterk effect: 70 – 100 mg. - Voor een sterk effect: 100 -125 mg.
5-MAPB is behoorlijk potent, dus overschat het niet. Neem de eerste keer gewoon wat minder en als het te weinig blijk dan krijg je vast nog een kans om het te proberen. Ik zou het houden op 80 milligram. Dat lijkt me voldoende.
Epileptische insulten, verwardheid en wanen of hallucinaties treden zelden op. Ontwenningsverschijnselen duren gemiddeld tot twee weken na het staken.
Er zijn aanwijzingen dat de angstverminderende werking van benzodiazepinen ook op langere termijn blijven bestaan; dat benzodiazepinen ernstige bijwerkingen geven, met name verhoogd risico op concentratie- en geheugenproblemen, verkeersongevallen, vallen en fracturen, en verslaving.
Benzodiazepines (slaap- en kalmeringsmiddelen) zijn maar zelden geschikt voor langdurig gebruik, en toch slikken 400.000 Nederlanders weken, maanden of zelfs jaren benzo‚'s. Daarvan is zeker de helft verslaafd.
De voorkeur gaat uit naar een kortwerkende benzodiazepine-agonist: lormetazepam, temazepam, zolpidem of zopiclon. Met deze middelen bestaat ruime ervaring en bij gebruik in lage dosering is er weinig kans op nawerking de volgende dag.
Diverse benzodiazepinen waaronder alprazolam, diazepam en lorazepam zijn effectief bevonden in placebogecontroleerd onderzoek. Ongeveer 70 tot 80 % ervaart een duidelijke vermindering van de angstsymptomen waarbij de effecten op de somatische angstequivalenten het meest op de voorgrond staan.
welke zijn dat? Jaarlijks gebruiken meer dan 1 miljoen Nederlanders benzodiazepinen, oftewel tranquilizers. Een aantal benzodiazepinen behoren tot de zwaarste slaappillen.
De gebruikelijke dosering is:
Volwassenen Voor angst: Twee tot drie maal per dag 2 mg tot 5 mg diazepam. Zo nodig mag de dosering worden verhoogd tot maximaal 30 mg diazepam per dag, verdeeld over 2 tot 4 doses. Voor de behandeling van spierspasmen: Tot 15 mg diazepam per dag, verdeeld over 2 tot 4 doses.
Benzo's kunnen ook verslavend zijn omdat ze bepaalde psychische problemen tijdelijk verlichten. Sommige mensen nemen de medicijnen op eigen initiatief om angst- of slaapproblemen te verlichten.
Opeens stoppen met het gebruik van alprazolam, kan nare ontwenningsverschijnselen en bijwerkingen geven. Deze ontwenningsverschijnselen houden gemiddeld zo'n 1 á 2 weken aan: Slapeloosheid. Angst.
De gebruikelijke therapeutische dosering van benzodiazepines is 20-30 mg diazepam-equivalenten per dag. Bij benzodiazepinemisbruik of -afhankelijkheid escaleert de dagelijkse doses niet zelden meer dan 10-voudig.
Kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die uw emoties minder sterk maken. Ze helpen vooral tegen angst, zenuwen en stress. Bekende kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam.
Melatonine is een lichaamseigen hormoon wat je slaap- en waakritme regelt. Door voor het slapengaan extra melatonine in te nemen, kun je beter in- en doorslapen. Van alle slaapmiddelen is melatonine het meest onschuldig.
Zorg voor herstel van je lichaam door goed te eten en te rusten. Neem na XTC-gebruik vitamine C en anti-oxidanten. Dit vind je in groene thee, groenten zoals broccoli, kool, selderij, ui en peterselie en in vruchten als appels, bramen, cranberries, frambozen, grapefruit, peren en pruimen.
Magnesium helpt tegen het effect van xtc op het kaakgewricht. Je mond gaat hierdoor minder trillen, minder malen, minder knarsen en je ziet er voornamelijk een stuk charmanter uit.
Een 2C-B-pil kost in Nederland ongeveer 4 tot 5 euro.