Maanzaad is rijk aan vezels, antioxidanten, B-vitamines en mineralen als calcium en fosfor. Verder zitten er de fytonutriënten oliezuur en linolzuur in. Beide zijn gezonde, enkelvoudige, onverzadigde vetzuren die goed zijn voor het hart en het brein.
Niet te veel maanzaad eten
Hartstikke gezond dus, die kleine blauwe zaadjes. En toch moet je oppassen. In maanzaad zit namelijk ook een kleine hoeveelheid opium, waar onder andere morfine en heroïne van wordt gemaakt. Gelukkig betekent dat niet dat als je regelmatig maanzaad eet, dit hetzelfde effect heeft als opium.
Volgens Jamin kan een 'gewone' drugstest pas een positief resultaat geven 'als mensen meer dan 40 gram tot zich hebben genomen'. Wie een opgeleukt broodje eet of zich waagt aan een muffin bestrooid met maanzaad, hoeft zich geen zorgen te maken. ,,Je moet drie broden eten voor je aan 40 gram komt.
De grote zaden, zoals pompoenpitten, zonnebloempitten en pijnboompitten, kun je zo uit de hand eten. Dat is niet aan te raden voor kleinere zaden zoals chiazaad, lijnzaad, sesamzaad en maanzaad. Deze kun je beter aan een gerecht toevoegen, zoals havermoutpap, een smoothie of een bakje kwark.
Chiazaad komt van de Chiaplant (Salvia Hispanica); een Mexicaans familielid van de muntplant. De bloemen van deze plant produceren kleine zaadjes die een beetje lijken op maanzaad dat je misschien wel kent. Deze plant werd duizenden jaren lang door onder andere de Maya's en Azteken gebruikt als voedsel en als medicijn.
De raad adviseert om 15 tot 25 gram noten en zaden per dag te eten (een kleine handvol). De voorkeur gaat uit naar noten en zaden rijk aan omega 3-vetzuren, zoals walnoten en lijnzaad. Ook wij raden je dus aan om elke dag een handvol noten en/of zaden te eten.
De voor- en nadelen van maanzaad
Maanzaad is rijk aan vezels, antioxidanten, B-vitamines en mineralen als calcium en fosfor. Verder zitten er de fytonutriënten oliezuur en linolzuur in. Beide zijn gezonde, enkelvoudige, onverzadigde vetzuren die goed zijn voor het hart en het brein.
Lijnzaad bevat aanzienlijk meer mangaan, koper en kalium. Chiazaad bevat iets minder calorieën en meer vezels. Het bevat ook 1,5 tot twee keer meer van de botversterkende mineralen calcium en fosfor en iets meer ijzer. Kortom: Beide zaden zijn erg voedzaam.
Maanzaad is het zaad uit de slaapbol van de papaver. Het melksap bevat opium. Hieruit kunnen opiaten zoals morfine, heroïne en codeïne worden gemaakt. Dit sap is giftig en kan bij een overdosis leiden tot bewusteloosheid en de dood.
De afkapwaarde voor een positieve test is door het International Olympisch Comité vastgesteld op 1 microgram. Die hoeveelheid is 48 uur na het eten van cake met maanzaad nog in urine waar te nemen.
Maanzaad wordt (net als sesamzaad) vooral gebruikt op brood en broodjes door voor het bakken het deeg in een bak met zaad te duwen of het zaad er overheen te strooien. Maanzaad bevat sporen van de actieve stoffen in opiaten maar kan redelijk veilig gegeten worden.
Blauw maanzaad zijn de zaden van de eenjarige Papaver somniferum, ook wel slaapbol genoemd. Dat is dezelfde papaver die gebruikt wordt in de opiumteelt, maar voor de teelt van de culinaire zaden gebruikt men variëteiten met een laag gehalte aan opiaten.
Het blijft in regel, als je het droog en goed afgesloten bewaart, lang houdbaar maar heeft ook wel zijn grenzen. En ook kan maanzaad gaan verkleuren en muf gaan ruiken en smaken.
Sesamzaadjes bevatten veel calcium, magnesium, fosfor, vitamine E, eiwitten, foliumzuur en vezels. Ze bestaan voor meer dan de helft uit olie. In de uit sesamzaadjes geperste sesamolie zitten veel omega 6-vetzuren.
Het smaakt vooral een beetje nootachtig en zoet. Door de subtiele smaak zijn ze een goede toevoeging aan diverse baksels. In Nederland en België gebruiken we de zaadjes vooral op brood en broodjes. Voorafgaand aan het bakken wordt het deeg in een bak met zaad geduwd, of strooit men er zaad overheen.
Gebruik. Maanzaad is ietwat zoet nootachtig van smaak en wordt in Europa meestal gebruikt in combinatie met brood. In de meer Oostelijke gebieden wordt het ook in gebak, sauzen en salades verwerkt.
Zaden en pitten staan – bij de noten – in de Schijf van Vijf en dragen daarom bij aan een gezond en meer duurzaam voedingspatroon. Zaden en pitten bevatten relatief veel eiwitten en onverzadigde vetzuren (de gezonde vetten), vezels, vitaminen (zoals vitamine B1 en E) en mineralen (zoals magnesium en ijzer).
Zonnebloempitten zijn zeer goed wanneer je last hebt van een ruwe, droge huid. Zonnebloempitten bevatten zink, eiwitten, vitamine E en omega 6 vetzuren. Deze eigenschappen dragen bij aan een waterdichte huid en het voorkomen van droge plekken en een droge huid.
Tot slot zijn de meeste vezels te vinden in chia- en lijnzaad. Voor de meeste eiwitten moet je zijn bij hennepzaad, pompoenpitten en sesamzaad.
Lijnzaad smaakt naar noten en zit boordevol voedingsstoffen. Het bevat niet alleen vitamine B1 en B2 en mineralen, maar ook gezonde vetten (o.a. Omega-3, Omega-6 en Omega-9), eiwitten (25% van elk zaadje bestaat uit eiwit) en vezels (33 gram per 100 gram lijnzaad). En die doen heel wat goeds voor je lichaam.
Alle ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je. Dus ongebrand (rauw), gebrand en geroosterd. Denk aan amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, pecannoten, pistachenoten en walnoten. Pinda's zijn officieel peulvruchten, maar lijken qua samenstelling en gebruik op noten.