Er zijn twee groepen schadelijke insecten: zuigende en vretende insecten. Zuigende insecten zoals bladluizen, witte vliegen en tripsen zuigen plantensap uit de plant en veroorzaken zo zuigschade. Bladeren krullen op en de plant voelt plakkerig aan door de suikerachtige honingdauw die ze uitscheiden.
Planteneters noem je ook wel herbivoren. Herbivoor is een Latijns woord, waar 'herbe' staat voor gras, kruid of plant en 'vorus' voor eter. Er zijn verschillende soorten herbivoren. Ze zijn ingedeeld naar het deel van de plant dat ze eten: gras, bladeren, zaden of fruit.
Rupsen. Er zijn veel verschillende soorten rupsen, qua kleur en grootte. Vooral kruidachtige planten, heesters en bomen zijn vatbaar. Rupsen laten grote onregelmatig gevormde gaten achter in bladeren en zijn vaak goed zichtbaar op de plant te vinden.
Afwasmiddel is totaal niet giftig voor de plant noch voor de mens maar wel voor de bladluis. Vul een verstuiver met water en doe er een scheut afwasmiddel bij. Kies daarbij wel voor een natuurlijk afwasmiddel.
Je kunt het bevolkte blad verwijderen, maar dit is vaak schadelijker voor de plant dan het beestje zelf. De plant heeft zijn blad namelijk nodig om licht op te vangen en zo te kunnen groeien. Wil je de mineerders toch bestrijden, kies dan voor natuurlijke vijanden, zoals de sluipwesp of roofwantsen.
De spinselmotten hoef je niet te bestrijden, ze springen niet over op andere planten en verdwijnen zodra ze gaan verpoppen. Knip de nesten weg en stop ze in de kliko bak, dit is de milieuvriendelijkste manier van bestrijden. Bomen maken zo rond de langste dag – 21 juni- nieuwe groeischeuten.
Trips zijn hele kleine beestjes die met het blote oog bijna niet te zien zijn. Zonder vergrootglas zien ze eruit als kleine zwarte streepjes of stipjes op het blad. Trips is een zeer gevreesde plaag onder kwekers. Ze zijn namelijk erg lastig te bestrijden ook al valt de schade aan de plant vaak mee.
Soms zie je kleine vliegjes die uit potgrond komen. Dit is een bekend fenomeen, het zijn varenrouwmuggen. Ze zijn niet schadelijk. Vliegjes en andere beestjes vinden potgrond een goede plek om eitjes in te leggen omdat de larfjes in een vochtige omgeving met veel organische stof goed gedijen.
Laat de potgrond van jouw planten een tijdje uitdrogen zodat het geen aantrekkelijke plek meer is voor de beestjes. Planten die niet zo droog kunnen staan moet je natuurlijk wel water blijven geven.
Taxuskever (vraat) herkennen
Als hij van de bladeren van uw planten eet, dan doet hij dat niet in het midden van het blad, maar aan de randen. De taxuskever plant zich ongeslachtelijk voort (parthenogenese). De vrouwtjes hebben dus geen mannetjes nodig voor het leggen van hun eitjes.
Dieren die uitsluitend bladeren eten zijn veel te vinden onder insecten (voornamelijk in het rups-stadium), maar ook bij bijvoorbeeld slakken en mieren. Verschillende zoogdieren, waaronder koala's en luiaards, eten ook (vrijwel) uitsluitend bladeren.
Aardrupsen zijn goed te bestrijden met carpo-care aaltjes. Aaltjes worden aangegoten op de grond. Ze zoeken de aardrupsen op en dringen deze binnen via natuurlijke lichaamsopeningen zoals mond of anus. In de rupsen scheiden de aaltjes bacteriën uit waardoor de rupsen sterven.
Tripsen gevaarlijk voor mensen
Een trips kan virussen bij zich dragen en deze ook overdragen op mensen. Wij raden dan ook altijd aan om handschoenen te dragen als je tripsen gaat bestrijden.
De meest voorkomende spint is groen of groenachtig geel. Vaak zijn aan de onderkant van de bladeren wit-gele vlekken zichtbaar die naar bruin kleuren. Ook spinnen ze wit rag. Een volwassen trips is een klein, langwerpig insect met typische franjevleugels.
Trips vrouwtjes planten zich snel voort en leggen hun eitjes in het bladweefsel, die al na acht dagen uitkomen. Pas als de tripsen volgroeid zijn leven ze individueel verder op jouw plant. Een trips kan 'vliegen' vanaf het moment dat hij ontpopt is en verspreidt zich dan makkelijk van blad naar blad.
De stippelmot is een wit motvlindertje met zwarte puntjes. In mei - juni leggen ze eitjes in de waardboom of plant. Na drie weken wanneer de rupsen uit de eitjes komen gaan ze samen webben spinnen en gezamenlijk vreten ze de bladeren van de boom. Het gevolg is een kale boom die is ingepakt in een wit spinsel.
Wil je in je woonkamer liever niet aan de slag met roofmijten, dan kun je ook spint bestrijden met een zelfgemaakt huismiddel. Maak een mengsel van een liter water, 20 gram groene zeep of afwasmiddel en 20 gram azijn en sproei dit dagelijks op je plant.
De rupsen zelf vreten het bladmoes op waardoor geskeletteerde bladeren achterblijven. De rupsen zijn niet schadelijk voor de gewassen. Ze bevatten geen irriterende brandharen en zijn onschadelijk voor de mens. Een gezonde boom zal niet sterven ten gevolge van de kaalvraat.
Als u een mineervlieg wilt bestrijden dan raden we u aan om bij voorkeur een insecticide op biologische basis te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan Pyrethrum van Bayer. Dit is een bestrijdingsmiddel tegen zuigende en bijtende bladinsecten. Van dit middel zijn bij Lastvan.com diverse merken te koop.
zolang het gewone, natuurlijke zeep is zonder synthetische geur/kleurstoffen, en zeker geen detergenten, dan kan het geen kwaad.
Afwaswater… … gaat meestal direct de put in, zonde. Je kunt het zeker gebruiken om vaste planten en wortelgewassen mee te besproeien.
Spuit de planten in met een mengsel van half water en half spiritus en de bladluis zal snel zijn verdwenen. Een beproeft recept is 20 ml groene zeep, 20 ml spiritus met een liter water mengen. Een aftreksel van tabak in water is ook een goed middel.
Een echte afvaleter is de pissebed. Overdag zitten ze op donkere en vochtige plekjes. 's Nachts gaan ze op zoek naar rottende blaadjes.