Waarom vieren we Kerst? Wereldwijd vieren miljoenen mensen op 25 december het grootste christelijke feest van het jaar. In (nacht)diensten komen gelovigen samen om de geboorte van Jezus Christus te vieren. En het is ook een familiefeest met lekker eten, een versierde boom, soms cadeautjes maar vooral veel gezelligheid.
Kerstmis (veelal zo aangeduid door rooms-katholieken), of kerstfeest (veelal zo aangeduid door protestanten) is van oudsher een belangrijk midwinterfeest. Door christenen wordt dan de geboorte van Jezus Christus gevierd.
Naar een kerst(nacht)dienst of kerstmis
Een andere traditie met kerst is natuurlijk naar de kerk gaan! Tijdens de dienst op kerstavond of eerste kerstdag wordt verteld over de geboorte van het kindje Jezus. De kerstnachtdienst of dienst op eerste kerstdag wordt vaak drukbezocht, dus zorg dat je ruim op tijd bent!
Christenen herdenken dat Jezus, de zoon van God, op de wereld kwam. Protestanten en rooms-katholieken vieren Kerstmis op 25 december. Deze datum is gekozen door de Romeinse keizer Constantijn, omdat dit samenviel met het Romeinse zonnefeest. Orthodoxe christenen vieren de geboorte van Jezus op 7 januari.
Ook een winters thema mag natuurlijk niet ontbreken voor Kerst 2022. Dit jaar brengen we een bezoekje aan een prachtig, sereen bevroren meer. Wit, zilver, mosgroen, mistig blauw en een donkere nachtblauwe tint vormen het koele, rustgevende kleurenpalet voor deze kersttrend.
"Het idee dat Jezus de zoon van God is, is in strijd met de islam. Zijn geboorte dus ook", vertelt arabist Leo Kwarten. "Veel moslims vieren daarom geen Kerst." Harde cijfers zijn er niet, maar hij schat dat 30 tot 40 procent van de moslims toch iets doet: in de vorm van feestelijke verlichting of een boom.
Christenen in Mauritanië hebben eind december ook geen reden voor een feest. In het land zijn weliswaar enkele kerken te vinden, maar deze zijn alleen toegankelijk voor buitenlanders. Mauritaniërs zelf mogen zich niet bekeren tot een ander geloof dan de islam, anders wacht hen de doodstraf.
Christendom en de kerstboom
De katholieken vonden dat de kerstboom niet bij het kerstfeest hoorde. Het kerstfeest diende sober te zijn en een frivool versierde boom leidt alleen maar af van waar het kerstfeest over gaat: de geboorte van Jezus.
Santa Claus
Zijn feestdag en zijn uiterlijk, een vrolijke man in een sneeuwpak, waren echter gebaseerd op de Engelse Father Christmas. De datum van het Amerikaanse Sinterklaasfeest verschoof naar eind december. Zo kwam het feest samen te vallen met het Kerstfeest.
De Russisch Orthodoxe Kerk (+ Servisch en Georgisch Orthodoxe Kerk) viert Kerstmis op 7 en 8 januari. Alle andere Orthodoxe Kerken in Oost-Europa (zoals de Griekse, Bulgaarse, Roemeense, Byzantijnse, etc.) vieren kerst gewoon op 25 december.
Rusland viert Kerstmis op 7 januari, en niet op 25 december. Dat komt omdat de Orthodoxe Kerk vasthoudt aan de juliaanse kalender, die met de huidige gregoriaanse tijdrekening dertien dagen verschilt.
De bijbelse Jezus is 2 jaar jonger dan de historische Jezus. Hij is niet op 25 december in het jaar 0 geboren, maar op 17 juni in 2 voor Christus. Conclusie: onze jaartelling is 2 jaar te laat begonnen. En bovendien vieren we kerst in het verkeerde jaargetijde.
Turken kopen niet alleen kerstbomen, maar eten ook kalkoen. Het verschil met het Westen is dat dit allemaal niet met kerst gebeurt, maar met oud en nieuw. Veel Turken weten niet dat de dag waarop kerst wordt gevierd een andere is dan de laatste dag van het jaar.
Kerst (Kerstmis) is het feest rond de geboorte van Jezus Christus en wordt door de christelijke gemeenschappen uitgebreid als familiefeest gevierd. In de meeste West-Europese landen wordt Kerstmis op 25 en 26 december gevierd met twee officiële vrije dagen, o.a. in Nederland, Duitsland en de Scandinavische landen.
,,Niet alle moslims zullen behoefte hebben om iets aan kerst te doen, maar het is een misvatting dat de kerstboom een religieus symbool is. Hij staat voor gezelligheid, en het is een teken van integratie als moslims hem in de huiskamer hebben staan.'' Volgens Odaci kan de islam prima uit de voeten met het kerstfeest.
In de moskee wordt een speciale gebedsdienst gehouden, waarna iedereen elkaar een gelukkig nieuwjaar toewenst. Op deze dag gedenken de moslims tevens het vertrek van de profeet Mohammed uit Mekka. Op Asjoera, de tiende dag van de eerste maand van het islamitisch jaar, wordt pas echt nieuwjaar gevierd.
Maar moslims wensen elkaar niet gelukkig nieuwjaar. Het begin van het nieuwe maanjaar 1427 wordt niet, zoals het 'christelijke' jaar 2006, knallend ingeluid. Bijna nergens in de moslimwereld wordt deze dag gevierd of herdacht.
De tweede kerst trend in het lijstje met kersttrends 2021 is heel vernieuwend! Het is een romantisch, landelijk thema met veel vergrijsde tinten. Een gevoel van bevroren natuur, maar dan gecombineerd met mistig grijs en twee zachte pasteltinten. Hier en daar zitten er wat subtiele groene accenten doorheen.