Indien je een flauwte voelt aankomen
iets suikerhoudend te eten of te drinken als suikertekort de oorzaak van de flauwte is; opnieuw te zitten als je te snel bent opgestaan en je hoofd even tussen je knieën te houden.
Dit gebeurt doordat je bloeddruk zakt en je hersenen onvoldoende zuurstof krijgen. Veelvoorkomende oorzaken van flauwvallen zijn: een lage bloeddruk, te snel opstaan, oververhitting, te weinig eten of drinken, stress, hartklachten en vermoeidheid.
De eerste symptomen zijn bleek worden, geeuwen en zweten. Hierna vermindert het bewustzijn tot uiteindelijk bewusteloosheid. Soms kunnen er even spiertrekkingen zijn (lijkt op epilepsie) als gevolg van zuurstofgebrek. Het slachtoffer komt altijd weer snel bij (1 � 2 minuten).
Daadwerkelijke flauwte
Op het moment dat het slachtoffer daadwerkelijk het bewustzijn verliest is er sprake van een flauwte. Het slachtoffer wordt slap en zakt in elkaar. De spieren zijn slap. Soms draait het slachtoffer even met de ogen en de ogen blijven vaak geopend.
Dit vallende gevoel wordt een hypnagoge schok of slaapstuip genoemd. Het is de fase tussen het wakker zijn en het slapen en kan zich ook uiten in de vorm van een schok die door uw armen of benen gaat. Het is (nog) niet precies duidelijk waardoor een hypnagoge schok wordt veroorzaakt, maar er zijn wel enkele theorieën.
Vaak is er een uitlokkend moment, zoals van de kou naar de warmte, een schrik, pijn, lang staan, plassen of heftig hoesten. Alle mensen kunnen een keer flauwvallen, maar sommige mensen maken er een gewoonte van. Soms is het ook niet duidelijk wat er gebeurd is en dan roept dat vele vragen op.
Bel of laat 112 bellen als het slachtoffer bewusteloos blijft of niet binnen twee minuten opknapt. Raakt iemand niet weg? Laat iemand dan tien minuten op de grond liggen en zorg voor frisse lucht.
Een wegraking is een kortdurende bewusteloosheid. Aanvallen van bewusteloosheid, waarbij u in elkaar zakt. De aanval duurt meestal niet langer dan één tot twee minuten.
Als de persoon niet reageert, dan is hij bewusteloos. In dat geval zijn de spieren (kaak- en tongspier) ook slapper, en kan de tong in de keelholte zakken en de luchtweg afsluiten. Er is dus verstikkingsgevaar.
Duizeligheid en hyperventilatie
Veel symptomen van stress kunnen voor duizeligheid kunnen zorgen. Duizeligheid bij stress of een burn-out wordt vaak veroorzaakt door hyperventilatie. Even uitblazen na een hard dag werken, is er vaak niet bij.
Wat zijn de symptomen? “Je kunt vooraf zwart zien voor je ogen, zweten, bleek zijn of je misselijk voelen. Daarna raak je meestal buiten bewustzijn en kun je in je broek plassen of met je ledematen gaan bewegen.
Als u last heeft van lage bloeddruk na het eten:
Neem voor de maaltijd een cafeïnehoudende drank, zoals koffie of cola. Cafeïne vernauwt de bloedvaten in de darmen.
"Sommige van de vrouwen geven aan dat ze flauwvallen van de pijn tijdens de menstruatie, anderen verliezen zo veel bloed dat ze daardoor flauwvallen. Soms is de menstruatie zo pijnlijk zonder duidelijke reden, bij andere gevallen zijn problemen als endometriose of poliepen in de baarmoeder de oorzaak."
Er is tijdelijk een verminderde bloedtoevoer naar de hersenen en de hartslag vertraagt. Men wordt bleek en zweet, wordt plots onwel en valt. Na enkele minuten wordt men opnieuw bewust.
Wegrakingen zijn aanvallen waarbij iemand kortdurend (seconden tot minuten) het bewustzijn verliest. Er zijn vele oorzaken, zoals flauwvallen, epilepsie, een hartritmestoornis, een bloeddrukdaling door medicatie of een psychologische oorzaak.
Flauwvallen kind
In de groei kunnen zij namelijk problemen krijgen met de bloedcirculatie, waardoor er onvoldoende bloed (en dus ook zuurstof) naar de hersenen stroomt. Het flauwvallen van een kind wordt ook vaak veroorzaakt vanwege angst, een te lage bloeddruk als het erg warm is of door een zouttekort.
Er is één symptoom wat zich vrijwel altijd voor doet en dat is het kortdurende bewustzijnverlies. Wanneer het slachtoffer dan direct plat op de grond gaat liggen spontaan herstelt. Dit noemt men een dreigende flauwte.
flauwvallen [viel flauw|flauwgevallen] {werkwoord}
faint [fainted|fainted] {ww.} Nu is ze flauwgevallen. Now she's fainted. swoon {ww.}
Adem gedurende 4 seconden heel rustig in door je neus. Houd je adem 7 seconden in. Adem heel rustig uit door je mond gedurende 8 seconden.
Oorzaken van flauwvallen
Er zijn verschillende oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je flauw valt: Als je weinig eet of drinkt. Wanneer je bloeddruk laag is. Je bent uitgeput of bij oververmoeidheid.
Bij een valaanval (vaak wordt de Engelse term 'drop attack' gebruikt) valt iemand plotseling op de grond, zonder het bewustzijn te verliezen. Meestal gebeurt het tijdens lopen of staan, zonder enige waarschuwing.
Vergeet je snel dingen, word je regelmatig moe wakker, heb je soms moeite om je te concentreren en voel je je vaak slap en futloos? Al dit soort symptomen wordt gezamenlijk ook wel beschreven als 'hersenmist' of 'brain fog'.