Deze datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken. Na deze datum kunnen er ziekteverwekkers, zoals bacteriën, gaan groeien. Deze kun je vaak niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Na de TGT-datum is het product dus niet meer veilig.
De TGT-datum geeft aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is, daarna kunnen er risico's voor de gezondheid optreden. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg.
Op elk levensmiddel moet een houdbaarheidsdatum staan, tenzij specifiek is aangegeven dat een houdbaarheidsdatum niet verplicht is. Bij bederfelijke producten is dat een uiterste consumptiedatum ('te gebruiken tot'). Op alle andere levensmiddelen de datum van minimale houdbaarheid ('ten minste houdbaar tot (einde)').
Dit icoon kun je tegenkomen op producten met een THT-datum. THT staat voor tenminste houdbaar tot en met de dag die op de verpakking staat. Na die datum kan de kwaliteit van het product achteruitgaan, maar is het vaak nog veilig om te gebruiken.
Dat wordt ook wel de THT-datum genoemd. De huidige regelgeving is ingevoerd in 1991, nav voorschriften volgens de Richtlijn van de Raad van de Europese Gemeenschappen uit 1989. De volledige wetstekst is te vinden op de site van de overheid (zie bron).
Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Tot 2 maanden na de THT-datum of mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Hoewel pindakaas door het hoge vetgehalte uitermate geschikt is om lang mee te gaan, kun je het net als deze specerijen niet oneindig lang bewaren. Want na een tijdje gaat de kwaliteit en smaak ook bij pindakaas achteruit.
Houdbaarheidsdatum eieren
Wanneer is een ei bedorven? Niet meteen na deze termijn, stelt het Voedingscentrum. Wanneer de houdbaarheidsdatum van eieren verlopen is, kunt u ze een paar dagen erna nog eten, mits de eieren hardgekookt of goed doorbakken zijn.
Ten minste houdbaar tot: langer bewaren
Het betekent dat de fabrikant garandeert dat het product tot de genoemde datum lekker smaakt en veilig te eten is. Is de datum voorbij dan kan de smaak, geur of kleur achteruitgaan. Na het verstrijken van de THT-datum mag je een product nog gebruiken.
Witte rijst, basmatirijst en pandanrijst die verpakt zijn in een luchtdichte verpakking kun je eeuwig bewaren. Dit geldt niet voor bruine rijst en zilvervliesrijst omdat deze vetten bevatten die na verloop van tijd ranzig kunnen worden.
Wat is de kortste bewaartermijn voor welk product? Staat er op de verpakking 'na openen koel bewaren', dan kan het product na openen in een kelder of koele voorraadkast bewaard worden. Bijvoorbeeld droogwaren, zoals meel, pasta en rijst kunnen na openen het beste afgesloten bewaard worden in de voorraadkast.
Omdat de meeste micro-organismen zich niet vermenigvuldigen onder het vriespunt, bederft bevroren voedsel niet gevaarlijk. Micro-organismen blijven echter wel leven in de vriezer en bij ontdooien groeien ze verder. Je kunt een bedorven levensmiddel dus niet 'redden' door invriezen.
Suikerrijk broodbeleg tot 1 jaar en mogelijk langer na THT, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
In een flesje water zitten geen bacteriën en schimmels
En schimmels en bacteriën zitten er ook niet in, zolang de dop dicht blijft. Daarom bederft water niet. Je kunt het, ook na de datum op de fles, gewoon drinken.
Als je de verpakking openmaakt, ruik je vanzelf of ze weg moeten of niet. Als je niks anders dan anders ruikt, goed door en door verwarmen en dan kan je ze nog best eten zonder problemen. Eet smakelijk. Zeker met kip zou ik persoonlijk geen enkel risico lopen....
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Een besmetting kan klachten geven zoals diarree, buikpijn en koorts. Hoe ziek iemand wordt, hangt af van de hoeveelheid salmonella, de soort salmonella (bijvoorbeeld salmonella Goldcoast) en de weerstand van de persoon. Een besmetting kan maag- en darmklachten veroorzaken, die na enkele dagen vanzelf overgaan.
Je kunt gekookte eieren in principe wel invriezen, maar de smaak komt niet echt ten goede. Het eiwit wordt namelijk hard en rubberachtig en er komt vocht vrij. Je kunt het eigeel daarentegen wel goed invriezen, gewoon in een zakje.
"De textuur, smaak en kleur van het voedingsmiddel kunnen licht veranderen na de houdbaarheidsdatum, maar het product blijft nog steeds veilig om te consumeren." Met andere woorden: het kan geen kwaad om voedingsmiddelen te drinken of te eten na de "ten minste houdbaar tot"-datum. Je zal er niet ziek van worden.
Als boter ranzig is krijgt het een nare, zure smaak. In de zomer wordt boter sneller ranzig, omdat het dan warmer is buiten. Je wordt niet ziek als je ranzige boter eet. Ranzige boter kun je nog wel goed gebruiken voor het bakken of braden.
Relax, kauwgom bederft niet! Er is daarom geen wettelijke verplichte houdbaarheidsdatum. Kauwgom ouder dan 2 jaar kan minder intens smaken en harder worden, maar blijft eetbaar.
Soepen in een zak of blik uit de supermarkt hebben vaak een THT-datum op de verpakking vermeld staan. Dit betekend 'tenminste houdbaar tot', het is een soort adviesdatum. De soep kan na die datum nog goed zijn. Ruikt het nog goed en ziet het er niet gek uit, dan kunt u deze nog veilig eten.
Let op de THT-datum. Misschien een open deur, maar de THT-datum (tenminste houdbaar tot) staat altijd op de eierdoos. Tot deze datum kun je eieren gerust eten. Je kunt een ei meestal ook na deze datum nog enkele dagen eten, zeker als je ze op de juiste manier bewaart.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De boter is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd.