Tomaat: voor de productie van een tomaat heeft een teler zo'n 32 liter water nodig (in totaal, niet per dag!). Aardappel: een aardappel heeft zo'n 3 liter water per week nodig.
Na een maand of gemiddeld anderhalve maand krijgen ze 1 keer per week water. Zodra de planten een tweetal maanden in de kas groeien krijgen ze uiteindelijk nog 1 keer per 14 dagen water.
De tuinbouwsector, met veel mkb'ers, levert er een substantiële bijdrage aan. Zo is de benodigde hoeveelheid water voor de teelt van één kilo tomaten – elders in de wereld zo'n 60 liter – teruggebracht tot 4 liter. Een belangrijk resultaat voor landen waar water schaars is.
Als hij niet regelmatig water krijgt, gaat hij dood. Alleen als de tomaten gaan verkleuren van geel naar rood, geef je zoveel water dat het blad groen en goed blijft – dit is zeker minder in het begin. Dan geef je om de twee dagen een flinke scheut.
Geef aan het begin van de teelt, wanneer je tomaten net hebt geplant, elke dag water. De planten moeten zich namelijk kunnen aanpassen aan hun nieuwe groeiomgeving. Na gemiddeld 2 weken geef je nog 2 à 3 keer water / per week. Breng daarna het aantal gietbeurten terug tot 1 keer per week, na anderhalve maand.
Geef ook liever 1x in de week heel veel water in plaats van elke dag een klein beetje. Zo ontwikkelt je tomatenplant langere, diepere wortels en daarmee een sterker wortelsysteem. Tomaten geef je dus veel water, maar alleen totdat deze beginnen te verkleuren. Geef dan matig water, anders barsten de vruchten!
Water geven gebeurt het best 's ochtends en niet op de plant, maar aan de voet van de plant. Zorg bovendien voor voldoende waterafvoer en een kaliumrijke grond.
Regelmatig water geven is belangrijk
Van elke dag water geven, bouw je na 2 weken af tot 2 à 3 keer per week en na anderhalve maand geef je de plant 1 keer per week water. Geef je de tomatenplant onregelmatig water, dan gaan de tomatenvruchten barsten.
Tomaten houden van zon en warmte. Plant pas midden april in je serre, en wacht tot midden mei als je in de openlucht kweekt. Geef ze een plekje met veel zon. Geef je tomaten ruimte om te groeien: plant gemiddeld 2,5 planten per vierkante meter (of 5 planten op 2 vierkante meter).
Tomaten hebben kalk nodig. Drie of vier verpulverde eierschalen per plantgat doet de plantjes goed. Verzamel dus een paar dagen je eierschalen. Was ze in warm water, leg ze te drogen op een stukje keukenpapier en vermaal ze in een keukenmachine of vijzel.
Gemiddeld verbruiken we per dag 120 liter water in huis. Het overgrote deel gaat door het doucheputje en door de wc. Een kleiner deel verbruiken we aan de wastafel en in de keuken. Ter vergelijking: 120 liter is ongeveer de inhoud van een badkuip.
Een koe drinkt gemiddeld 98 liter (!) per dag. Kalveren tot 5 maanden drinken gemiddeld 21 liter/dag. Jongvee (5mnd – 1 jaar) drinkt gemiddeld 35 liter per dag. Jongvee (1-2 jaar) drinkt gemiddeld 50 liter per dag.
Voor het krijgen van tomaten moeten de gele bloemen 'bestoven' worden. Dit houdt in dat het stuifmeel van de stuifmeeldraden op de stamper terechtkomt. In de natuur wordt het bestuiven van de tomaten- bloemen gedaan door insecten, die op zoek zijn naar stuifmeel of door de wind.
De reden waarom stamtomaten worden aangebonden is dat stamtomaten (zeker in de kas) grote planten worden tot meer dan 2 meter hoog. Door de hoofdstam elke 15 tot 30 centimeter vast te binden aan een stok zorg je dat de planten niet omvallen.
Als de grond nog vochtig is, hoef je geen water te geven. Voelt de grond echter droog aan, dan kan je terug begieten. In de zomer kan het nodig zijn om je paprikaplant dagelijks water te geven.
Tomaat - aardappel, erwt, venkel, diverse koolsoorten.
Hoe vaak bemest je tomaten? Je kunt beter regelmatig een klein beetje mest geven dan heel veel in één keer. Bemest je tomatenplant eens per drie weken. Maar houd vooral de dosering op de verpakking aan.
Een tomatenplant heeft in de serre een levensduur van 5 maanden. Mei, juni, juli, augustus en september. Alle energie van moeder natuur wordt best zo goed mogelijk verdeeld in die 5 maanden.
Bij een tomatenplant, waar de onderste bladeren geel worden, kunnen meerdere problemen de oorzaak zijn, maar meestal is stikstofgebrek de boosdoener. Stikstof is een voedingselement, dat een plant veel gebruikt. Dit voedingselement wordt onder andere gebruikt in het bladgroen van de bladeren van een plant.
Pluk ook niet in één keer te veel bladeren van een plant af, daar schrikt een tomatenplant van en dat vindt hij niet fijn. Beter is het om regelmatig ( bijv. 1x per week) 2 tot 3 bladeren te verwijderen.
Neusrot is, zoals iedere tomatenteler weet, een bruin/zwart litteken (een 'zoutje') aan de onderkant van de vrucht. Het is doorgaans het gevolg van vochtstress of een calciumgebrek (minder dan 0,08% Ca in droge stof).
Vergeelde blaadjes onderaan de plant kunnen wel weggesneden worden. Als, bij de sterker groeiende tomatenplanten, een paar bladeren op de grond hangen, kan je die wel verwijderen. II. Bloei tros 2 : De onderste 3-4 bladeren kunnen nu definitief weggesneden worden.
Tomaten houden niet van regen. Knip eventueel wat blad weg wanneer een plant te lang nat blijft na een regenbui. Knip ook bladeren weg die het zonlicht weghouden van de vruchten. Laat in ieder geval altijd minstens 6 tot 8 grote bladeren aan de plant zitten.
Tomaten kunnen hard groeien en gedijen goed in een vruchtbare bodem. Meng daarom een of meerdere handen potgrond, compost, of verteerde stalmest door het plantgat en geef goed water bij het uitplanten.