Q: Kan ik ook gewone boortjes gebruiken in combinatie met een boorhamer? A: In een SDS boorkop passen alleen special SDS boren. Er zijn echter machines waar een 2e boorkop bijgeleverd wordt, dit is dan een gewone snelspan boorhouder, deze 2 boorkoppen zijn dus verwisselbaar.
Houdt er rekening mee dat SDS boren niet in een SDS+ schacht of boorkop passen. Maar andersom kan het wel. SDS-PLUS boren passen weer wel in een SDS boorkop. Het is dus mogelijk om op de oudere boorkoppen de relatief nieuwere SDS-plus boren te gebruiken.
SDS-PLUS is de opvolger van SDS. De SDS-PLUS aansluiting heeft ten opzicht van de SDS aansluiting twee extra groeven. Daardoor heeft de boorkop meer grip op de boor tijdens de rotatie. SDS-PLUS boren passen wel in een SDS boorkop, maar andersom niet.
Een SDS adapter biedt u de mogelijkheid om gaten te boren in harde materialen zoals steen en beton. Een SDS adapter is door het kliksysteem zeer makkelijk in gebruik. De boor klikt zich als het ware vast aan de machine zodat deze niet los kan raken tijdens uw werkzaamheden.
Om gaten te boren in beton, natuursteen of andere harde materialen, gebruik je vaak een SDS-boorkop. Ga je een muurtje afbreken of voegen tussen de tegels weg beitelen, dan doe je dit ook met een SDS-boorkop. De beitel moet hier namelijk een hakkende beweging kunnen maken.
Verschillende soorten SDS beitels
Namelijk de SDS plus beitel en de SDS max beitel. Het verschil tussen die twee SDS beitels zit hem de inkepingen en diameter. De SDS plus beitel is standaard voorzien van een schachtdiameter van 10 mm. Terwijl een SDS max beitel een schacht heeft van 18 mm.
Houd het elektrische gereedschap vast en draai de (tandkrans) boorhouder (1) los door de inbussleutel (11) tegen de wijzers van de klok in te draaien. Een vastzittende (tandkrans) boorhouder wordt losgemaakt door een lichte slag op de lange schacht van de inbussleutel (11).
Heden ten dage bestaan er drie soorten boormachine boorkoppen, te weten de tandkrans boorkophouder, snelspan boorkophouder en de SDS boorkophouder.
Voor lichte schroefwerkzaamheden is een koppel van 25 Newtonmeter voldoende. Kies je voor een boormachines met een koppel tussen de 25 en 50 Nm, dan voer je er alle gangbare klussen in en om het huis mee uit. Met meer dan 50 Nm heb je ook als professional genoeg kracht voor zwaar schroefwerk.
Metaalboren zijn meestal gemaakt van het materiaal HSS. Dit staat voor High Speed Steel, in het Nederlands ook wel snelstaal genoemd. Je kunt met dit materiaal hoge snelheden behalen als je gaat boren, frezen of draaien.
De Betonboor SDS-Quick Ø5/6/8 van Bosch bestaat uit 3 betonboren met boordiameters van respectievelijk 5, 6 en 8mm. De betonboren zijn universeel en dus voor een groot aantal materialen te gebruiken. De hamervaste, hardmetalen punt maakt boren in hard beton, natuur-, kunststeen en metselwerk mogelijk.
Met de knop op 'boren', werkt de machine hetzelfde als een gewone schroefboormachine, zet je hem op 'kloppen', dan draait de boor niet alleen rond, maar beweegt ook krachtig op en neer. Ongeveer zoals een hamer die de steen verpulvert. Klopboormachines zijn er zowel op netstroom als met een accu.
Een steenboor is geschikt voor zachte en normaal harde (bak)steensoorten, en niet voor beton. Als je in steen gaat boren zorg er dan voor dat je een boormachine hebt met een klopboorfunctie erop. Tip! Er bestaan ook zogenaamde universeel boortjes die zowel door hout als door steen heen kunnen.
Eigenlijk is het antwoord op de vraag waarmee je in beton boort heel simpel. Het is namelijk een boorhamer. Dit type boormachine heeft naast een roterende functie een klopfunctie. En ja, die functie vind je ook bij een klopboormachine.
De juiste maat plug is afhankelijk van de dikte van de schroef. Voor schroeven van 2,5 – 3,5 mm gebruikt u een plug van 6 mm, voor schroeven van 4,5 – 6 mm. een plug van 8 mm. De maat van de boor die u gebruikt, is hetzelfde als de maat plug: dus heeft u een plug van 6 mm doorsnee dan gebruikt u een 6 mm boor.
Maak de boorkop los.
Neem de boorkop in één hand vast terwijl je met je andere hand het handvat vasthoudt. Draai de boorkop tegen de klok in om hem los te draaien. Je kunt ook lichtjes de trekker induwen terwijl je de boorkop vasthoudt. Het losdraaien van de boorkop opent de kaken die op de boorbit geklemd zijn.
Bij het boren in betonnen muren of plafonds bestaat altijd de kans dat je boor in betonijzer 'hapt' en vast slaat. Een normale steen- of betonboor is namelijk niet geschikt voor gewapend beton. Hiervoor gebruik je een diamantboor of een P4S betonboor.
Een hamerboor is een betonboor die geschikt is om mee te hameren, vandaar de naam. In ons assortiment bevinden zich twee types hamerboren; de SDS-plus hamerboor en de SDS-max hamerboor. En normale boormachine beschikt vaak over een klopfunctie maar deze functie is iets heel anders dan een hamerfunctie.
De enige oplossing voor het boren in gewapend beton is een betonboor gebruiken van zeer goede kwaliteit. Deze betonboor heeft een 4-snijder kop. Een viersnijder heeft een speciale geharde kop met 4 snijvlakken. Met deze boor is het mogelijk om te boren in beton maar ook in gewapend beton.
Beste boorhamer: Professional
De beste boorhamer voor de professional is toch wel de Makita HR2631FTJ. Deze veelzijdige en stabiele boorhamer, kun je gebruiken voor boor- en breekwerkzaamheden. Deze machine is erg krachtig door zijn vermogen van 800 watt en een slagkracht van 2,4 Joules.
Wanneer het gaat om boren in harde metalen zoals bijvoorbeeld roestvast staal (RVS of Inox), dan wordt er gebruik gemaakt van HSS cobalt metaalboren. Kenmerkend voor dit type metaalboor is dan weer dat ze over een iets minder scherpe aansnijhoek beschikt van 135 graden.
De Makita 9-delige Borenset D-08660 is de beste borenset als je in metaal wilt boren, maar tegelijkertijd ook boortjes voor hout en steen nodig hebt. Met deze borenset ben je in feite met één koop direct verzekerd van succesvol boorresultaat in hout, steen én metaal.
Een metaalboor herken je aan de zeer scherpe punt die nodig is om het harde materiaal in te komen. Zonder deze scherpe kop zou je uitschieten en het metaal beschadigen. De metaalslierten die tijdens het boren ontstaan, worden langs de cilindrische schacht van de boor weggevoerd.