'De meeste vruchten hebben pitten, maar de bananen die wij eten niet. In de jungle van Borneo vind je wilde oerbananen die vol met pitten zitten als je ze opensnijdt. Hier in de Hortus hebben we ook een banaan met zaden erin. '
De vruchten van de commerciële banaan zijn parthenocarp en bevatten daardoor geen zaden. De vrucht is driehokkig en als deze dwars doorgesneden wordt zijn in het centrum de niet uitgegroeide zaden als zwarte puntjes nog te zien.
Een banaan is een vrucht die ontstaat zonder dat er bevruchting heeft plaatsgevonden. Daarom zitten er geen zaden in. Dat is fijn voor de bananeneter. Maar ook de reden dat er geen variatie is om de panamaziekte de baas te zijn.
Die kun je zelf kweken, of je kunt een jonge plant kopen. Hij moet in rijke, donkere, vruchtbare grond staan, waar het water goed kan weglopen. De bananenplant heeft namelijk heel veel water nodig, maar houdt niet van natte voeten. Als het water blijft staan rotten de wortels en sterft de plant.
Soms ontwikkelt de mandarijn zich zonder dat de zaadknop (het deel van de bloem waar het pitje uit moet komen) bevrucht is. En als die zaadknop niet bevrucht is, groeien er geen pitjes. Een onvruchtbare vrucht dus.
Een aardbei is geen vrucht
De pitjes, die een aardbei aan de buitenkant draagt, zijn eigenlijk de vruchten. De aardbei zelf is een opgezwollen bloembodem. Hoewel er meerdere schijnvruchten zijn, is de aardbei de enige die haar zaadjes aan de buitenkant draagt, op de gemiddelde aardbei zijn dit er vaak wel 200!
Bloemkool is een groente die hoort bij het geslacht kool uit de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae). De botanische naam voor bloemkool is Brassica oleracea convar.
Als je bananenplant het naar z'n zin heeft, zul je al snel zien dat er 'jonkies' in de pot groeien. Deze kleinere planten kun je stekken om ze op te kweken tot een grotere bananenplant.
De Bananenplant, bananenboom, dwergbanaan of Musa is een mooie kamerplant met grote bladeren. Het is een plant die veel zonlicht nodig heeft. Ook verbruikt de plant, door de zonnige plek en de soort bladeren die veel water verdampen, veel water. Zorg dat de grond altijd lichtvochtig blijft, en vooral niet opdroogt.
De (commerciële) banaan wordt vegetatief vermeerderd. Uit de wortelstokken groeien weer nieuwe scheuten, die vervolgens weer gaan bloeien. Negen maanden na het planten gaat de plant bloeien en drie maanden later zijn de vruchten plukrijp. De plant bloeit maar één keer en sterft daarna af.
Als de bananen beginnen te groeien, wordt de bloemtros steeds zwaarder. Door de zwaartekracht gaat de tros naar beneden hangen. Maar de bananen willen naar boven blijven groeien, tegen de zwaartekracht in. Zo groeit de banaan krom!
De reuzenbanaan is de grootste bananensoort en daarmee ook de grootste kruidachtige plant ter wereld. Het is een zeer zeldzame soort die enkel voorkomt in de bergwouden van het eiland Nieuw-Guinea op hoogtes van 1200-1800 meter.
Één bananenplant geeft één tros. Die vult voor 0,8 een bananendoos, die ongeveer 18 kg bananen bevat.
De bananenboom
De bananenplant, ook wel Musa genoemd, is een prachtige kamerplant met mooie grote bladeren. De plant houdt van veel zonlicht en water om volop te blijven groeien.
De bananenplant op ons dressoir kan ook bananen geven. Zelfs eetbare. Het duurt vaak wel meer dan 3 jaar voor de eerste bloemen aan de plant komen, en deze zijn nodig voor de vruchten. De grote bladeren van de plant zijn dun en scheuren snel.
Bananenplant water geven
De Bananenplant bestaat namelijk voor maar liefst 80% uit water, dus net als de Strelitzia is het een flink dorstige plant! Zorg ervoor dat de potgrond niet uitdroogt en geef hem ook niet té veel water, want dan kunnen de wortels gaan rotten.
Als je rozen in je tuin houdt, dan kun je deze kostbare bloemen een extra boost geven door een stukje bananenschil ongeveer tien centimeter onder de grond, naast de rozenstruik te plaatsen. Door de in de schil aanwezige stof kalium, maak je je rozen weerbaarder tegen schade door insecten en door ziekten.
Over het algemeen groeien bananenplanten snel. Het is daarom noodzakelijk om de plant ieder jaar te verpotten. Het verpotten kan het beste direct na de aanschaf of in de lenteperiode. Gebruik hiervoor universele potgrond.
Ondanks dat het Nederlandse klimaat helemaal niet geschikt is om bananenbomen te kweken, is het Jan-Bonne Wielinga uit Maastricht toch gelukt. De Maastrichtenaar heeft in zijn eigen woonkamer een bananenboom staan met een volle tros bananen er aan.
Bananen komen uit warme, tropische landen, zoals Ecuador, Costa Rica, Panama, Honduras, Colombia, Guatemala en de Filipijnen. De meeste van die landen liggen in Zuid-Amerika. Daar groeit de bananenplant. Een bananenplant heeft geen stam maar bestaat eigenlijk helemaal uit bladeren.
Er groeien nu uitzonderlijk veel bananen in de tuin. En dat is opmerkelijk in België, want bananenplanten groeien en bloeien best in een warm, vochtig, zuiders en tropisch klimaat. ,,Iedereen die in onze tuin komt, waant zich meteen in een zuiders en tropisch warm land als Cuba", zeggen Marc De Jongh en Marina De Kock.
Komkommer is een groente. Om precies te zijn een vruchtgroente. Dat wil zeggen dat komkommer hoort bij de groenten waarvan we de vrucht van de plant eten. Net zoals bijvoorbeeld paprika en tomaat.
Paprika is een groente. Net als andere groentesoorten bevat paprika veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Rode paprika bevat 2 maal zoveel vitamine C als groene paprika. Ook is de rode wat zoeter.
Tomaat. Tomaten zijn technisch gezien fruit, maar dat houdt mensen niet tegen om ze onder de noemer groente te plaatsen. Een discussie hierover liep zo uit de hand dat er in Amerika in 1893 iemand naar het hoger gerechtshof trok en de rechtszaak won. Sindsdien zijn tomaten officieel fruit.