De examenuitslag van het eerste tijdvak is op woensdag 12 juni 2024 (voor vmbo algemeen, havo en vwo) en op woensdag 5 juni 2024 (voor vmbo beroepsgericht). Om 08:00 uur worden de normeringen bekendgemaakt. Kort daarna zal jouw school beginnen met het vaststellen van alle examenuitslagen.
Herkansing van de centraal schriftelijke en praktische examens in de beroepsgerichte vakken in de gemengde leerweg kan pas vanaf woensdag 12 juni 2024 (bekendmaking normering algemene vakken) plaatsvinden, en alleen voor kandidaten uit het vierde leerjaar.
Dat wil zeggen dat je tussen maandag 17 juni en donderdag 20 juni 2024 één examen mag herkansen.
Eerste tijdvak schriftelijke examens: 14 mei tot en met 29 mei 2024. Hierin maakt je kind meestal alle schriftelijke examens. Tweede tijdvak schriftelijke examens: 18 juni tot en met vrijdag 25 juni 2024. In deze periode vallen de schriftelijke herkansingen en de door omstandigheden uitgestelde schriftelijke examens.
Op woensdag 12 juni 2024 maakt het Cito de definitieve normeringen voor vmbo, havo en vwo examens 's ochtends bekend op haar website. De meeste scholen maken op die dag in de middag bekend welke cijfers je hebt gehaald. Dit geldt ook voor de digitale CE's voor vmbo BB en vmbo KB.
Je mag dus voor maximaal twee vakken een onvoldoende halen en geen één eindcijfer mag afgerond lager dan een 4 zijn.
Heb je twee 5'en, dan moet de rest een 6 of hoger zijn, inclusief twee compensatiepunten om te slagen. Heb je één 5 en één 4, dan moet je minimaal drie compensatiepunten halen, en de rest moet 6 of hoger zijn. Met een 3 op je eindlijst ben je sowieso gezakt.
Doorgaans worden leerlingen tussen 12:00 uur en 17:00 uur gebeld over de examenuitslag. De normering van het tweede tijdvak wordt op dinsdag 2 juli 2024 bekendgemaakt. Later die dag ontvang je de uitslag en weet je of je cijfer voor je herkansing voldoende is om te slagen.
De vlag kan dit jaar uit op 9 en 15 juni. Morgen, donderdag 9 juni, horen duizenden leerlingen of ze geslaagd zijn voor hun schooldiploma.
Het centraal examen kent drie tijdvakken (zie artikel 2.56 WVO 2020). Het gaat dan met name om de vakken die met een schriftelijk centraal examen op een vast tijdstip worden afgenomen. Dit betreft vwo, havo, vmbo-tl en vmbo-gl. De examens in vmbo-bb en vmbo-kb worden voornamelijk digitaal afgenomen.
Het slagingspercentage voor het theorie-examen B ligt bij het herexamen fors lager dan het percentage kandidaten dat meteen de eerste keer slaagt. Waar vorig jaar 49,9 procent van de kandidaten de eerste keer voor de theorietoets slaagde, was het percentage bij een herkansing nog maar een magere 40,7 procent.
Het hoogste cijfer telt. Je hebt dus niets te verliezen bij een herkansing, want al zou je een lager cijfer halen, dan blijft je hoogst behaalde cijfer staan.
Zo werkt het nakijken van een eindexamen volgens het College voor Toetsen en Examens: Je eigen docent kijkt je eindexamen na volgens een officieel antwoordformulier. Vervolgens gaat het examen naar een tweede corrector van een andere school, die ook het examen nakijkt.
Herkansing centraal examen
Is je kind niet in één keer geslaagd voor het centraal examen, maar ook nog niet definitief gezakt voor het eindexamen? Dan kan je kind in het tweede tijdvak een herkansing doen. Dat is in de periode van18 juni tot en met 25 juni 2024.
Volgens de regels van het College voor Toetsen en Examens (CvTE) mag elke eindexamenleerling één vak herkansen van het centraal examen. Een uitzondering hierop is als je door ziekte in het eerste tijdvak geen of niet alle examens kon maken. Dan mag je in het tweede tijdvak maximaal twee examens per dag alsnog maken.
2 keer gezakt voor vwo examen
Ben je 2 keer gezakt voor je vwo examen? Dan beslist de school hoe zij met deze situatie omgaat. Bijvoorbeeld door samen met de leerling tot de conclusie te komen dat het beter is om naar een andere school te gaan.
Dat rekenkundig gemiddelde moet voldoende zijn; 5,5 of hoger. Je bent geslaagd bij een gemiddelde van 5,50 of hoger, maar niet met een gemiddelde van 5,49.
Vwo: Je bent cum laude geslaagd als je aan de volgende eisen voldoet: Het gemiddelde voor de vakken in het gemeenschappelijk deel, het profieldeel, het combinatiecijfer en het hoogste cijfer uit het vrije deel moet minimaal een 8,0 zijn. Bij een 7,99 gemiddeld is er geen sprake van cum laude.
Is een 5.5 voldoende? Ja, alle cijfers boven een 5.5 zijn voldoende. Wat is de 5.5 regel? Gemiddeld moeten alle resultaten van je centraal examen minimaal een 5,5 (voldoende) zijn.
Als je 50% voor alle vakken behaalt, ben je geslaagd voor een studierichting en behaal je het getuigschrift of het diploma secundair onderwijs. Als je voor bepaalde vakken een onvoldoende behaalde kan je in aanmerking komen voor een deliberatie.
U bent geslaagd als u 50% hebt behaald op het examen of de indicator geslaagd hebt gekregen.. Als u een examen meerdere keren aflegt (bv. als u nog eens wilt deelnemen in de hoop een betere score te behalen) behoudt u het hoogste resultaat, ook als u bij een volgende poging slechter scoort.
Bijna iedereen heeft in zijn verleden op de basisschool en het voortgezet onderwijs toetsen gemaakt waarop je precies 100 punten kon scoren. Als je 55 van de 100 punten had behaald, dan kreeg je een 5,5. En dat is een voldoende.
Als je voor je 1ste examenkans niet geslaagd bent, moet je je dus het volgende academiejaar opnieuw inschrijven voor dat opleidingsonderdeel.
De kernvakkenregel houdt in dat je om te slagen hooguit één 5 als eindcijfer mag hebben voor de kernvakken Nederlands, Engels en Wiskunde.
Eindcijfers alle examenvakkenJe bent geslaagd als:
je één 5 hebt en al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn;je een 4 hebt en al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn.