Zoals gezegd, eten Spanjaarden meestal vijf maal per dag. Bijzonder is dat er twee keer ontbeten wordt gedurende de ochtend en twee keer warm gegeten wordt (bij de lunch en het avondeten).
Vanaf een uur of 17.00 tot 20.00 wordt de lekkere trek weer gestild met wat tapas of wat zoetigheden zoals de veel gegeten magdalenas (muffins). Deze 'maaltijd' wordt de merienda genoemd. Rond 21.00 uur is het dan pas weer tijd voor het avondeten, la cena.
Hoewel er mensen zijn die ´s avonds nog veel eten, is de cena normaal gesproken minder uitgebreid dan de middagcomida. Het bestaat uit licht eten, zoals een salade, een sandwich of tapas. De Spanjaarden eten dit avondeten pas op een laat tijdstip, vooral in weekenden en tijdens de zomer pas tussen 21.00 - 23.00 uur.
Het merendeel van de Spanjaarden staat 's-morgens tussen 7 en 9 uur op om daarna naar het werk te gaan. Het gaat daarbij om 58,8% van de Spanjaarden terwijl 26,3% aangeeft dat de wekker tussen 6 en 7 uur 's-morgens afgaat. 48% geeft aan dat zelfs op feestdagen en vrije dagen men tussen 7 en 9 uur opstaat.
Spanjaarden zijn echte familie mensen en daarom wordt de lunch vaak thuis gegeten met de familie. De lunchpauze op het werk is vaak zo'n 2 uur waardoor er tijd is om naar huis te gaan en vervolgens voldaan terug te keren op het werk. Op het menu staat dan veelal paella of fideua, stoofgerechten en natuurlijk veel vis.
Afhankelijk van de tijd van het jaar eten de Spanjaarden in de avond een kleine maaltijd op een tijdstip dat de temperatuur wat lager is. In de winter rond 20.30 uur en in de zomer kan dit zelfs pas rond 22.30 uur zijn.
Veel mensen denken vaak dat de siësta langer dan één uur duurt, maar dit is echter niet waar. Officieel duurt een siësta maar tussen de 15 en 30 minuten en kan het gezien worden als een soort middagdutje.
Daarom zegt men tegenwoordig in Spanje nog steeds 'Jesús' als iemand niest al mag je ook het woord 'salud' (gezondheid) gebruiken als je niet zo gelooft in het duivel-verhaal. Wist je trouwens dat als je niest in het Nederlands en Vlaams 'hatsjoe' zegt en dat dit in het Spaans 'Achu' of 'Achís' is?
Het Spaanse ritme in een notendop: de meeste Spanjaarden starten hun werkdag om 10 uur en werken tot 14 uur. Dan begint de lunchpauze tot rond 17 uur. Daarna gaan ze weer aan de slag tot ongeveer 20 uur. 9 – 14 uur: De kinderen zitten op school en jij op je werk.
maar Spanjaarden nemen graag de tijd om iets te gaan doen. Verwacht daarom ook niet als je met iemand afspreekt om 20:00 uur dat diegene er ook om 20:00 uur echt is. Waar Nederlanders vaak 5 of 10 minuten te vroeg zijn omdat ze op tijd willen zijn, zijn Spanjaarden liever 10 minuten te laat.
De reden daarvoor is niet de relaxte levensstijl van Spanjaarden, maar wel de tijdzone waarin ze leven. Het land bevindt zich namelijk in de verkeerde tijdzone en dat voor al meer dan zeventig jaar. Neem er een kaart bij, dan zie je dat Spanje op dezelfde breedtegraad ligt als Groot-Brittannië, Portugal en Marokko.
Een typisch Spaans ontbijt bestaat uit koffie (café con leche of café cortado) met wat gebak (churros en croissants zijn het populairst), koekjes (Maria galletas), cake (meestal bizocho), geroosterd brood (diverse tostadas), sandwiches (bocadillos), of aardappelomelet (Tortilla Espanola).
Spanjaarden genieten van eten
Zeker op zondag en tijdens feestdagen duurt la Comida (de lunch) rustig enkele uren met diverse gangen en de bijbehorende drankjes erbij. Vaak neemt iedereen ook wat mee bij een lunch thuis met een gemengd gezelschap. Een gerecht, een delicatesse uit een bepaalde streek of een fles drank.
Spanjaarden houden het dus meestal simpel, rum en cola, whiskey en limonade, cola of soda en gin en tonic zijn hier de meest voorkomende.
Ze zijn zelfverzekerd en ambitieus
Ze zitten echter niet alleen maar te wachten tot er goede dingen met hen gebeuren. Spaanse vrouwen zijn ook erg ambitieus. Ze hebben een proactief karakter en ze zijn altijd in beweging en werken aan het verbeteren van hun leven en het leven van hun geliefden.
Volgens de Spaanse wet mogen werknemers niet meer dan gemiddeld 40 uur per week werken. Een werkdag mag niet meer dan 9 uur bevatten en voor werknemers onder de 18 is het beperkt tot maximaal 8 uur per dag.
In landen als Spanje gaan kinderen over het algemeen pas tegen middernacht naar bed, maar daar houden kinderen 's middags een lange siësta. Ook is het langer licht en starten ze 's ochtends later op. Allemaal factoren die zorgen voor een ander ritme, regelmaat en interne klok.
In Spanje zijn er veel wandelroutes, fietsroutes en mountainbike routes etc. te vinden. Spanjaarden uit de steden trekken er in het weekend vaak op uit om te gaan wandelen, fietsen of hiken. Je vindt ze daarom in het weekend vaak in de natuur van Spanje.
Drie keer is scheepsrecht
Een duidelijke verklaring hiervoor is er niet, maar het idee is dat mensen met hooikoorts in het voorjaar vaker niezen, en dat is dan inderdaad een teken van mooi weer.
Drie keer niezen betekent mooi weer.
Tegenwoordig is het uitspreken van “gezondheid” of “proost” eigenlijk alleen nog een beleefdheidsvorm. Buiten narigheid kan niezen overigens ook iets positiefs betekenen: 3 keer niezen betekent morgen goed weer.
Slapen is niet gebruikelijk tijdens de siësta
Slapen is zelfs erg ongewoon tijdens de twee uur durende middagpauze. Hoewel het niet echt grondig is onderzocht, ontdekte een Spaanse beddenfabrikant dat tegenwoordig nog maar één op de zes Spanjaarden dagelijks een middagdutje doet.
De Spaanse siësta wordt na de lunch gehouden als de zon zijn hoogste positie heeft bereikt, op het warmste moment van de dag. Door het werk op dit moment te vermijden en een pauze te nemen, besparen Spanjaarden hun energie.
Van tapas hapjes zoals patatas bravas, albondigas (gehaktballetjes in tomatensaus) en garnalen met knoflook tot aan gazpacho en paella! Maar ook lokale Spaanse gerechten zoals salmojero en tumbet vind je hier. En vergeet de churros als toetje niet.