Minstens 6 tenen aan elke voet De voet van de Lundehund heeft vijf volledig ontwikkelde tenen en één teen met twee botjes die lijkt op de duim van de mens van de mens. Als een Lundehund niet in een tunnel kan kruipen omdat er weinig ruimte is, kan hij op zijn zij gaan liggen en zich verder naar binnen drukken.
De otter is een marterachtige, en heeft zowel voor als achter heeft de otter vijf tenen.
Vogels stammen af van dinosaurussen die vier tenen hadden. Daarom zitten er aan de meeste vogelvoeten ook vier tenen.
Zoogdieren hebben vaak vijf tenen en vijf vingers. Ze stammen af van de eerste gewervelde dieren die aan land gingen.
Kenmerken. Kenmerkend voor papegaaiachtigen is de sterke korte kromme snavel die zeer geschikt is voor het kraken van harde zaden en noten. De ondersnavel kan onafhankelijk van de bovensnavel worden bewogen. Papegaaien hebben een korte hals en vier tenen, waarbij twee tenen naar voren staan en twee naar achteren.
Papegaaiachtigen, waaronder de grasparkiet, hebben twee tenen naar voren en twee tenen naar achteren, in tegenstelling tot zangvogels die drie tenen naar voren en één naar achteren hebben. Hierdoor kunnen ze goed klimmen en zich vasthouden.
Roofvogels hebben klauwen met scherpe nagels met drie tenen vooruit en één teen achteruit, en een grote kromme snavel.
Poten. De poten van de Noorse lundehond zijn uiterst speciaal en volledig aangepast aan het leven op steile kliffen en rotswanden. Aan elke poot heeft de lundehund zes tenen (uniek), waardoor het oppervlak van de poot dus groter is en de hond meer grip heeft.
Wetenschappers van The Royal Veterinary College in Londen bestudeerden de voet van de olifant. En ze ontdekten dat er naast de vijf 'gewone' tenen toch nog iets te vinden was wat lijkt op een zesde teen. Het zijn geen echte tenen, maar doen sterk denken aan het sesambeen: een botje in het verloop van een pees.
Ongeveer 1 tot 10 op de 3.000 mensen wordt met polydactylie geboren.
Een opvallend en angstaanjagend kenmerk van deze dino is dat het dier zestig tanden in de bek droeg van wel 23 centimeter lang! Er viel weleens een tand uit, maar gelukkig voor de T-rex groeide er vanzelf een nieuw exemplaar voor in de plaats.
Alle luiaards hebben drie tenen
Er zijn twee soorten luiaards: de tweevingerige luiaard en de drievingerige luiaard.
De ledematen tellen 89 botten wat het totaal aantal beenderen bij Tyrannosaurus op ongeveer 210 brengt.
De voorvoet heeft 4 tenen, de achtervoet heeft er ook 4. De V is als hoofdletter geschreven.
Verder hebben ze relatief grote achterpoten, lange oren, grote ogen en terugtrekbare huidflapjes voor de neusgaten. Ze gebruiken nooit hun voorpoten om er voedsel mee vast te houden en aan de voorvoeten hebben ze vijf, aan de achterpoten vier tenen.
Kreeften horen net zoals insecten en spinnen tot de geleedpotigen. Kenmerkend voor de kreeften zijn dat ze 5 paar poten hebben, in totaal dus 10 poten. Vier paar om mee te lopen en het voorste paar is omgevormd tot grote scharen.
Olifanten zijn de enige zoogdieren die vier knieën hebben. De knieën van een olifant zijn een buitengewoon staaltje techniek. Olifanten wegen tot 8,000 kg, maar hun unieke kniestructuur helpt hun immense gewicht te ondersteunen.
Na een draagtijd van 22 maanden wordt een jonge olifant geboren. Een jonge olifant wordt een kalf genoemd. Het kalf weegt bij de geboorte ongeveer tussen de 80 tot 115 kilo!
Iets wat een olifant beslist niet kan is springen. Olifanten hebben een bijzonder kiezensysteem omdat ze zoveel eten. Ze hebben gedurende hun hele leven steeds nieuwe kiezen nodig.
Terwijl honden over het algemeen vijf tenen op hun voorpoten hebben, hebben hun achterpoten normaal gesproken slechts vier tenen. De Wolfsklauw van honden is een extra vijfde teen op de achterpoot. Het is dus vergelijkbaar met de grote teen bij de mens.
De eend is helemaal aangepast aan het leven in en bij het water. Om goed te kunnen zwemmen, heeft hij zwemvliezen tussen de tenen.
Het gaat goed met de zeearenden in Nederland. Het aantal in Nederland geboren zeearend-jongen (sinds 2006) is inmiddels de 100 al gepasseerd. De groei van het aantal broedende zeearenden in Nederland leidde in 2020 tot 20 paren met een nest.
De imposante zeearend is de grootste arend van Europa, hij kan tot zo'n 90 cm groot worden. Zijn spanwijdte kan oplopen tot 2,5 meter. Ook hun nest dat ze in bomen of in rotswanden bouwen, heeft een grote omvang: dat kan zowel een doorsnee als een hoogte van 2 meter meten.