Fluoride maakt het glazuur van de tanden steviger en beschermt ze tegen zuur. Hierdoor kunnen bacteriën tanden en kiezen minder snel aantasten. Om tandbederf (cariës) te voorkomen.
Uit een groot aantal onderzoeken naar tandpasta, zowel met als zonder fluoride, bleek echter dat fluoridevrije tandpasta's minder effectief zijn bij het voorkomen van tandbederf. Het KNMT is het ermee eens dat fluoride nog steeds een van de meest effectieve manieren is om het tandglazuur te beschermen tegen bederf.
Fluoride maakt het glazuur van tanden namelijk harder en helpt zo om bescherming te bieden tegen bijvoorbeeld zuurstoten. Daarnaast kunnen beginnende gaatjes door goed te poetsen met fluoridetandpasta en door het gebruik van fluoride (aangebracht door de tandarts) herstellen.
Wat is een fluoridebehandeling? Bij een fluoridebehandeling wordt er rechtstreeks op de tanden of kiezen fluoride aangebracht. Dit gebeurt om tanden sterker te maken en zo tanderosie te voorkomen.
Fluoride is al tientallen jaren een belangrijk ingrediënt in tandpasta en mondspoelingen. Het helpt bij het versterken van het tandglazuur en het voorkomen van tandbederf.
Fluoride versterkt tanden en botten. Hierdoor worden de tanden minder snel aangetast door bacteriën, die cariës (gaatjes in tanden en kiezen) veroorzaken. Het wordt gebruikt om tandbederf te voorkomen en zit in normale tandpasta's.
Dat fluoride goed is voor het gebit, daar zijn de meeste het wel met elkaar over eens. Er is wetenschappelijk aangetoond dat fluoride je tanden beschermt en gaatjes helpt voorkomen.
Na een fluoridenbehandeling mag uw kind een half uur niet eten, drinken of spoelen. Hierdoor kan de fluoride extra goed inwerken op tanden en kiezen.
Wat is fluoride (fluor)?
Fluoride zit in tanden en botten. Fluor in pure vorm is een giftig gas. In de voeding is fluor altijd gebonden aan een andere stof, zoals natrium of calcium. Het is dan niet meer giftig en heet fluoride.
Poets de tanden één keer per dag met fluoride-peutertandpasta zodra de eerste tandjes zijn doorgebroken. Poets de tanden van kinderen van twee tot en met vier jaar twee keer per dag met deze tandpasta. Ga vanaf het vijfde jaar gewone fluoridetandpasta voor volwassenen gebruiken.
Fluoride is dus een verzamelnaam. Het komt voor in natuurlijke vorm, bijvoorbeeld in water, enkele fruitsoorten, eieren en rood vlees. Maar het wordt ook gemaakt in chemische vorm voor tandverzorgingsproducten als tandpasta's, spoelwater en flosdraad.
Heeft fluoride bijwerkingen? Internationaal wordt fluoride sterk aanbevolen om tandcariës te voorkomen. In de aanbevolen dosering treden geen bijwerkingen op.
Als er gaatjes dreigen te ontstaan, kan de tandarts extra fluoridegebruik adviseren. Zo kan hij adviseren een keer extra de tanden te poetsen of een fluoridemondspoelmiddel te gebruiken. De tandarts kan ook besluiten zelf extra fluoride aan te brengen met behulp van een kwastje of in een lepel.
Fluoride is een mineraal dat vaak wordt toegevoegd aan tandpasta en water. Gebleken is dat fluoride helpt tandbederf te voorkomen door de tanden te remineraliseren en de hoeveelheid zuur die bacteriën in de mond produceren te verminderen.
Hier scoorden vooral Colgate en Meridol niet goed. Die bevatten twee ingrediënten die erg schadelijk zijn voor het milieu. En Oral-B en Sensodyne Complete Protection bevatten microplastics. Twaalf van de zeventien tandpasta's zat ook nog eens in een overbodig kartonnen doosje.
Ons drinkwater bevat van nature kleine hoeveelheden fluoride. Halverwege vorige eeuw voegden gemeenten extra fluoride in het drinkwater toe voor tandheelkundige doeleinden. Opstandige burgers wisten deze maatregel een halt toe te roepen. Het is eind jaren 60.
Uw kind krijgt dan een laagje fluoride op zijn of haar tanden, dat ongeveer 3 minuten moet intrekken. Hierna mag uw kind 45 minuten niet eten of drinken zodat de fluoride goed kan inwerken.
Fluoride kan ook met een wattenstaafje of penseel op de tanden en kiezen aangebracht worden. Fluoride is een stof die de tanden en kiezen sterker maakt en beschermt tegen zuuraanvallen. Twee tot drie keer per dag het gebit verzorgen met fluoride tandpasta of mondspoelmiddel helpt gaatjes voorkomen.
Gebruik fluoridetandpasta
Fluoride maakt tandglazuur sterker en minder goed oplosbaar in zuur. Gebruik daarom een tandpasta met fluoride. U kunt met fluoridetandpasta poetsen ook als uw kind of cliënt na het poetsen niet kan spoelen. Het inslikken van een klein beetje tandpasta is niet erg.
Na een behandeling met fluoride wacht u even een halfuur met eten, drinken of spoelen. Die tijd is nodig om de stof op het tandglazuur te laten inwerken.
Het gebruik van tandpasta met natriumfluoride is veilig. Tandpasta spuug je uit en op die manier krijg je weinig natriumfluoride binnen en is het niet schadelijk voor je gezondheid. Als je langere tijd veel fluoride inslikt, kan fluoride schadelijk zijn voor de gezondheid.
Parodontax is 4 keer effectiever in het verwijderen van tandplak dan gewone tandpasta*. Wanneer je specifiek een tandpasta zonder fluoride zoekt, is Parodontax No Fluoride perfect voor jou. Het helpt je tandvlees gezond te houden en verfrist de adem.
Fluoriden komen van nature overal in het milieu voor, onder andere in grondwater, vis en schelpdieren, en als vloeispaat. De meest voorkomende fluoriden zijn, in normale concentraties, niet giftig.
Er zijn namelijk onderzoeken die aantonen dat er nauwelijks verschil is tussen het tanden poetsen met of zonder tandpasta. In beide gevallen wordt ongeveer de helft van de tandplak weggepoetst. Echter wordt het niet aangeraden om tanden te blijven poetsen zonder tandpasta.