'Sinds 1 juni 2022 mag je zonder vaccinatie- of test- en herstelbewijs naar Turkije reizen.
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Turkije aangeraden: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Turkije inentingen aangeraden tegen hepatitis B en rabiës (=hondsdolheid).
Sinds 1 juni heeft de Turkse overheid de verplichting om een vaccinatiebewijs, een attest van genezing, een negatieve PCR-test of antigeentest voor te leggen opgeheven voor reizigers die Turkije binnenkomen via land, lucht of zee. Reizigers dienen geen “Form for Entry” in te vullen om naar Turkije te reizen.
Yes, het reisadvies voor Turkije is aangepast naar kleurcode geel. Dat betekent dat je weer fijn kan gaan genieten van een heerlijke zonvakantie in Turkije! Voor je vakantie naar Turkije hoef je sinds 3 juni 2022 geen coronabewijs meer te laten zien.
Het reisadvies voor Turkije is geel, met uitzondering van de Turkse grensgebieden met Syrië en Irak. Deze krijgen een rood reisadvies. Het is te gevaarlijk om naar deze grensgebieden te reizen. Er zijn ook een aantal gebieden die de kleurcode oranje krijgen door de verslechterde veiligheidssituatie.
Gaat u in 2022 of 2023 op vakantie of zakenreis naar Turkije? Alle toeristische en zakelijke reizigers moeten vooraf het visum Turkije aanvragen, behalve als ze reizen met een Europees paspoort of Europese identiteitskaart. De visumplicht geldt zowel voor reizigers met de Nederlandse als de Belgische nationaliteit.
Algemeen reisadvies Turkije 2022
Verkeer: het verkeer in Turkije is onveiliger dan in Nederland. Sommige bestuurders rijden ronduit gevaarlijk. Wees dus voorzichtig in het verkeer en in het Zuidoosten van Turkije is het aan te raden niet na zonsondergang de weg op te gaan.
'Het reisadvies voor Turkije is geel, kleinere delen zijn oranje en rood. Bekijk in het reisadvies welke delen dit zijn. In de hete en droge zomers is de kans op bosbranden in Turkije groot en er komen in alle seizoenen ook aardbevingen voor.
De PCR test mag maximaal 48 uur oud zijn, de sneltest maximaal 24 uur.
Met ingang van 2 maart 2020 mogen reizigers met de Nederlandse nationaliteit Turkije visumvrij inreizen voor een verblijf van maximaal 90 dagen. Een e-visum kan aangevraagd worden via www.evisa.gov.tr/en. De aanvraag neemt ongeveer 3 minuten in beslag en kost $ 20,- per persoon per visum .
Toeristische plaatsen
De grote toeristencentra langs de kust zoals Antalya, Alanya, Side, Marmaris, Kusadasi en Bodrum zijn veilig. Je kunt hier prima en veilig vakantie vieren. Veel hotels hebben eigen beveiliging die zorgen voor het welzijn van de toeristen.
Istanbul is over het algemeen een veilige stad, maar gezien de omvang en complexiteit van de stad en het veelzijdige karakter van de inwoners zullen deze richtlijnen je comfort verzekeren. In drukke gebieden met veel mensen is het risico op diefstal het meest waarschijnlijk.
Turkije heeft een visumplicht waarbij het visum voor Turkije enkel te gebruiken is gedurende de geldigheidstermijn van 180 dagen. Binnen deze periode mag u een onbeperkt aantal reizen naar Turkije maken. Desondanks mag u in totaal maximaal 90 dagen in Turkije verblijven, aaneengesloten of verdeeld over meerdere reizen.
Uw vaccinatiebewijs voor reizen binnen Europa is geldig tot 270 dagen na uw laatste prik uit de basisserie. De boostervaccinatie heeft nog geen geldigheid en verloopt dus nog niet.
Behalve uw legitimatiebewijs, uw visum Turkije en uw betaalpas(sen) dient u in elk geval ook de volgende zaken mee te nemen tijdens uw reis naar Turkije: uw vliegtickets, uw hotelreserveringen, uw verzekeringspas van uw ziektekostenverzekering en uw verzekeringspas voor uw reiskostenverzekering.
Een complete vaccinatie tegen hepatitis A bestaat uit twee prikken. De eerste prik tegen hepatitis A geeft één jaar bescherming. Een tweede, na minimaal zes maanden, geeft een bescherming van zeker 30 jaar. Laat je vaccineren voor landen waar hepatitis A voorkomt.
U kunt een afspraak maken bij een zelfgekozen commerciele testlocatie voor PCR-testen of antigeen(snel)testen. De kosten betaalt u zelf. U kunt hiervoor niet terecht bij de GGD. U krijgt de testuitslag via een e-mail of op papier.
De PCR test is de meest betrouwbare test die je kunt laten uitvoeren. Bij Coronalab kost een PCR test € 69, deze kosten zijn inclusief een reiscertificaat. Je krijgt altijd op dezelfde dag de uitslag.
Echter het is altijd verstandig om het advies van de Nederlandse overheid op te volgen. Momenteel heeft Turkije nog altijd een code oranje reisadvies. Het blijft altijd uw eigen verantwoordelijkheid om goed op te letten en te beslissen of je wel of niet reist naar een land of gebied met code oranje.
Istanbul is razend populair en dat is niet zo gek. De bezienswaardigheden in Istanbul zijn geweldig en de stad is ook nog eens prima betaalbaar. Een stedentrip naar Istanbul hoeft niet duur te zijn.
Turkije is niet langer het spotgoedkope land dat het ooit was. Zeker in Istanbul en Ankara doen de prijzen niet onder voor West-Europa. Ook de badplaatsen aan de Turkse Riviera hebben hun prijzen flink verhoogd. In de rest van het land is het leven nog altijd een stuk goedkoper dan in Nederland.
Bijzonder is ook de unieke ligging van de plaats. Het ligt namelijk op een 300 meter brede en 800 lange landkaap. Een belevenis om door heen te lopen, met als toetje het grote goed bewaarde theater. Maar ook de mooie zandstranden en de vele winkeltjes en cafeetjes, maken Side tot een aangename vakantiebestemming.
Hoelang is het vliegen naar Turkije? Gemiddeld is het iets langer dan 3 uur en 15 minuten vliegen naar Turkije. Afhankelijk van de regio die je bezoekt en vanaf welke luchthaven je vliegt kan het wat langer of korter zijn.
Meestal weet u binnen 15 kalenderdagen of u het visum krijgt. Soms is meer tijd nodig: de aanvraag kan dan 45 dagen duren, bijvoorbeeld als er extra documenten nodig zijn. Heeft u een visum voor Nederland aangevraagd? Bekijk hoe u de status van uw aanvraag online volgt.