Vanaf 1 juli 2022, parallel met de invoer van het capaciteitstarief, zal het voordeel van het nachttarief helemaal verdwijnen. Dat geldt voor het onderdeel netkosten op de energiefactuur. De energieleverancier kan wel nog altijd beslissen om de werkelijke energiekosten aan een gunstiger tarief te verrekenen.
In 2023 verdwijnt het onderscheid tussen dag-, nacht- en uitsluitend nachttarief volledig. Er wordt voor de netkosten niet langer een korting toegepast voor het nacht- en uitsluitend nachtverbruik. Daarnaast worden de netkosten vanaf dan grotendeels aangerekend via een capaciteitstarief (kW).
Waarom bestond het exclusief nachttarief en waarom verdwijnt het nu? Jaren geleden riepen de Vlaamse overheden en energieregulatoren het voordelige exclusief nachttarief in het leven, om het energieverbruik beter af te stemmen op de kerncentrales. Die produceerden immers continu – ook 's nachts – elektriciteit.
Vanaf 2022 zal je wasmachine of vaatwasser 's nachts opzetten niet meer zo interessant zijn. Het voordelige nachttarief wordt namelijk afgebouwd en vervangen door een capaciteitstarief.
Ja, er bestaat maar één digitale meter , maar u zal bij de installatie van de digitale meter kunnen kiezen tussen enkelvoudig tarief of dag-/nachttarief. Beide registratiesystemen en tarieven blijven gewoon bestaan.
Voor veel huishoudens is de communicatie functie van de digitale meter het grootste nadeel. De energiemeter zou gegevens over het verbruik automatisch door kunnen sturen naar de netbeheerder. Het uitzetten van de communicatiefunctie op de digitale meter is niet mogelijk.
Weigeren van de slimme meter
U behoudt uw huidige energiemeter. Dan kunt u geen gebruik maken van nieuwe diensten en toepassingen om energie te besparen. Ook moet u zelf uw meterstanden doorgeven. Is uw oude meter echt aan vervanging toe, dan ontvangt u een andere meter.
Je betaalt de hele dag door hetzelfde tarief. Heb je wel dag- en nachtstroom? Dan betaal je 's nachts en in de weekenden minder dan overdag, en is het dus inderdaad (iets) goedkoper om op die momenten de wasmachine en de vaatwasser aan te zetten. Hoe laat het daltarief 's avonds ingaat, verschilt per regio.
Het enkeltarief is gunstig als u voornamelijk op werkdagen overdag stroom verbruikt. Ook is het afhankelijk van de tarieven van uw energieleverancier. Grofweg is het zo: als u meer dan de helft in de nachtelijke uren en de weekenden verbruikt, bent u voordeliger uit met dubbeltarief.
Zo ontstond het nachttarief. Het is voordeliger dan het dagtarief. Mensen gaan daardoor minder op piekmomenten gebruiken, waardoor het verbruik gespreid wordt. Daardoor kan de productie ook beter worden gespreid.
Het dal- of nachttarief kan verschillen per gemeente: tussen 21 uur 's avonds en 6 uur 's ochtends, of tussen 22 uur en 7 uur. Tijdens het weekend geldt het daltarief ook overdag. Op feestdagen die tijdens de week vallen, geldt het daltarief niet.
Moet ik mijn tweevoudige meter zelf overschakelen van dag- naar nachttarief, en omgekeerd? Nee, uw elektriciteitsmeter schakelt automatisch over van dag naar nacht, en omgekeerd. U hoeft 's ochtends, 's avonds en bij het begin en het einde van het weekend dus zelf niets te doen.
Het daltarief voor stroom gaat om 21.00 uur of 23.00 uur in
In de rest van Nederland begint het om 23.00 uur. Het daltarief loopt altijd tot 7.00 uur. In het weekend en op officiële feestdagen geldt het daltarief de hele dag.
Een deel van die distributienettarieven, de netkosten, krijg je vanaf 2022 grotendeels aangerekend op basis van je capaciteit in plaats van je verbruik. Voor een gemiddeld gezin maken de netkosten nu 21% uit van de elektriciteitsfactuur.
Hetzelfde geldt niet voor de nachtteller: 's nachts kan geen energie geproduceerd worden door zonnepanelen. Dit betekent dat er nooit een overschot aan energie aanwezig zal zijn op een nachtteller. Het nachtverbruik kan ook niet gecompenseerd worden door een mogelijk overschot aan energie op de dagteller.
De tarieven van de distributienetbeheerders (Eandis of Infrax) houden het tweevoudig tarief wel nog aantrekkelijk. Met een gemiddeld verbruik ben je jaarlijks bijna 70 euro goedkoper af tegenover een enkelvoudig tarief. En dat op een jaarafrekening bij een gemiddeld verbruik van ongeveer 900 euro.
Vergelijkingssite Independer.nl berekende dat zelfs als je alleen 's nachts stroom verbruikt, het verschil tussen de tarieven hooguit 1 of 2 euro per maand is. Toch jammer. “Vroeger waren de verschillen groter”, verklaart Jenny Huttinga van Netbeheer Nederland aan Nu.nl.
Nee, het dag/nachttarief blijft hetzelfde.
Heb je thuis zonnepanelen geïnstalleerd, dan is het dubbeltarief altijd voordeliger. Doordat de zon voornamelijk schijnt tijdens de uren dat het normaaltarief geldt, behaal je dubbel winst. Ten eerste neem je tijdens deze uren minder stroom af, omdat je eerst gebruik maakt van de stroom die jouw zonnepanelen opwekken.
In tegenstelling tot 'enkel tarief' betaal je een lager energietarief voor 's nachts, de weekenden en de feestdagen. Overdag betaal je relatief een iets hoger energietarief.
Er zijn geen wettelijke regels of richtlijnen over wanneer je je wasmachine aan mag zetten. Sterker nog, omdat stroom in de weekenden en nachten vaak goedkoper is, is dit voor velen hét moment om de was te doen.
Het nachttarief is van 22 tot 7 uur en tijdens het weekend en feestdagen.
Nee, je kan de plaatsing van een digitale meter niet weigeren. De digitale meter is verplicht binnen de Europese Unie, en dus ook in Vlaanderen. Daarom plaatst Fluvius sinds 1 juli 2019 alleen nog digitale meters voor elektriciteit en aardgas.
“Dat de slimme meter makkelijk te hacken is, dàt is een fabel. En gelukkig maar”, aldus Theo van der Vleut, Privacy & Security Officer bij Liander. “Alle slimme meters die in Nederland worden gebruikt voldoen aan strenge eisen op het gebied van privacy en security. Het hacken ervan is vrijwel onmogelijk.
Wie een bekabelde meter aanvraagt, zal zelf de extra kosten moeten betalen. De VREG is bevoegd om de hoogte van het tarief voor deze prestatie vast te stellen. Als u de plaatsing van de bekabelde digitale meter weigert na 1 januari 2025 verliest u het recht op de retroactieve investeringspremie.