Sodeju! Genisten ondertekenen hun mails en andere schrijfsels vaak met sodeju! Ook klinkt het woord luid en duidelijk als er getoost wordt of op andere momenten. De echte betekenis laat zich raden, maar het is vooral een krachtterm om uiting te geven aan het 'genie-gevoel'.
sodeju Nederlands woordenboek - Woorden.org. 1) Bastaardvloek afgeleid van het Franse `au nom de Dieu!` (In de naam van God!) en sodomie-sodemieter.
Verbastering van het Franse nom de Dieu, "godverdomme".
1) Doctor in de beide rechten 2) Doctor in de beide rechten (afk.) 3) Doctor juris utriusque 4) Doctor juris utriusque, meester in beide rechten (afk.) 5) Meester in beide rechten 6) Meester in beide rechten (afk.)
Sodomie en sodemieter
Sodomieten waren eigenlijk de inwoners van Sodom, maar sodomiet werd ook een woord voor 'iemand die sodomie bedrijft'; daaruit ontstond de woordvorm sodemieter. Sodemieter wordt nog steeds als scheldwoord gebruikt, zoals in luie sodemieter!
Nondedju komt van het woord nondeju, maar de correcte spelling is nondedju. Een bastaardvloek afgeleid van het Franse `au nom de Dieu!` - In naam van God! In Godsnaam! Het woord Nondedju wordt voornamelijk gebruikt in Vlaanderen (zie verderop Nondedju bier).
De naam Prullekes Spullekes is echt Brabants, Prulleke een koosnaam voor 'meisje'.
Op straat is het vooral hallo en hoi wat de toon slaat, en uiteraard mag daarbij de hand worden opgestoken. Nemen mensen afscheid van elkaar, dan is het bekende houdoe (eventueel gevolgd door hè of war) de standaard uitdrukking.
goedemorgen , gounmörgen , gounmör'n, gommörgen, g'nmörgen, gommör'n, gemörge , goeden morgen! goedemorgen , goeiemèrrige , goede morgen.
In Limburg zeggen ze 'Haje'. Dan heb je nog doei, doeg, dag enz.
Mijn vader, mijn moeder, mijn opa hoor je in Brabant niet veel. Ze zeggen daar: 'ons mam of ons oma'. Aangereden betekent in Brabant dat je bent vertrokken en onderweg bent naar de plaats van je bestemming. No worries, je date ligt dus niet onder een auto.
Ik ben afgewerkt, wil zeggen: ik ben net klaar met werken. Dit betekent niks anders!
Spulleke war, in deze zegswijze betekent war 'nietwaar'.
Een Brabander wordt meteen herkend door de zachte g en de afscheidsgroet houdoe. Deze kenmerken in de taal die wijzen op iemands herkomst heten sjibbolets. Ook binnen onze provincie, dus op kleinere schaal, kennen we sjibbolets. Denk jij dat je een sjibbolet uit je eigen regio kan uitspreken als geen ander?
Haije is een Friese jongensnaam en betekent "verlatijnst". De naam stamt af van Haie.
Doei was oorspronkelijk een dialectwoord, maar had toen nog de vorm doeg en in die vorm komt het voor in het Zaans dialect. En ik zeg dat met liefde en nadruk, want ik kom zelf uit de Zaanstreek. Doeg is dus van Zaanse oorsprong en het woord is opgestegen.
bye, ciao, doeg, hoi, toedeloe. als synoniem van een ander trefwoord: dag (tw) : adieu, ajuus, doeg, doei, gegroet, het ga je goed, tot kijk, tot weerziens, tot ziens, vaarwel.
Wat is nou typisch Brabants? De Drunense Duinen, Carnaval of toch het Brabants kwartiertje? En echt typisch Brabants eten en drinken? Dan denk je al snel aan Bossche Bollen, Brabantse worstenbroodjes en aan Unox natuurlijk.
Ocherm! Een uitdrukking van oprechte medeleven, die blijkbaar buiten Brabant als sarcastisch en wat overdreven ervaren wordt.
,,'Moh', of 'mogguh', betekent 'goede morgen'. Westlanders korten woorden graag af. Dat maakt het communiceren met elkaar lekker gemakkelijk. Waarom ze 'moh' zowel 's ochtends, 's middags als 's avonds zeggen, is omdat Westlanders liever niet te moeilijk doen.
Het Brabantse dialectgebied komt grotendeels overeen met de Nederlandse provincie Noord-Brabant en de Belgische provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant. Ook in de Oost-Vlaamse Denderstreek echter wordt er Brabants gesproken, net als in de Limburgse streek rond Lommel en Tessenderlo.
Het Brabants is een van de vele streektalen van Nederland en het verdient alle aandacht vanwege de belangrijke rol van taal in onze cultuur, identiteit en samenleving.
Oké, Brabanter klinkt niet. Maar dat komt doordat we inmiddels gewend zijn aan het woord Brabander.