Ouderlijk gezag betekent dat de juridische ouder(s) verantwoordelijk zijn voor de opvoeding en verzorging van het kind. Het gezag kan ook bij iemand anders of een instelling liggen.
Het gezag omvat het recht én de plicht om het kind op te voeden en te verzorgen. Daaronder wordt verstaan de zorg en verantwoordelijkheid voor het geestelijk en lichamelijk welzijn en het bevorderen van de persoonlijke ontwikkeling. Het gezag omvat ook de verplichting om het contact met de andere ouder te bevorderen.
Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap?Dan krijgen beide ouders samen gezag over een kind.Is dit niet zo, dan krijgt alleen de moeder automatisch gezag. Om gezag te krijgen of hebben, mag u niet jonger zijn dan 18 jaar, onder curatele staan of een geestelijke stoornis hebben.
Wilt u een uittreksel uit het gezagsregister ontvangen? Dan kunt u dit aanvragen bij de rechtbank. Bijvoorbeeld als u wilt aantonen wie ouderlijk gezag heeft over uw kind.
Heeft de vader geen gezag, dan heeft hij dezelfde rechten bij een omgangsregeling als een vader met gezag. In beide gevallen heeft hij er immers recht op om zijn kind te mogen zien.
Ja, je kunt de vader van je kind het ouderlijk gezag weigeren, tenzij jullie kind uit een wettelijke verbintenis wordt geboren. Dan heeft de vader automatisch ook gezag. Bij kinderen uit zgn 'affectieve relaties' was er apart toestemming van de moeder nodig voordat gezamenlijk gezag tot stand kon komen.
Als de ouders na de geboorte van het kind in het huwelijk treden, krijgt de vader ook automatisch het gezag. De vader moet het kind dan wel erkend hebben. Als de ouders na de geboorte van het kind een geregistreerd partnerschap aangaan, krijgt de vader niet automatisch het ouderlijk gezag.
Ouderlijk gezag aanvechten
Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de ouders niet meer met elkaar overweg kunnen. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld als één van de ouders verslaafd is of een geestelijke stoornis heeft. Ook bij het voeren van verweer heb je een advocaat nodig.
Voogdij en gezag
Gezag betekent dat er zorg wordt gedragen voor de verzorging en opvoeding van een minderjarig kind. Gezag, uitgeoefend door een ouder, heet ouderlijk gezag. Voogdij is gezag dat wordt uitgeoefend door een ander dan de ouders.
Als u een kind erkent, wordt u de juridische ouder van het kind. U krijgt dan een aantal rechten en plichten. Maar na de erkenning heeft de vader geen gezag over het kind.
Je hebt recht op omgang met jouw kind als je in 'nauwe persoonlijke betrekking' tot je kind staat. Alleen het biologische vaderschap is daarvoor niet voldoende. Als enkel biologische vader zul je meer moeten bewijzen dan een juridische ouder om het omgangsrecht te verkrijgen.
U kunt gezamenlijk ouderlijk gezag aanvragen bij de rechtbank. De biologische moeder moet hier toestemming voor geven. Geeft zij geen toestemming?Dan kunt u vervangende toestemming aanvragen bij de rechter.
Willen u of uw (ex)partner niet meer beiden zorgen voor uw kind(eren)? Bijvoorbeeld na een scheiding of beëindiging van een relatie? Ga dan naar de rechtbank om het gezamenlijk ouderlijk gezag te beëindigen. Dit heet ook wel eenhoofdig gezag aanvragen.
Ouders zijn verantwoordelijk voor kinderen
Ouders zijn verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van hun kinderen. Dat staat in de wet. Ouders betalen kosten van verzorging en opvoeding. Ouders betalen kosten van levensonderhoud en studie.
Veel mensen denken onterecht dat de moeder altijd de meeste rechten heeft als het om de kinderen gaat. Tegenwoordig is het echter zo dat de vader in de meeste gevallen evenveel rechten heeft als de moeder.
Om ervoor te zorgen dat beide ouders dezelfde juridische status over hun kind krijgen, moet er gezamenlijk gezag worden aangevraagd. De belangrijkste voorwaarden is dat het kind door de vader moet zijn erkend en dat de moeder akkoord gaat met het verzoek. Ouders kunnen gezamenlijk gezag aanvragen bij de Voogdijraad CN.
Ontheffing van een ouder uit de ouderlijke macht kan uitgesproken worden op verzoek van de Raad voor de Kinderbescherming en het Openbaar Ministerie. Een ontheffing kan zowel vrijwillig als gedwongen zijn. Bij vrijwillige ontheffing stemt de ouder in met de maatregel.
Als een ouder negatief gedrag vertoont dat bijvoorbeeld gevaarlijk kan zijn voor het kind, dan kan de rechter hem of haar het recht op omgang ontnemen.
Waarom gezamenlijk gezag? Het gezag is belangrijk omdat daarmee rechten en plichten ontstaan die de meemoeder niet heeft als zij het kind slechts heeft erkend. Door het gezag heeft de meemoeder het recht en de plicht het kind te verzorgen en op te voeden en is zij de wettelijk vertegenwoordiger van het kind.
Voor de procedures Verzoek gezag en Verzoek meerderjarigheidsverklaring bij de rechter moet u griffierechten betalen. De griffierechten bedragen € 314.
Om gezag aan te vragen heb je de toestemming van moeder nodig. Wil zij hier niet aan meewerken, dan kun je het gezag ook afdwingen via de rechter.
Ouderlijk gezag is het wettelijke recht én de verantwoordelijkheid van ouders om voor hun kinderen te zorgen en ze op te voeden. Het omvat onder meer het recht en de plicht om beslissingen te nemen over de opvoeding, het onderwijs, de gezondheid en de verzorging van het kind.
Hoe lang duurt de aanvraag gezamenlijk gezag (formulier)?
Na 2 weken ontvangt u op het adres waar het kind staat ingeschreven van de griffie een uittreksel uit het Gezagsregister. Vanaf dat moment oefent u samen het gezag uit over uw kind.
Ouders wijzen u aan als voogd
Ouders kunnen in een testament bij de notaris laten vastleggen dat zij u aanwijzen als voogd. Na hun overlijden krijgt u dan als voogd het gezag over hun kind indien u daarmee instemt. De voogdij vastleggen in een testament kan zelfs voordat het kind geboren is.