Uw vaste contract gaat in op het moment dat uw verzoek akkoord is en u minimaal 6 maanden in dienst bent. Werkte u al eerder voor uw werkgever, bijvoorbeeld als uitzendkracht? Dan mag u die periode meetellen voor de 6 maanden.
Heeft uw werknemer 1 tijdelijk contract van 3 jaar of langer, dan mag u dit eenmalig verlengen met een contract van 3 maanden. Werkt uw werknemer tijdens het tweede of volgende contract langer dan 3 jaar voor u? Dan krijgt hij automatisch een vast contract.
Kun je een vast contract ook eerder krijgen? Dat kan zeker! Wanneer je een goede kracht bent voor het bedrijf, zal je werkgever je misschien ook al eerder willen vastleggen. Je kunt hier natuurlijk altijd zelf een gesprek voor aanvragen om eerder een vaste verbintenis te krijgen.
Uw volgende contract is dan automatisch een vast contract. Tenzij de periode tussen de voorgaande contracten langer dan 6 maanden is. U heeft recht op een vast contract na 3 tijdelijke contracten die telkens direct (of binnen 6 maanden) na elkaar zijn afgesloten.
6 maanden tussen tijdelijke contracten
Dan mag u pas weer een tijdelijk contract krijgen nadat u minstens 6 maanden uit dienst bent geweest.
Als uw tijdelijke contract niet verlengd wordt, heeft u misschien recht op een transitievergoeding. Om te voorkomen dat u werkloos raakt, kunt u voor afloop van de arbeidsovereenkomst om een verlenging vragen. U kunt uw werkgever ook vragen om ander werk.
Werkgevers willen niet meer zo snel aan een werknemer vastzitten voor een lange periode. Daarom huren zij liever tijdelijke arbeidskrachten in. Dit doen zij via het uitzendbureau of via zelfstandigen; de zogeheten zzp'ers. Ondanks aanpassingen in de wet blijft het tegenwoordig lastig om aan een vast contract te komen.
Tijdelijk contract maximaal 2 keer verlengen
Je kunt een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd dus twee keer verlengen (mits je daarmee niet de 36 maanden overschrijdt), zonder dat de overeenkomst moet zijn aangegaan voor onbepaalde tijd.
Als jij door blijft werken na de einddatum van je contract en je werkgever zegt hier niets van, wordt je tijdelijke contract stilzwijgend met dezelfde termijn verlengd.
Je mag als werkgever maximaal drie tijdelijke contracten aanbieden over een periode van maximaal drie jaar. Het vierde contract geldt dan als arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Ook als je (per ongeluk) opnieuw een tijdelijk contract geeft wordt dit automatisch gezien als een contract voor onbepaalde tijd.
Je kunt een medewerker na het aflopen van een jaarcontract een halfjaarcontract aanbieden, of zelfs een arbeidsovereenkomst voor drie maanden.
Onderhandel over je contract
Vaak doet je werkgever een voorstel voor een arbeidscontract. Dat kan prima zijn, maar soms is het ook goed om te onderhandelen. Bijvoorbeeld over meer loon, de lengte van het contract, werktijden, vakantiedagen of andere afspraken die voor jou belangrijk zijn.
In Nederland is dit type contract nog wat minder bekend, maar in Scandinavië komen vaste en variabele contracten nauwelijks meer voor. Daar hebben de meeste mensen juist een dynamisch energiecontract. Bij dit type contract verschillen tarieven voor stroom per uur en voor gas per dag.
Nu kiezen voor een vast energiecontract of wachten? Per 1 januari 2024 houdt het prijsplafond voor gas, stroom en stadsverwarming op te bestaan. De Autoriteit Consument & Markt adviseert daarom een vast energiecontract te nemen als u de komende tijd zekerheid wilt over de hoogte van uw gas- en stroomtarieven.
Werknemers of werkgevers kunnen een tijdelijk contract meestal niet tussentijds opzeggen. Een vast contract loopt door totdat de werknemer of de werkgever het beëindigt. Een vast contract wordt ook wel contract voor onbepaalde tijd genoemd.
Zonder verlenging eindigt het dienstverband van rechtswege (ontslag van rechtswege). Strikt genomen is dit geen ontslag, maar een overeenkomst die eindigt.
Met videoWerknemers die voor de derde keer een tijdelijk contract hebben gekregen, moeten daarna in vaste dienst worden genomen. Gebeurt dat niet, dan mag het bedrijf hun pas vijf jaar later weer een nieuw tijdelijk contract aanbieden.
Werknemers hebben meer kans op persoonlijke en professionele ontwikkeling binnen een organisatie met een vast contract, met toegang tot opleidingen en carrièremogelijkheden. Een vast contract biedt werknemers over het algemeen goede arbeidsvoorwaarden, zoals vakantiedagen, pensioenopbouw en doorbetaling bij ziekte.
Afhankelijk van de reden moet de werkgever tussentijds toestemming vragen bij het UWV of de kantonrechter. Vanaf 1 januari 2015 geldt dat je bij een tijdelijk contract van 6 maanden of langer moet 'aanzeggen' dat het contract niet wordt verlengd, of wel dat kan natuurlijk ook.
De ketenregeling bepaalt dat een werkgever niet onbeperkt tijdelijke arbeidsovereenkomsten met een werknemer mag afsluiten. Op dit moment is de wet zo dat een werkgever maximaal drie tijdelijke contracten binnen een periode van drie jaar mag afsluiten met een werknemer.
U kunt een tijdelijk contract niet zomaar voor de einddatum opzeggen. Uw werkgever mag dit ook niet doen. Opzeggen voor de einddatum mag alleen tijdens de proeftijd en daarna alleen als u daarover in het contract afspraken heeft gemaakt met uw werkgever (dit heet ook wel: tussentijds opzeggen).
Kies je voor een energiecontract van 3 jaar? Dan liggen de tarieven vaak nét ietsje hoger dan bij een 1-jarig contract. Het voordeel: je hebt zekerheid op de lange termijn. Dus als je van zekerheid houdt, is het verstandig je energieprijs voor 3 jaar vast te zetten.
Begin met een kort tijdelijk arbeidscontract
Een tijdelijke arbeidsovereenkomst kent geen minimale omvang en mag dus ook voor de duur van bijvoorbeeld één of twee maanden. Of zelfs voor de duur van één of twee weken, overeengekomen worden.
Meestal is het zo dat een bedrijf een uitzendkracht na 1040 gewerkte uren (half jaar fulltime) mag overnemen zonder dat het een vergoeding aan het uitzendbureau hoeft te betalen. Het is dus zaak om de inleenovereenkomst en de leveringsvoorwaarden van het uitzendbureau goed door te nemen voordat u knopen doorhakt.
Als je eerst als uitzendkracht voor een opdrachtgever hebt gewerkt, telt dit contract gewoon mee. Heb je dus al 2 tijdelijke contracten gehad bij het uitzendbureau en bij deze opdrachtgever gewerkt? Dan moet je meteen een vast contract krijgen als de opdrachtgever je in dienst neemt.