De Tweede Wereldoorlog was de escalatie van de Tweede Chinees-Japanse Oorlog die begon in 1937 en een Europese oorlog begonnen in 1939 tot een militair conflict dat van 1941 tot 1945 op wereldschaal werd uitgevochten tussen twee allianties: de asmogendheden en de geallieerden.
Wat kostte de Tweede Wereldoorlog? De totale rekening voor de strijdende partijen in de Tweede Wereldoorlog was gigantisch. Historici schatten dat de Tweede Wereldoorlog de strijdende partijen in totaal 1000 tot 2000 miljard dollar heeft gekost. Dat komt overeen met 29,4 biljoen dollar nu ofwel 24 biljoen euro.
1. Tweede Wereldoorlog, 1939 -1945. Tussen 1939 en 1945 vielen 60 tot 72 miljoen dodelijke slachtoffers.
Met name de financiële gevolgen van de Vrede van Versailles waren voor Duitsland enorm. Het land moest 132 miljard goudmark aan herstelbetalingen doen aan de geallieerden.
De inval in Polen, die begon op 1 september 1939, vormde het startschot voor de Tweede Wereldoorlog. Groot-Brittannië en Frankrijk eisten in een ultimatum dat Duitsland zich onmiddellijk zou terugtrekken, en toen dit niet gebeurde, verklaarden de twee landen Duitsland de oorlog.
Tijdens de nacht van 9 op 10 september waren de bombardementen op de stad zo hevig dat de opluchting groot was dat de drie torens van Gent er nog stonden! Lundi 11 sept. 1944.
Alleen al de herstelbetalingen bedroegen meer dan 132 miljard goudmark (zo'n 1750 miljard euro), waardoor het land in een diepe economische crisis terechtkwam. Maar de Duitsers waren niet de enigen die kritiek hadden op het Verdrag van Versailles.
In Europa bezet Duitsland Polen, Nederland, België, Frankrijk, Noorwegen, Denemarken, de Baltische staten, de Balkan en Griekenland. De regeringen van de eerste vier landen wijken uit naar Londen.
Duitsland werd tijdens de onderhandelingen over het Verdrag van Versailles gedwongen schuld te erkennen voor de oorlog. Het land moest de geallieerde landen een vergoeding betalen voor de opgelopen schade. De schuld werd in eerste instantie vastgesteld op 152 miljard goudmark.
De Eerste Wereldoorlog was niet alleen de bloedigste oorlog die er tot dan ooit gevoerd werd, maar ook de duurste.
Van die groep was het grootste deel tijdens de Duitse capitulatie nog een kind. Ruim 52 duizend mensen die nu nog leven maakten de bevrijding als volwassene mee, blijkt uit een analyse van LocalFocus op basis van CBS-cijfers. In de gemeente Utrechtse Heuvelrug gaat het om 11,8% van de bevolking, oftewel 5.851 inwoners.
Duitsland kreeg bovendien de volledige schuld van een oorlog die niet perse alleen maar hun schuld was. Zij waren het niet gestart, en bovendien waren er vele andere landen die meegevochten hadden. In Duitsland vond men dit natuurlijk oneerlijk, velen waren boos hierom. Ook Hitler.
De Tweede Wereldoorlog had meer dan 60 miljoen doden als gevolg. Duitsland werd verdeeld tussen de SU, Frankrijk, Amerika en Groot-Brittannië, in vier bezettingszones.
Op de ochtend van 1 september 1939 klinkt Hitlers stem op de radio.
Keizer Hirohito nam op 15 augustus het besluit om over te gaan tot capitulatie na nucleaire aanvallen op Hiroshima en Nagasaki. De overgave van Japan op 2 september 1945 betekende het einde van de Tweede Wereldoorlog.
Officieel heette nazi-Duitsland het Duitse Rijk (Deutsches Reich), de naam die de staat al sinds 1871 had. Na 1943 werd het onofficieel het Großdeutsches Reich.
De Duitse mark (Duits: Deutsche Mark), (DM, DEM) was de officiële geldeenheid van de Bondsrepubliek Duitsland van 1948 tot de introductie van de euro in 1999. Munten en bankbiljetten werden in 2002 uit de circulatie gehaald. Eén euro werd gelijkgesteld aan 1,95583 DM.
In november 1923 moest je in Duitsland 140 miljard mark neertellen voor een brood. Deze hyperinflatie schudde de sociale orde grondig door elkaar. Het spaargeld van de Duitsers was plots niets meer waard.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog (1939–1945) bleef de stad Antwerpen gespaard van bombardementen. Tot oktober 1944. Na de bevrijding van de stad van de Duitse bezetter kwam de haven in handen van de geallieerden.
De Achttiendaagse Veldtocht is de operatie van het Belgische leger tijdens de Tweede Wereldoorlog vanaf de inval door het Duitse leger in Nederland, België, Frankrijk op 10 mei 1940 tot de capitulatie van het Belgische leger op 28 mei 1940.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd België bezet door Nazi-Duitsland. De bezetting begon met de inval op 10 mei 1940 en duurde tot de uiteindelijke bevrijding vanaf begin september 1944 tot aan het laatste deel op 1 oktober 1944.