Snijd de prei ongeveer 2 cm boven de wortels af en zet het stuk met de wortels in een glas water. De rest kun je natuurlijk meteen opeten. De prei zal na een paar dagen in het water opnieuw gaan groeien. Dat is het moment om hem weer in de grond te planten.
Net als de lente-uitjes kunt u de uiteindes van prei-stronken die u overhoudt rechtop in een laagje water zetten. Ververs het water elke paar dagen en pot de stronk over in grond zo gauw de wortels en het loof beginnen te groeien. Binnen een paar weken heeft u zo een nieuwe prei.
Preiplantjes groeien best traag in het begin. Zaai de prei daarom binnen voor in een bak of tray of onder koud glas, op zaaiafstand van 10 x 1 cm. Zorg ervoor dat het zaaibed onkruidvrij is en houd een zaaidiepte aan van 0,5 cm. Als je binnen voorzaait, zet de tray dan op een koele lichte plaats.
Buiten zaaien kan vanaf begin april op een zonnige, beschutte, warme en lichte plek met waterdoorlatende en vochtige grond. Zaai ongeveer ½ - 1 cm diep en bedek de zaden met een dun laagje zaaigrond. Dun de zaailingen na 3 maanden uit op ongeveer 15 cm.
Planten. Prei planten kan van mei tot juli.
Prei: koolsoorten, Oost-Indische kers, schorseneren, selderij, tomaten, uien, wortels.
Je kunt poten in ponsgaten van zo'n 15 tot 21 centimeter diep, met een doorsnede van 3,5 centimeter. Wat je het beste kan doen is tussen is 25 centimeter tussen de rijen en 10 centimeter tussen de planten voor de zomer prei.
In maart, buiten onder platglas of tunnel, zaaien voor de herfstprei en in april buiten voor de winterprei. De zomerprei wordt in maart gepoot als ze 3 á 4 mm dik zijn. En de andere (herfst en winter) prei wordt gepoot 13 weken na het zaaien (+/- 90 dagen, zie eerder in dit artikel).
Waarom potgrond wél geschikt is als zaaigrond
Omdat het bedoeld is voor planten in pot, is er veel aandacht besteed aan vochtopname, wortelontwikkeling en lucht. Dat gaat ten koste van de component voeding.” En dat is juist goed voor het zaaien: er mag wel een klein beetje voeding in zitten, maar zeker niet te veel.
Ze heeft veel voeding nodig, vooral stikstof (voor bladgroei), maar pas op met overbemesten. Naast de algemene voorbereiding van het onderspitten van oude stalmest geven we een week of 3 voor het planten wat bloedmeel of een andere stikstofrijke organische meststof.
De bos met plantjes wordt in een grote emmer met water gezet en vervolgens worden de plantjes stuk voor stuk uit de bos gehaald om te verplanten. Veel moestuiniers knippen hierbij het bovenste deel van het plantje af om de groei te bevorderen.
Veel variëteiten hebben een lange groeiperiode van 120 tot 150 dagen nodig, maar nieuwere soorten hebben soms maar 90 dagen nodig om volwassen te worden. Omdat het wortelsysteem ondiep is, heeft prei ongeveer 1 cm water per week nodig, dus houd de neerslaghoeveelheden in de gaten en vul dit aan als het niet regent.
Na het oogsten knip je het bovenste gedeelte van het groen af. Graaf 15 cm uit elkaar plantgaten van 15 – 20 cm diepte en zet de planten ieder in een eigen gat. Het gat hoef je niet dicht te maken met aarde, watergeven is nu voldoende. Prei is eigenlijk geen echte beginnersgroente om te kweken.
In principe kun je het hele jaar door planten stekken, behalve in de winter. Het voorjaar is de beste periode om je plantjes te stekken. Het is niet te warm, niet te koud en er is voldoende licht.
Een onregelmatige gewasstand en verzwakte groei bij prei kan eventueel een gevolg zijn van een aantasting door de schimmel “rozerot” (Fusarium culmorum). Alhoewel je bij rotting meestal het verband legt met te natte grond hoeft dit niet altijd zo te zijn.
- De makkelijkste variant om je eigen stekgrond te maken is door zand door je turfvrije potgrond te mengen. Neem 3 delen potgrond en 1 deel zand. Let erop dat je zand geen zout bevat, dat kan je stekjes veel schade aandoen. Kies bijvoorbeeld voor brekerszand of speelzand.
Want hoewel ze goed op elkaar gelijken hebben ze allebei andere eigenschappen. Zaaigrond wordt gebruikt om in te zaaien of te stekken, potgrond daarentegen gebruik je dan weer om in te planten.
Schimmel en rot vermijden bij zaaien en stekken
In zaaibakjes is het vooral van belang een goede zaai- en stekpotgrond te gebruiken. De grootste moeilijkheid bij het zaaien is immers het vermijden van uitval door kiemschimmel (smeul). Bij de stek is dit het vermijden van wegrotten van de voet van de stek.
Voor een korte periode verdraagt prei wel temperaturen tot -5°C. Maar daalt het kwik tot -10°C, dan is er zeker schade te verwachten. Ook spruitkool en savooikool kunnen wel wat vorst verdragen, maar waakzaamheid is hier ook geboden.
Prei kweken we vaak bij minder zonlicht, vaak in de halfschaduw of bij nog minder zon. Veel zonlicht heeft prei niet nodig maar bij iets meer zon groeit prei makkelijker.
Beschermen in de tuin van prei en fruitbomen en tegen insecten.
De bloemen van de doorgeschoten prei, knoflook of ui. zijn heel goed in een salade te verwerken. De smaak is. doorgaans krachtig.
Is prei gezond? Prei is een groente en groente staat in de Schijf van Vijf. Net als andere groentesoorten bevat prei veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Het donkergroene gedeelte van de prei bevat de meeste vitamines en mineralen.
De beste tactiek voor een sterke prei is water geven na het planten, liefst door middel van aangieten. Zo heeft de plant optimaal contact met de omliggende grond. Daarna liefst geen water meer geven. De wortels moeten gedwongen worden om naar beneden te groeien.