Bemiddelingskosten zijn kosten die een bemiddelaar in rekening brengt om een huurder en verhuurder bij elkaar te brengen. In de praktijk gaat het vaak om een maand huur plus btw. Deze bemiddelingskosten hoef je alleen te betalen als je zelf een bemiddelingsbureau of makelaarskantoor hebt ingeschakeld.
Er geldt een wettelijk verbod op bemiddelingskosten bij tweezijdige bemiddeling. Simpel gezegd betekent dit het volgende: werkt een makelaar in opdracht van de eigenaar/verhuurder, dan mogen er aan de huurder geen kosten in rekening worden gebracht.
Uw verhuurder mag alleen verhuurkosten rekenen als de nieuwe huurder er iets concreets voor terug krijgt. Bijvoorbeeld een naamplaatje. Er moet dus sprake zijn van een tegenprestatie. Het opstellen van een huurcontract valt daar niet onder.
Bemiddelingskosten zijn kosten die in rekening worden gebracht door een bemiddelaar die succesvol twee partijen tot elkaar brengt met een bepaald doel, zoals het kopen en verkopen van een woning. De bemiddelingskosten worden in rekening gebracht bij de opdrachtgever van de bemiddelaar.
Naast de huurprijs moet een huurder ook de kosten betalen van nutsvoorzieningen, onderhoud van de gezamenlijke ruimtes, de syndicus enz. Als eigenaar van een pand of een gebouw kan je die kosten op werkelijke basis aan hem doorrekenen of je kan aan je huurder een forfaitaire vergoeding vragen.
Servicekosten zijn kosten die verhuurders in rekening mogen brengen voor diensten en activiteiten die ze aan huurders leveren. Verhuurders die rekeningen betalen voor bijvoorbeeld gas, water en elektra van huurders, of schoonmaak van het trappenhuis, mogen de kosten van deze 'service' aan huurders doorbereken.
Servicekosten zijn kosten die bovenop de kale huur van een woning komen. Denk dan bijvoorbeeld aan gas, water en elektra. Ook schoonmaak, tuinonderhoud, stoffering, gebruik van meubilair en kosten van de huismeester vallen hieronder. Dit zijn kosten die je mag doorbelasten aan je huurder.
U moet bemiddelingskosten betalen als u een bemiddelingsbureau een opdracht geeft voor het zoeken naar een huurwoning of kamer. U laat bijvoorbeeld het bureau uw wensen voor een woning weten. En het bureau gaat voor u zoeken. U spreekt met het bureau af hoeveel u hen hiervoor betaalt.
Een bemiddelaar beantwoordt vragen over de woning.En hij regelt bijvoorbeeld de bezichtiging of helpt met het huurcontract opstellen. Een huurbemiddelaar heet soms ook woonbureau, huurbemiddelingsbureau of verhuurmakelaar. Bemiddelaars hebben meestal ook een kantoor waar u terecht kan.
Verhuurder betaalt!
Wie moet dat commissieloon betalen? “Sinds de wet van 17 augustus 2009 zijn die kosten ten laste van de verhuurder als hij een vastgoedkantoor inschakelt voor de verhuur van een hoofdverblijfplaats”, zegt Geert Inslegers van het Vlaams Overleg Bewonersbelangen.
Op dit moment mag de verhuurder jou nog steeds niet vragen naar je etnische oorsprong, nationaliteit, burgerlijke staat, of een uittreksel uit het strafregister. Wil hij toch meer weten over jouw gezondheidssituatie? Dat kan als jijzelf schriftelijk toestemming verleent, of wanneer die informatie echt ter zake doet.
De verhuurder is verantwoordelijk voor andere onderhoudsproblemen, zoals een lekkage, onvoldoende ventilatie van vochtige ruimtes of achterstallig onderhoud. Veroorzaakt u zelf een gebrek, zoals een lekkage? Dan moet u de kosten vergoeden.
In het huurcontract kan je wel overeenkomen dat je de kosten van de syndicus aanrekent aan de huurder. Heb je niets overeengekomen, dan wordt in de meeste gevallen aanvaard dat deze kosten in 2 worden gesplitst en dat zowel jij als de huurder elk de helft betalen.
De waarborgsom mag vanaf 1 juli 2023 maximaal twee maanden kale huur zijn. Voor contracten afgesloten vóór 1 juli 2023 mag dit maximaal drie maanden kale huur zijn. Dat heeft de rechter bepaald.
De woningcorporaties hebben het recht om woningen buiten de normale weg om toe te wijzen. Dit gebeurt bij toewijzing aan bijzondere doelgroepen (bijv.: senioren of asielzoekers) en woningzoekenden met een urgentie. Als een woning buiten de normale weg om wordt toegewezen, dan spreken we over bemiddeling of claimen.
Een besluit directe bemiddeling betekent dat een woningcorporatie voor u op zoek gaat naar een woning. De woningcorporatie krijgt hiervoor van het SUWR een zoekprofiel. Dit profiel past bij uw situatie. In dit zoekprofiel staan de kenmerken waaraan uw woning moet voldoen.
Voor een vrijesectorwoning is er geen maximale huur. De verhuurder mag vragen wat hij wil. Is uw huur vóór 2023 ingegaan? Doe dan een check om te weten of u in een sociale huurwoning woont.
Hypotheekadvies is niet verplicht, maar eigenlijk wel altijd verstandiger en voordeliger. Je weet zeker dat je de beste deal hebt, je bespaart een hoop tijd én je weet zeker dat je financiële product fiscaal goed in elkaar zit. Twijfel je nog? Plan dan gewoon een eerste vrijblijvende kennismaking in.
In de praktijk worden contractkosten, afhankelijk van de inspanning die daar tegenover staan, tussen de € 50 en € 150 door de rechter als redelijk beschouwd. Ook kan de rechter deze "administratieve" zaken zien als onderdeel van de verhuurderstaak.
Wat zijn bemiddelingskosten bij een hypotheek? Naast de advieskosten betaal je ook bemiddelingskosten bij het afsluiten van een hypotheek. De hypotheekadviseur is als het waren de tussenpersoon voor je hypotheek. Hij of zij bemiddelt dan voor je bij je hypotheek en vindt de best passende hypotheek voor jouw situatie.
Heeft de gevel van de woning nood aan een nieuwe laag verf tijdens je huurcontract?Dan moet de verhuurder dat in orde brengen. Ook raamkozijnen en deuren zijn de verantwoordelijkheid van de verhuurder. Als de huurder zin heeft om die van een andere kleur te voorzien, spreekt hij best even zijn huisbaas aan.
Op basis van deze wetgeving staat in het Burgerlijk Wetboek: onderhoud van een vast (onroerend) onderdeel van het gehuurde moet de verhuurder doen. Daaronder valt het onderhouden van op het gasnet aangesloten toestellen zoals geisers en cv-ketels.
De verhuurder van de woning is verantwoordelijk voor het herstellen en de kosten van een lekkage in de huurwoning wanneer er sprake is van achterstallig onderhoud. Ook wanneer de schuld van de lekkage niet bij de huurder ligt, zal de verhuurder de kosten op zich nemen.