Denk jij ook, zoals veel cannabisgebruikers, dat de stof emotionele problemen, depressie of angstgevoelens kan verlichten? Een studie toont aan dat dit niet klopt en dat cannabis op lange termijn zelfs het risico op depressie verhoogt.
Ook is aangetoond dat er een relatie is tussen blowen en psychische aandoeningen als een depressie en schyzofrenie. Er zijn zelfs gevallen bekend waarbij jongeren in een acute psychose belandden na (overmatig) gebruik van cannabis.
Bij mensen die ziek, moe, somber of gespannen zijn, vallen hasj en wiet vaker verkeerd. problemen. Hasj en wiet kunnen bestaande psychische problemen zoals depressies, angsten en psychoses versterken. Soms lokt cannabis deze problemen uit bij mensen die er aanleg voor hebben.
De effecten van hasj en wiet
Ze maken maken iemand high of stoned. Dit betekent dat de gebruiker zich meer ontspannen, rustig en sloom voelt. De spieren ontspannen zich en iemand kan een lachkick krijgen. Daarnaast kan eten lekkerder smaken en muziek beter klinken.
Bij langdurig gebruik kun je hersenschade oplopen door cannabis. Je krijgt dan problemen met je geheugen en kunt je emoties niet goed onder controle houden. Doordat bij het blowen teer vrijkomt (veel meer dan in gewone sigaretten), is bovendien je risico op kanker van je mond, hals en longen verhoogd.
De groep die zeer lang (meer dan 10 jaar) zeer intensief blowt (dagelijks meer dan een joint per dag) kan last hebben van lichte stoornissen in aandacht en gedrag. Meer informatie bij de vragen: Heeft cannabis een blijvende invloed op het geheugen?
Elke dag blowen beschadigt je hersenen, zeker wanneer je jonger bent dan 25 jaar en je hersenen zich nog ontwikkelen. Daardoor kun je problemen krijgen met je geheugen, informatieverwerking, concentratie en het controleren van je emoties.
De relatie tussen cannabis en serotonine is zeer interessant. Cannabinoïden kunnen namelijk bepaalde serotoninereceptoren stimuleren, terwijl ze mogelijk andere juist remmen.
De stof alcohol is schadelijker voor het lichaam dan cannabis. Iemand die dagelijks blowt kan echter meer nadelige effecten ondervinden dan iemand die in het weekend een paar biertjes drinkt. De blower kan bijvoorbeeld geestelijk afhankelijk raken en problemen met zijn longen krijgen.
Het gebruik van hasj en wiet kan wel degelijk leiden tot een afhankelijkheid. Wie gedurende lange tijd veel en vaak gebruikt, kan geestelijk afhankelijk worden. Bij regelmatig gebruik kunnen mensen na verloop van tijd meer cannabis nodig hebben om hetzelfde effect te bereiken (tolerantie).
Cannabis kan bijvoorbeeld onrust en drukte in het hoofd verminderen. Hierdoor kan het voelen alsof cannabis een positieve invloed heeft op ADHD. Maar experts hebben dit nog niet gevonden in een onderzoek1Zoals te lezen is in dit onderzoek. Daarom geven veel artsen geen cannabis voor ADHD.
Als je stopt met blowen kun je in een emotionele achtbaan terecht komen. Je kunt bijvoorbeeld snel geprikkeld raken om de kleinste dingen en last hebben van woede-aanvallen of je slaapt moeilijk, piekert of hebt last van onzekerheid. Deze ontwenningsverschijnselen kunnen 4 weken, soms langer aanhouden.
Wel heeft cannabis, als je onder invloed bent, gevolgen voor het kortetermijngeheugen. Onder invloed gaat onthouden moeilijker. Bij stoppen na langdurig gebruik kunnen deze effecten tot 7 dagen aanhouden (1, 2). Gedurende de tijd dat je onder invloed bent heeft cannabis een negatieve invloed op het geheugen.
Matig cannabisgebruik (hasj of wiet) is schadelijk voor de longen omdat het vaak gerookt wordt. Als cannabis wordt gegeten of met behulp van een vaporizer geconsumeerd wordt geeft het nauwelijks lichamelijke schade. Eenmalig veel drinken kan problemen veroorzaken.
Er is inmiddels genoeg bewijs dat medicinaal gebruik van cannabis pijn verlicht, zonder bijwerkingen als verslaving. Inmiddels gebruiken patiënten met reumatoïde artritis, migraine en ms medicinale wiet of wietolie. Ook helpt wiet bij neurologische aandoeningen, zoals spasmen en epileptische aanvallen.
nieuws Af en toe een jointje roken, is niet slecht voor de longfunctie. Meer zelfs: jongeren die zeven jaar lang elke dag één joint roken, of gedurende 49 jaar elke week één joint, scoren zelfs iets beter op longfunctiemetingen dan mensen die geen joints roken.
Lange termijn gevolgen van cannabis
Verwardheid en geheugenverlies. Concentratieproblemen. Slapeloosheid. Je wordt nerveus, paranoïde en prikkelbaar.
'High' en 'stoned' kunnen tegelijk voorkomen, maar soms overweegt één van beide. Dit is afhankelijk van persoonlijke gevoeligheid, maar ook van de soort cannabis. Wanneer er meer THC in de cannabis zit veroorzaakt dit een meer 'high' gevoel, meer cannabidiol (CBD) resulteert eerder in 'stoned' zijn.
SSRI's en SNRI's combineren met cannabis
Cannabis combineren met SSRI's en SNRI's zorgt voor een onvoorspelbare werking van de medicijnen. De psychische klachten waarvoor de antidepressiva worden geslikt kunnen terugkomen of erger worden. Ook kan het combineren van cannabis en SSRI's of SNRI's zorgen voor bijwerkingen.
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat cannabis bij mensen kanker kan genezen of de groei van kanker kan stoppen. Cannabis kan wel effect hebben bij de behandeling van pijn. Voor andere symptomen en bijwerkingen zoals misselijkheid, braken, angst en verminderde eetlust is het wetenschappelijk bewijs nog onvoldoende.
Cannabis, zoals andere drugs, stimuleert de afgifte van dopamine in specifieke gedeeltes van het brein, waardoor je een gevoel van beloning krijgt.
Wiet roken is op de lange termijn niet schadelijk voor de gezondheid zo lang er één keer per week een kleine dosis wordt gebruikt. Dit meldt het internationale drugsonderzoeksbureau Global Drugs Survey.
Tabak is veel verslavender dan hasj en wiet. Een commissie van experts heeft drugs met elkaar vergeleken en beoordeeld op een aantal aspecten zoals lichamelijke en maatschappelijke schade en verslaving (1).
De risico's van blowen op lange termijn
Op lange termijn kun je met deze ernstige gevolgen te maken krijgen en blijvende klachten eraan over houden: slechter geheugen. concentratieproblemen. negatieve gevoelens: somber, prikkelbaar, nerveus, angstig, paniekerig of depressief.