Kiespijn symptomenHet kan een stekende maar ook juist een zeurende, doffe en kloppende pijn zijn. Wanneer de kiespijn ernstiger is kan het zorgen voor meer klachten. Zo kan het zijn dat de kiespijn hoofdpijn of oorpijn veroorzaakt.
Ook kan de pijn uitstralen naar andere tanden en kiezen het is zelfs mogelijk dat de hele kaak pijn gaat doen. Eten en drinken kan bij deze pijn eveneens lastig zijn. Zo doet vooral warm en koud eten en drinken pijn.
De pijn kan zich verschillend manifesteren o.a. van een verhoogde gevoeligheid bij koude, warmte en zoet of scherpe pijn bij dichtbijten/tikken tegen een tand/kies. Mocht de ontstekingsreactie verergeren dan zou er ook een continue zeurderige en/of kloppende pijn kunnen ontstaan.
Herken kiespijn met deze symptomen
Neem dan ook direct contact met ons op wanneer een van onderstaande symptomen u bekend voorkomen: Stekende, kloppende of zeurende pijn. Pijn bij het nuttigen van warme of koude voedingsmiddelen. Zwelling aan uw wang, tandvlees of lymfeklieren in de hals.
Gevoeligheid met warm en koud, een dikke wang of hevige kiespijn ( extreme tandpijn na vulling of kloppende tandpijn) kunnen signalen zijn van een ontsteking. Ook kan het zijn dat je (nog) geen klachten hebt. Je tandarts komt er dan achter bij het maken van een controlefoto of tijdens het vullen van je kies.
Normaal gesproken trekt dit na twee of drie dagen weg. Als de kiespijn langer aanhoudt, kan het zijn dat een zenuw geïrriteerd is geraakt en een zenuwbehandeling of wortelkanaalbehandeling noodzakelijk is. U kunt dan het best een afspraak maken met uw tandarts of met spoed tandarts Dental365.
Meestal wordt een zeurend, verkrampt of zwaar gevoel ervaren in de masseter regio.Vaak gaat dit gepaard met hoofdpijn en/of oorpijn en/of diffuse kiespijn (meestal in de molaarstreek). Soms zijn er ook nekklachten. Belangrijk is om na te gaan of de pijnklachten beïnvloed worden door de functie van de nek of de kaak.
Kiespijn kan meerdere oorzaken hebben en komt in verschillende varianten voor. De pijn kan continu aanwezig zijn (een zeurende pijn of een kloppend gevoel), maar kan bijvoorbeeld ook wegtrekken en komt weer naar voren tijdens het nuttigen van koud, warm of zoet eten en drinken of bij luchtstroom.
De ontsteking zal een paar dagen aanhouden en verdwijnt vanzelf. Bij acute kloppende pijn die erger wordt bij kauwen en een dikke wang, moeten we snel denken aan een abces. Bij een breuk in de kies kan men ook gevoeligheid ervaren bij kauwen en koud of warm voedsel.
De meest voorkomende oorzaken van kiespijn zijn gaatjes, ontstoken tandvlees, doorkomende verstandskiezen, scheefgroeiende verstandskiezen, een ontsteking van de wortel, een kaakholte ontsteking, tanderosie, blootliggende tandhalzen of een abces. Ook kan kiespijn na het vullen van een gaatje ontstaan.
Ontsteking van de tandholte:
Je krijgt dan typisch meer pijn 2 tot 3 dagen na het trekken van de tand. Door de ontsteking ruikt de adem vaak slecht en pijnstillers kunnen de pijn niet volledig wegnemen.
Naast bevallingen heeft kiespijn de reputatie de ergste pijn te zijn die je maar voelen kan. Wat is pijn eigenlijk? Pijn is een heftig signaal van de zenuwen naar de hersenen.
Veelgestelde vragen over kiespijn
Gemiddeld trekt deze pijn na twee tot drie dagen weg afhankelijk van het type behandeling. Mocht een wortelkanaalbehandeling nodig zijn, kunt u tot 2 weken na de behandeling last van napijn hebben. Neem contact met ons op wanneer de pijn blijft aanhouden.
De meeste patiënten hebben geen last van een ontsteking aan de wortelpunt. Zo'n ontsteking gaat echter niet vanzelf over. Klachten treden meestal pas op wanneer uw weerstand afneemt. De klachten kunnen bestaan uit een zeurende pijn, die wordt verergerd door te drukken of te tikken tegen de ontstoken tand of kies.
Pijn na een zenuwbehandeling kan soms zeer heftig zijn. Vaak duurt dit echter niet langer dan twee dagen. Wanneer een gewone pijnstiller in deze periode niet meer helpt of wanneer de pijn langer aanhoudt, kunt u contact met ons opnemen.
Een wortelkanaalbehandeling is meestal nodig bij een hevige ontsteking of infectie in de wortel van de tand. Pijn is meestal de sterkste en meest voor de hand liggende indicatie dat er iets mis is. Heb je hier last van? Neem dan contact op met je tandarts.
Het kan zijn dat je in de avond meer last hebt van tand- of kiespijn. Als je gaat liggen, ontstaat er namelijk een bepaalde druk op het gebit. Je kan dit voorkomen door je hoofd op een dikker kussen te leggen, zodat je hoofd (en dus ook je gebit) hoger komt te liggen.
Om de tand of kies te behouden is een wortelkanaalbehandeling de beste keuze. Hierbij wordt het ontstoken tandweefsel weggehaald. Het alternatief voor deze behandeling is het trekken van de tand of de kies. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een wortelkanaalbehandeling niet mogelijk is.
De reden hiervoor is dat wanneer je in bed ligt het bloed naar je hoofd stroomt. Dit extra bloed in je kaakgebied kan de druk en pijn verhogen, waardoor je de kiespijn nóg meer voelt.
Remedie bij tand- of kiespijn: Zoutwaterspoeling
Door te spoelen met deze zoutoplossing verwijdert u loszittende etensrestjes die uw zere tand of kies kunnen irriteren en het helpt tevens de zwelling tegen te gaan. Bovendien zorgt u er ook voor dat uw mond hiermee schoon is.
Een ontstoken tand kan voor veel ongemakken zorgen. Het kan zorgen voor zenuwpijn, pijn bij het kauwen en een extreme gevoeligheid voor warmte en kou. Wanneer een ontstoken tand niet wordt behandeld, loopt u zelfs het gevaar dat uw tand afsterft.
Door tandbederf of cariës ontstaan er holtes in je glazuurlaag. Als je die onbehandeld laat, kunnen ze leiden tot holtes in de diepere tandlagen. Die diepe gaatjes banen zich uiteindelijk een weg tot in het merg en de zenuw van de tandholte (pulpa). Omdat de doorbloeding stopt, kan de zenuw afsterven.
Een gaatje is een donker of juist wit vlekje op de tanden of kiezen. Een beginnend gaatje is in de meeste gevallen pijnloos. Bij vergevorderde cariës kunnen de tanden echter wél gevoelig worden en last geven bij het eten of drinken van hete of koele etenswaren en drankjes.
Pijnstiller kiespijn
Ibuprofen heeft daarnaast ook een ontstekingsremmende functie, wat met het oog op een mogelijke ontsteking in de kies een goede mogelijkheid is. Indien beide pijnstillers geen verlichting opleveren kunt u ook gebruik maken van pijnstillers met naproxen.
Als de pulpa (zenuw) van een tand of kies ontstoken is geraakt door irritatie (een diep gaatje) en de irritatie lang genoeg aanhoudt kan de doorbloeding van de zenuw stoppen en sterft hij af. Ook hard en langdurig klemmen kan leiden tot afsterven van tandzenuwen.