In 2021 werden ruim 10 duizend jongeren naar Halt verwezen. Dit is bijna 25 procent minder dan in 2020, toen waren het er ruim 13 duizend. In 2019, voor de coronapandemie, ging het om ruim 15 duizend jongeren. De afname van het aantal Halt-jongeren ligt in lijn met het afnemen van de jeugdcriminaliteit in Nederland.
Te allen tijde geldt: maximaal drie keer naar Halt. Van bovenstaande regels kan de officier van justitie afwijken (zie hieronder: Discretionaire bevoegdheid).
Deelname aan de Halt-interventie is niet verplicht. Het heeft wel gevolgen als jongeren of hun ouders niet instemmen met de interventie. Dat geldt ook wanneer een jongere zijn afspraken met Halt niet nakomt. Wanneer de jongere zijn Halt-interventie positief afrondt, wordt een strafblad voorkomen.
Als je je niet aan de afspraken houdt, dan kan je toch worden veroordeeld voor het strafbare feit en krijg je een strafblad. Als je een strafblad hebt wordt dit meegenomen bij het aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Voor meer informatie over de gevolgen van de Halt-straf klik hier.
Jongeren tussen 12 tot 18 jaar die een strafbaar feit plegen, komen mogelijk in aanmerking voor een Halt-afdoening. Dat is geen echte straf. Het is een vrijwillig alternatief om een echte straf of maatregel te voorkomen. Jongeren krijgen de kans hun fout recht te zetten.
De maximale vrijheidsstraf die een rechter in het jeugdstrafrecht kan opleggen bij kinderen van 14 en 15 is 1 jaar. Bij kinderen van 16 en 17 is dit 2 jaar. De rechter kan onder jeugdstrafrecht ook de maatregel 'plaatsing in een inrichting voor jeugdigen (PIJ-maatregel) opleggen. Die maatregel kan 7 jaar duren.
Als je naar Halt wordt gestuurd, krijg je de kans om je fout goed te maken. We bepalen hoe lang je Halt-traject duurt op basis van wat er is gebeurd en wat nodig is om dat te herstellen en er iets van te leren. Een Halt-traject duurt nooit langer dan 20 uur.
Ook minderjarigen, dat wil zeggen jongeren in de leeftijd tussen de 12 en 18 jaar, kunnen een strafblad krijgen. Voor de registratie van strafbare feiten gelden dezelfde regels als voor meerderjarigen.
First offenders
Uit het onderzoek blijkt dat een Halt-afdoening niet voor elke jongere effectief is. Een taak- of leerstraf werkt met name positief voor 'first offenders' (jongeren die nog niet eerder de wet overtraden) zonder veel problemen.
Als je naar Halt moet, krijg je de kans om je fout goed te maken. Als je het Halt-traject volgens de afspraken afrondt, krijg je geen strafblad. Een doorverwijzing naar de Halt-interventie staat wel in de politieregisters voor 5 jaar. Wat dit kan betekenen lees je in de flyer hieronder.
De Halt-interventie is een buitenstrafrechtelijke aanpak voor jongeren van 12 tot 18 jaar die een strafbaar feit hebben gepleegd. Jongeren komen bij Halt terecht via: De politie, soms na expliciete toestemming door het Openbaar Ministerie.
Je bent door de politie of leerplichtambtenaar naar Halt gestuurd. Dat betekent dat je iets hebt gedaan dat volgens de wet niet mag. Je hebt een strafbaar feit gepleegd.
Halt helpt gemeenten om jeugdcriminaliteit te voorkomen en overlast terug te dringen. Zo bieden we interventies gericht op overlastgevende jongeren en het doorbreken van negatieve groepsdynamiek.
Halt heeft de wettelijke taak om strafbaar gedrag onder jongeren van 12 tot 23 jaar aan te pakken, zonder dat jongere een strafblad krijgt. Halt legt een maatregel op aan jongeren die een strafbaar licht vergrijp hebben gepleegd.
Ouders hebben een belangrijke rol om hun kind te helpen het overlastgevende en criminele gedrag te stoppen en herhaling te voorkomen. De doelen van de pilot OAZ in de Halt-straf zijn hetzelfde als in de reguliere halt-straf, namelijk: 1. Inzicht geven in de gevolgen van het gedrag; 2.
Dus bijvoorbeeld als je op je 14e een diefstal hebt gepleegd en je op je 17e een VOG aanvraagt, krijg je die gewoon. Het blijft wel op je strafblad staan totdat je 34 jaar bent (leeftijd 14 + 20 jaar bewaartermijn + eventueel de tijd dat je in de gevangenis zat).
30 jaar na de einduitspraak of 30 jaar na het volledig voldoen van de strafbeschikking, tenzij de duur van de gevangenisstraf of vrijheidsbenemende maatregel (bijvoorbeeld TBS) langer is dan 20 jaar.
Bij een misdrijf krijgt u altijd een strafblad als u op dat moment 12 jaar of ouder bent. Bij een overtreding hangt het af van de soort overtreding en de opgelegde straf. De wet bepaalt of een strafbaar feit een misdrijf of een overtreding is.
Jaarlijks worden ongeveer 17.000 jongeren naar Halt verwezen door de politie, het OM of een buitengewoon opsporingsambtenaar (zoals de leerplichtambtenaar). De Halt-straf valt onder verantwoordelijkheid van het Openbaar Ministerie en wordt gefinancierd door het ministerie van Veiligheid en Justitie.
Halt richt zich al meer dan veertig jaar op het voorkomen en bestraffen van jeugdcriminaliteit. Vanuit de overtuiging dat jongeren een tweede kans verdienen.
Afkorting van Het Alternatief. Halt heeft tot doel jongeren die voor het eerst met politie of justitie in aanraking komen (de first offenders), de mogelijkheid te bieden tot het verrichten van herstelwerkzaamheden voor de benadeelde of ten algemenen nutte.
"Kinderen kunnen een werkstraf of een leerstraf krijgen. Een geldboete kan ook, maar wordt niet vaak opgelegd, omdat de ouders daar vaak mee belast worden. Ook kan een kind jeugddetentie krijgen. Voor kinderen onder de 16 jaar is het strafmaximum één jaar.
De PIJ-maatregel (ook wel jeugd tbs genoemd) is een behandelmaatregel voor jeugdigen bij wie er sprake is van een ontwikkelingsstoornis of psychische aandoening. De maximale duur van de PIJ-maatregel bedraagt zeven jaar, waarvan het laatste jaar voorwaardelijk is.
Tijdelijke of levenslange gevangenisstraf
Een gevangenisstraf kan tijdelijk zijn (maximaal 30 jaar). Of levenslang. De levenslange gevangenisstraf is de zwaarste straf die Nederland kent. Een rechter kan voor de zwaarste misdrijven een levenslange gevangenisstraf opleggen.