Is de auto verzekerd of de bestuurder?

Een bestuurder van een auto is bij een aanrijding door eigen schuld zelf niet verzekerd vanuit de basisdekking van een autoverzekering. Daarom is het voor jezelf, andere inzittenden en ook andere bestuurders verstandig een extra verzekering hiervoor af te sluiten: een ongevallen inzittenden- of een schadeverzekering.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op anwb.nl

Is mijn auto verzekerd als er iemand anders in rijdt?

Wanneer je een autoverzekering afsluit, dan geldt deze dekking voor de auto. Niet voor de persoon. Zo ben je in andermans auto dan ook gewoon verzekerd. Dit neemt niet weg dat de eigenaar van de auto altijd wel aansprakelijk blijft voor alles wat er met de auto gebeurt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op diks.nl

Wie is verzekerd in de auto?

Een autoverzekering wordt gekoppeld aan de auto. Het maakt dus in principe niet uit wie rijdt in de auto. De bestuurder is verzekerd op de polis van de betreffende auto.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op diks.nl

Is je auto verzekerd als je hem uitleent?

Een autoverzekering sluit je af op het kenteken van een auto. Dus als je je auto wilt uitlenen aan bijvoorbeeld vrienden, dan zijn zij gewoon verzekerd als zij met jouw toestemming in je auto rijden en in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Of de schade is verzekerd, hangt af van de dekking van je autoverzekering.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ditzo.nl

Wie betaalt de schade als je je auto uitleent?

De persoon die uw auto heeft geleend, kan de schade niet claimen op zijn persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering (AVP). Schade veroorzaakt met of door een motorvoertuig is namelijk niet gedekt op deze verzekering. Dus als u de rekening bij de auto-lener neerlegt, betaalt hij/zij uit eigen zak.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lancyr.nl

Ik wil een ander in mijn auto laten rijden. Hoe doe ik dat? - Antwoord verzekerd! 🚘

24 gerelateerde vragen gevonden

Is mijn zoon verzekerd als hij in mijn auto rijd?

Je kind kan zonder problemen in jouw auto rijden. Je hoeft je verzekeraar niet van te voren te melden dat de auto door je kind gebruikt wordt als hij of zij er af en toe een keer in rijdt. Mocht hij of zij schade veroorzaken dan valt dit gewoon binnen de dekking van je verzekering.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op weblog.independer.nl

Wie is aansprakelijk bestuurder of eigenaar?

Als eigenaar van de auto bent u aansprakelijk voor alle schades en de meeste boetes die de bestuurder van de auto veroorzaakt. Ook wordt dit alles onder uw naam geregistreerd bij uw verzekeraar. Denk hierbij niet alleen aan schades, maar ook aan (dodelijke) ongelukken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op diks.nl

Kan ik de auto van mijn vader rijden?

Hebt u een geldig rijbewijs, dan mag u, uiteraard na toestemming van de eigenaar, rijden met de auto van iemand anders. Controleer wel of de internationale motorrijtuigverzekeringskaart (de vroegere groene kaart) nog geldig is voor u met de wagen de weg op gaat.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op pv.be

Wie mag er met mijn auto rijden?

Als je een geldig rijbewijs en de toestemming van de eigenaar van de auto hebt, mag je met de auto van iemand anders rijden. Kijk steeds na of de eigenaar van de auto over een geldige groene kaart én (minstens) BA autoverzekering heeft.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op verzekeringen.be

Wat als je schade hebt gereden met een andermans auto?

Schade die je bij een andere auto hebt veroorzaakt wordt met de WA-verzekering gedekt. Schade aan je eigen auto is met een WA-autoverzekering niet gedekt. Als je schade aan je eigen wil verzekeren kan je een WA-beperkt casco of een allrisk autoverzekering afsluiten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op verzekering.nl

Kan een auto twee eigenaren hebben?

Je kunt bij een autoverzekering altijd maar één bestuurder opgeven. Dat moet de persoon zijn die het meeste in de auto rijdt. Je kunt dus geen extra bestuurder opgeven of de autoverzekering op twee namen zetten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op geld.nl

Wat als ik mijn auto uitleen?

Ja hoor: je mag je auto gewoon aan iemand uitlenen. Je autoverzekering is namelijk gekoppeld aan je kenteken. Als een vriend of vriendin met jouw toestemming in je auto rijdt, ben je gewoon verzekerd voor eventuele schades. Of de schade is gedekt, hangt af van de dekking van je autoverzekering.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op weblog.independer.nl

Wie is hoofdbestuurder auto?

De hoofdbestuurder van een auto is de persoon die het meeste in de auto rijdt. Vaak sluit de hoofdbestuurder van de auto de autoverzekering af. Bovendien staat de auto meestal op naam van de hoofdbestuurder. Een andere term voor hoofdbestuurder is ook wel regelmatige bestuurder.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op diks.nl

Wat is een regelmatige bestuurder?

Als u een autoverzekering afsluit, geeft u op wie de regelmatige bestuurder van de auto is. De regelmatige bestuurder is degene die het meeste in de auto rijdt. Vaak is de verzekeringsnemer zelf de regelmatige bestuurder, maar het kan ook zo zijn dat het iemand anders is, bijvoorbeeld uw partner.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op diks.nl

Was de bestuurder gemachtigd te rijden?

De bestuurder is degene die in de auto reed op het moment dat de schade plaatsvond. Geef vervolgens aan of deze persoon gemachtigd was om te rijden. Met andere woorden: had deze bestuurder toestemming van de eigenaar van de auto om in de auto te rijden?

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lastenvrij.nl

Kan ik de auto van mijn dochter verzekeren?

Een autoverzekering afsluiten voor je kind mag én kan niet. Als je kind eigenaar is van een auto, moet hij of zij ook zelf de autoverzekering hiervoor afsluiten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op geld.nl

Wie betaalt wat bij ongeval?

Als u schade lijdt als gevolg van een ongeval waarvoor u niet aansprakelijk bent, moet de aansprakelijke tegenpartij die vergoeden. Veroorzaakte u zelf schade dan moet u, of uw verzekeraar, een schadevergoeding betalen aan het slachtoffer.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op advocaat.be

Kan je schadevrije jaren opbouwen op de auto van je ouders?

Schadevrije jaren sinds 1-1-2022 overdraagbaar, maar nog niet op kinderen. Een groot nadeel van een autoverzekering op naam van je ouders is dat je zelf geen schadevrije jaren opbouwt. Alleen de persoon op wiens naam de autoverzekering staat, bouwt schadevrije jaren op.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op diks.nl

Kan ik de auto van mijn moeder verzekeren?

Als een auto op jouw naam staat, dan mag de autoverzekering in principe alleen door jou persoonlijk worden afgesloten. Je ouders zijn geen kentekenhouder van de auto en mogen de auto dus niet op hun naam verzekeren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op netpolis.nl

Hoeveel pk mag je rijden als je 18 bent?

Over het algemeen kun je als 18- tot 24-jarige bestuurder auto's tot 100 kW oftewel 136 pk vermogen verzekeren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op goedkopeautoverzekering.nl

Wie zit er fout in het verkeer?

Volgens de wet is de achterop rijdende auto, die achterop uw auto botst, vrijwel altijd schuldig. Uitzonderingen zijn situaties waarin u uw voorganger 'snijdt' als u van rijbaan wisselt of inhaalt. Ook wanneer u plotseling hard remt zonder verkeersnoodzaak kunt u de schuld krijgen van een aanrijding van achteren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischbureauletselschade.nl

Wie is er fout bij achteruit rijden?

Bij het achteruit een parkeerplaats uitrijden is er sprake van een bijzondere manoeuvre. Dit betekent dat u het overige verkeer voor moet laten gaan. Als u tijdens het achteruitrijden tegen een voorbijrijdende auto botst, bent u aansprakelijk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op arag.nl

Waarom krijg je geen groene kaart meer?

Sinds 1 juli 2020 is er sprake van een 'witte kaart'. De Council of Bureaux heeft besloten dat de nationale bureaus van autoverzekeraars mogen toestaan dat deze nu wit is. In Nederland is wit nu ook de aangewezen kleur. De groene kaarten die werden afgedrukt vóór 1 juli 2020 blijven geldig tot de vervaldag.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op autorai.nl

Kan ik een auto verzekeren die niet op mijn naam staat?

Een auto verzekeren die niet op je eigen naam staat, is bijna nooit mogelijk. De enige uitzondering zijn partners die op hetzelfde adres wonen. Je mag de auto waar je de eigenaar van bent dus wel verzekeren op naam van je partner, maar niet op de naam van iemand anders.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op geld.nl

Hoeveel auto's mag je op je naam hebben staan?

De vraag 'Hoeveel auto's mag je op je naam hebben? ' wordt ons regelmatig gesteld. En in principe mag u zo veel auto's op uw naam zetten als dat u thuis aan auto's heeft. In principe geldt er geen limiet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op unive.nl

Populaire vragen