Cafestol is een stofje dat het LDL-cholesterolgehalte in het bloed verhoogt, en dat is een minder gezonde eigenschap van koffie. De minste cafestol zit in filterkoffie, koffie van koffiepads en in oploskoffie.
Wat is cafestol? In koffie zit het stofje cafestol dat het LDL-cholesterol verhoogt. Een teveel aan LDL-cholesterol in je bloed blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten. Dat vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte.
Hoewel het serumcholesterolniveaus kan verhogen, kan het ook gunstige effecten hebben, zoals het verlagen van serumlipoproteïne(a)-concentraties en het verminderen van fibrose . Verder onderzoek is nodig om de netto-impact van cafestol op het lipidenmetabolisme en de algehele gezondheidsgevolgen ervan volledig te begrijpen.
Filterkoffie, gepercoleerde koffie en oploskoffie bevatten vrijwel geen vetachtige stoffen en zijn dus zeer weinig cholesterol verhogend. Bij gebruik van koffiepads filter je de koffie door het omhullend laagje papier. Koffiecapsules worden daarentegen niet gefilterd.
Feit: Filterkoffie is de gezondste koffie
Dit komt omdat er in gefilterde koffie minder cafestol zit. Dit stofje verhoogt het LDL-cholesterol gehalte. Hierdoor kan bloed blijven plakken aan de binnenkant van je bloedvaten en loop je meer kans op een hartaanval of beroete.
Cafestol is een stofje dat het LDL-cholesterolgehalte in het bloed verhoogt, en dat is een minder gezonde eigenschap van koffie. De minste cafestol zit in filterkoffie, koffie van koffiepads en in oploskoffie.
Aanwezigheid in koffie
Een doorsnee arabica koffieboon bevat ongeveer 0,6% cafestol over het hele gewicht.
Het beste tijdstip in de ochtend voor je eerste kopje koffie is minstens een uur nadat je wakker bent geworden. Op dit moment is je cortisolgehalte namelijk al aan het dalen. Het is aan te raden om anderhalf uur tussen kopje één en kopje twee te houden.
Cafestol en cholesterol
In koffie uit een filtermachine of koffiepad-apparaat zit dan ook weinig cafestol. Het drinken van filterkoffie heeft daarom bijna geen effect op het cholesterolgehalte. In espressokoffie zit meer cafestol. En in ongefilterde koffie uit een cafetière of Turkse koffie zit veel cafestol.
In koffie zit naast cafeïne ook het stofje cafestol.Dit kan het cholesterol verhogen en teveel hiervan kan de kans op een hartaanval of een beroerte vergroten. Maar dat betekent nog niet gelijk dat koffie echt ongezond voor je is. Je moet alleen niet te veel kopjes per dag drinken.
Recent onderzoek, uitgevoerd door medici van de McMaster University in Canada, wijst uit dat cafeïne het “slechte” LDL-cholesterol verlaagt. Dit cholesterol zorgt voor vaatwand-vervetting. Daarmee verminder je inderdaad het risico op hart- en vaatziekten.
Wees matig met suiker en zout.Beperk het gebruik van sterk gezouten en erg zoete producten zoals kant-en-klare sauzen en soepen, zoutjes, snoep en frisdrank. Eet voldoende bonen, soja, noten en zaden (een bron van onverzadigde vetten). Kies volkoren graanproducten voor voldoende vezels.
Een stuk fruit zoals een banaan, appel of peer. Een handje ongezouten noten zoals walnoten, hazelnoten of pinda's. Een schaaltje magere yoghurt of kwark met wat fruit of muesli. Een bakje rauwkost, bijvoorbeeld komkommer, tomaatjes, radijsjes en paprika.
Onderzoek heeft niet aangetoond dat er nadelige invloed op de gezondheid is. Voor iedereen die gevoelig is voor cafeïne is een cafeïnevrije koffie dus een gezonde keuze.
Soja-eiwit, blauwe bessen, avocado, bonen, appels en donkergroene bladgroenten zoals spinazie moet je meermaals per week eten. Voeg knoflook toe aan je gerechten. Het verhoogt de goede cholesterol en verlaagt de slechte cholesterol. Hetvoorkomt bovendien dat slechte cholesterol blijft hangen in de aderen.
Zo kan bijvoorbeeld het eten van een banaan cholesterol helpen verlagen omdat ze rijk zijn aan die onverteerbare vezels. Daarnaast vind je deze vezels ook in biologische peulvruchten, psyllium, zoete aardappelen, appels, aardappels, citrusvruchten en peren.
Yoghurt of andere zuivelproducten zijn niet positief of negatief voor het cholesterolgehalte in uw bloed. De Gezondheidsraad raadt dagelijks 2 porties zuivel, waaronder melk en yoghurt aan omdat het bijdraagt aan een gezonde voeding. Met name yoghurt beschermt tegen diabetes.
Cafestol is een stofje dat het LDL-cholesterolgehalte in het lichaam verhoogt. Dit staat ook wel bekend als het 'slechte' cholesterol. Wanneer een teveel aan LDL-cholesterol zich opstapelt in het lichaam, leidt dit tot het vernauwen van je bloedvaten. Het blijft namelijk plakken aan de binnenkant van deze vaten.
Een stuk slechter voor het cholesterol zijn espresso (2-3 kopjes maximaal) en Turkse/Griekse koffie of koffie die gezet wordt met een Cafetière (French Press). Van de laatste twee soorten wordt allebei geadviseerd om slechts één kopje per dag te drinken.
Verzadigde vetten zitten vooral in dierlijke producten, zoals rood vlees, volvette kaas en volle melkproducten. Ze verhogen het LDL-cholesterol in het bloed, oftewel het slechte cholesterol.
Als je ermee stopt, kun je je dus tijdelijk moe, lusteloos en prikkelbaar voelen. Cafeïne is zowel geestelijk als lichamelijk verslavend. Stoppen met koffie drinken kan daardoor leiden tot ontwenningsverschijnselen als onrust en somberheid.
De voordelen van decaf koffie
Een koffiedrinker heeft volgens het voedingscentrum minder kans op hart- en vaatziekten en diabetes. Als je decaf koffie drinkt, geniet je nog steeds van deze voordelen, maar dan zonder de cafeïne.