Stremsel is een enzym uit de maag van een kalf. Het dier wordt niet speciaal voor het stremsel geslacht, zoals bij vlees gebeurt, maar het is een bijproduct van de slacht. Stremsel is dus afkomstig van een gedood dier en daarom is kaas strikt gezien niet vegetarisch.
' Let wel op: hoewel de pasta geen vlees of vis bevat, is Gorgonzola officieel niet vegetarisch. Maak ook eens deze snelle carbonara met chorizo!
Als er op de ingrediëntenlijst van jouw kaas staat dat het plantaardig stremsel of microbieel stremsel bevat is de kaas vegetarisch. Als er alleen stremsel op staat, kun je nooit zeker weten wat voor soort stremsel de kaas bevat.
Van oudsher is feta gestremd met een dierlijk stremsel. Een aantal geitenkazen met vegetarisch stremsel zijn: Bastiaansen, Het Achtereind, de Drie Geitjes. Feta van het merk Hansketien en harde geitenkaas van het merk Buurackers zijn ook vegetarisch. Al deze merken zijn in natuurvoedingswinkels verkrijgbaar.
AH biologische kaas wordt gemaakt van de lekkerste biologische koemelk, bereid met vegetarisch stremsel en heeft een mooie volle smaak.
Blauwe kaas is vrij gezond, dit komt doordat de kaas rijk is aan calcium. En calcium is goed voor je botten! Hiernaast zit er ook een hoop natrium in. Wat weer goed is voor de vochtbalans in je lichaam.
Roquefort wordt bereid van schapenmelk.Voor Danish Blue is koemelk de basis. In beide gevallen wordt de kaas geïnjecteerd met de schimmel Penicillium roqueforti en daarna twaalf weken gerijpt.
Gorgonzola is zachter en romiger dan Roquefort of Blue Stilton. Hij heeft een oranje grijze korst en mooie blauwaders. De smaak is licht pikant en kruidig dankzij de blauwaders. Gorgonzola wordt gemaakt van twee soorten melk.
Runderen en geiten zijn, mits op de juiste manier geslacht, te eten door moslims die volgens de halal willen leven.Dus ook het stremsel van op die manier geslachte dieren is halal. Meerdere Nederlandse kaasproducenten maken kaas met stremsel van halal geslachte dieren.
Pesto wordt traditioneel gemaakt van olijfolie, basilicum, pijnboompitten en – komt 'ie – parmezaan. Zoals je waarschijnlijk al begrijpt, is dus traditionele pesto per definitie niet vegetarisch. Gelukkig zijn er al genoeg vegetarische varianten te koop, maar check altijd goed het etiket als je het zeker wil weten.
Een vegetariër is iemand die geen vlees, vis (ook schelp- of schaaldieren) en gevogelte eet. Er worden vaak nog wel dierlijke producten geconsumeerd waaronder eieren, melk of andere zuivelproducten. Een veganist eet geen vlees, vis en andere dierlijke producten. Dus ook geen eieren, zuivel of honing.
Alle kaas, van mozzarella en geitenkaas tot Goudse kaas, kan zowel vegetarisch als niet-vegetarisch zijn. Kaas gemaakt met microbieel stremsel is echter minder geschikt om te rijpen, daarom gebruiken wij dit slechts in beperkte mate.
Parmezaanse kaas mag alleen Parmezaanse kaas genoemd worden als het bereid is volgens traditioneel recept. En dat is met stremsel gemaakt van de maag van kalfjes. Niet alleen Parmezaanse kaas, maar ook vele andere kazen worden gemaakt met dierlijk stremsel.
Galbani Mozzarella is een Italiaanse verse mozzarella met een heerlijk frisse, zachte smaak. Mozzarella uit Italië, vervaardigd uit gepasteuriseerde koemelk. Formaat voor veelzijdig gebruik in allerlei gerechten. Geschikt voor vegetariërs.
Roquefort Le Favori is misschien wel de bekendste blauwaderkaas ter wereld. De kaas word gemaakt uit pure, volle schapenmelk en gerijpt in de natuurlijke grotten bij het dorpje Roquefort-Sur-Soulzon.
Het blijkt goed voor de hart- en bloedvaten, er zit een aminozuur in dat goed is voor je humeur, het bevat stofjes die je helpen in bed, hoewel het geen Spaanse Vlieg is. Ook het immuunsysteem heeft er baat bij, alsook de nachtrust. Er zit veel proteïne is, en is ook goed voor de stoelgang.
Roquefort is een rauwmelkse Franse blauwschimmelkaas. De kaas wordt op traditionele wijze gemaakt van 100% schapenmelk en heeft een zeer pittige smaak. Een ware traktatie voor iedere kaasliefhebber. Geen minimale orderprijs!
In harde kazen zit veel calcium, maar ook relatief veel vet, verzadigd vet en zout. Kies daarom liever voor magere en halfvette kazen en plattekaas. Die laatste bevat minder vetten en zout, en hoort eigenlijk eerder bij de melkproducten dan bij de kazen.
Bij blauwe schimmelkazen mag je de korst in de regel altijd opeten. Dat is ook zo bij geitenkaasjes met een 'wit vachtje' zoals de Crottin de Chavignol. Het gaat daar trouwens vaak niet om een schimmel, maar om een ongevaarlijke gist. Ook hier geldt: bij twijfel, proef even.
Gorgonzola smelt bijvoorbeeld heerlijk over een pasta en komt goed tot zijn recht in salades. Ook met vlees werkt deze blauwe kaas goed: laat de Gorgonzola bijvoorbeeld smelten over runder-, varkens- of kippenvlees. Het smaakt ook lekker met aardappels of fris-zoete vruchten als appel, peer en verse vijg.
Is Beemster kaas vegetarisch? Ja, bijna alle Beemster kaas is vegetarisch. De kaas wordt gemaakt met vegetarisch stremsel (microbieel).
Maar wat is het verschil nu precies tussen deze twee? Vegetariërs eten geen vlees van dieren, veganisten gaan een stapje verder. Zij eten helemaal geen dierlijke producten. Dus geen vlees en vis, maar bijvoorbeeld ook geen kaas en eieren.