Kasjmier is zeldzaam: de superfijne vezel komt van de ondervacht rond de nek van een kasjmiergeit. Elke kasjmiergeit produceert per jaar maar een kleine hoeveelheid kasjmier. Dus echte kasjmier is vrij bijzonder. Producten van kasjmier kunnen tot acht keer warmer zijn dan die van schapenwol.
Wat maakt kasjmier beter dan andere wol? Mooie wolsoorten zijn er in overvloed, maar qua kwaliteit laat kasjmier ze allen ver achter zich. Met kasjmier ben je verzekerd van een drie keer betere isolatie dan met schapenwol. Bovendien zijn de haren delicater: langer, fijner en lichter, en daardoor het eindproduct ook!
Verschil tussen kasjmier en wol
Wol hoeft niet per se van het schaap afkomstig te zijn. Zoals we net hebbben aangekaard, wordt kasjmier gewonnen van de kasjmiergeit. Dit in tegenstelling tot 'normale' schapenwol waar veel wollen kleding van is gemaakt.
Betere kwaliteit. Als je je afvraagt welk materiaal jou in de wintermaanden het warmst houdt, is het antwoord dat zowel wol als kasjmier warm genoeg zijn. Wel zijn de vezels van kasjmier wat fijner dan die van wol, waardoor kasjmier de warmte beter kan vasthouden.
1. Goed isolatievermogen De cashmere geit heeft te maken met extreme weersomstandigheden; van lange, extreem koude winters tot temperaturen boven de 40°C in de zomer. Om zich hiertegen te wapenen, heeft de cashmere geit een bijzonder goed isolerende vacht ontwikkeld.
Voordelen van Cashmere
Doordat de vezels niet recht omhoog lopen maar juist in elkaar krullen, zorgt het ervoor dat het niet gaat jeuken op je huid! Hoe fijn is dat!? Tevens is cashmere een natuurlijke vezel, daardoor is het een duurzame wolsoort, gaat jaren mee en heeft een zelfreinigend vermogen.
Waarom is kasjmier zo duur? Een kasjmiergeit produceert niet meer dan 200 tot 300 gram wol per jaar, de voorraad is dus allesbehalve oneindig. Als je daarbij telt dat er drie tot vier geiten nodig zijn om een kasjmieren mantel te maken, snap je waar de prijs vandaan komt.
Een cashmere plaid is zonder twijfel heel warm. Cashmere wol kan wel acht keer warmer zijn dan gewone schapenwol. Alpacawol is dertig procent warmer dan schapenwol. Maar een schapenwollen deken is veel dikker dan een alpaca plaid en ook hartstikke warm.
Om een zeer warme trui te krijgen, moet u een zeer isolerend materiaal kiezen. Het warmste en zachtste materiaal is alpaca.
Het minste kans op 'jeuk' heb je als het item voor ten minste 30% uit één van bovengenoemde wolsoorten bestaat. ''Vooral merino-, cashmere-, alpaca- en lamswol staan bekend om hun niet-prikkende karakter.''
cashmère wol herkent men daaraan dat de stof slecht brandbaar is, de zoetige geur van verbrande haren of nagels verspreidt en de rest van de vezels knobbeltjes vertoont die men kan stukwrijven.
Voor een trui van echt kasjmier betaal je zo 300 euro.De goedkopere variant kost een paar tientjes. Het goedkopere kasjmier heeft vaak dezelfde herkomst als het duurdere maar de kwaliteit is vaak minder, weet stylist Monique Mathijssen. "De selectie is minder kritisch en vaak zijn de vezels dan minder lang.
Het merinoschaap geeft de fijnste wol en wordt ervaren als niet kriebelend. Daarom is deze wol uitermate geschikt om te dragen. Ook wol van de alpaca is fijn en wordt als niet kriebelend ervaren. Lamswol is wol die wordt gewonnen tijdens het scheren bij de allereerste scheerbeurt van het schaap.
Pilling is een natuurlijke kenmerkende eigenschap die veroorzaakt wordt door het dragen van cashmere, niet door het wassen.
Daarnaast is cashmere zelfreinigend (echt!), het gaat jarenlang mee én het is duurzamer dan welke vezel ook. Cashmere is afkomstig van geiten uit Binnen-Mongolïe en Tibet, waar deze viervoeters met guitige sik en extra dikke vacht de hele dag lopen te grazen.
De duurste wol is vicuñawol, een kameelsoort die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt. Vicuñawol wordt beschouwd als de fijnste en zachtste vezel op de markt, waardoor het een van de meest luxueuze en dure materialen voor kleding en accessoires is. Door de zeldzaamheid van de vezel is vicuñawol erg duur.
Wol is de warmste stof van allemaal. Dit materiaal isoleert beter dan andere soorten textiel. Het spul houdt schapen immers ook warm genoeg als het buiten vriest. Sla dus genoeg wollen truien in voor de winter.
1. Wol. De allerwarmste stof voor je winterkleding is wol.
De stof die het warmst is, is wol. Deze stof isoleert beter dan andere soorten textiel, waardoor hij warmer is.
Het grootste nadeel van wol is het onderhoud. Het krimpt snel als je het op een te hoge temperatuur wast. Het beste is om je kledingstuk op het wolwasprogramma of op de hand te wassen. Ook kan de stof kriebelen.
Verder kunt u fleece dragen om uzelf te verwarmen. Het materiaal is lichter dan wol, maar net zo isolerend en snel drogend. De productie van een fleecetrui of fleecedeken is alleen niet zo milieuvriendelijk. Zijde kan eveneens helpen om het warm te krijgen.
De enige wol ter wereld die niet pilt is Alpacawol!
Het best kun je een trui van cashmere wassen met de hand. Als je toch liever de wasmachine gebruikt kies je een programma voor handwas of wolwas. Keer de trui in ieder geval binnenstebuiten en stel de wasmachine in op 30 graden Celsius. Beperk het toerental voor het centrifugeren tot 400 per minuut.
Probeer te voorkomen dat je kasjmier uitrekt of schrobt tijdens het wassen, en wring of draai je kledingstuk niet om overtollig water te verwijderen, omdat dit de vezels kan beschadigen. Droog uw kasjmier NOOIT in een droogtrommel, omdat dit ervoor kan zorgen dat het krimpt.
gebruik een wolprogramma. voor een optimaal wasresultaat moet u het kledingstuk binnenstebuiten in de wasmachine doen. Kies een koud wolprogramma en zorg ervoor dat het toerental niet meer dan 400 is. Gebruik een klein beetje wasmiddel speciaal voor kasjmier en voeg vooral geen wasverzachter toe.