Ze is oogstbaar, afhankelijk van tijd en plaats van zaaien, van ongeveer september tot maart. Ze bevat ook nog eens veel gezonde stoffen, vooral vitamine C en ijzer. Veldsla is éénjarig.
De veldsla plantjes komen meestal niet langer dan 10 cm. Je kunt veldsla oogsten door net zoals bij pluksla de buitenste blaadjes te oogsten. Dat is wel een karwei maar als je de tijd hebt, de beste manier. Je kunt de plantjes ook kort bij de grond afsnijden, zo wordt het ook gedaan in de tuinbouw.
De grond moet gelijkmatig vochtig zijn, zodat de veldsla goed kan groeien. Water geven gebeurt bij voorkeur in de ochtenduren, zodat de bladeren snel kunnen opdrogen. Onkruid moet regelmatig worden verwijderd, en sla die te dicht op elkaar staat, moet worden verplaatst. Dicht zaaien is in de praktijk niet ongewoon.
Je kunt ze vlak boven de grond afsnijden, zodat je ervoor zorgt dat de rozet mooi bij elkaar blijft. Ook kun je ervoor kiezen om alleen de grootste bladeren eraf te plukken, en de rest van de plant verder te laten groeien.
Onze veldsla heeft langer en groter blad dan de kort-bladige soort die je meestal in de supermarkt ziet. Kiemtijd: tussen 10 en 20°C in 14 tot 21 dagen.
Sla is een eenjarig gewas dat snel uitgroeit van zaadje tot volwaardige krop. Slechts weken zitten er tussen zaaien en oogsten; de gemiddelde groeiperiode bedraagt 35 tot 60 dagen.
Sla heeft voeding nodig om genoeg blaadjes te maken en een mooie krop te vormen. In potgrond zit voldoende voeding voor 8 weken, en daar heb je voldoende aan want ongeveer 10 weken na het zaaien kun je de sla al oogsten.
Veldsla zit boordevol vitamine A en C, omega 3 en caroteen.Ook bevat het haast geen calorieën.Dat maakt dat veldsla goed is voor jouw bloedvaten en het risico op een hartaanval vermindert. Ook heeft de veldsla een gunstige invloed op de werking van jouw ogen.
Zaaien en planten
Je zaait veldsla met een rijafstand van 10 tot 15 cm. Zorg ervoor dat je ongeveer een zaadje om de 0,5 tot 1 centimeter zaait.
Bewaren. Veldsla is het lekkerst op de dag van aankoop. Als je de sla wilt bewaren, kan dit 1 tot 2 dagen in een open verpakking in de koelkast.
Kervel (maar ook spinazie en veldsla) kan heel goed koude en zelfs vorst verdragen op voorwaarde dat ze in een voldoende vochtige bodem staan. Het water in de grond zal bevriezen en een ijs- en isolatielaag vormen rond de wortels en ze zo beschermen tegen vorstschade.
Veldsla kan vanaf augustus tot oktober gezaaid worden. Zaai de zaden in rijen en houd tussen de verschillende rijen ongeveer 15 cm aan.In de rij zelf laat je ongeveer 5 cm afstand tussen de zaden.
Veldsla wordt onder glas gekweekt in daarvoor bestemde zaaibakjes.De zaden worden gelijkmatig verdeeld over de zaaigrond en gezeefd met zandgrond. Op een lichte plaats bij 15 tot 18°C duurt het slechts enkele dagen voor de kiemblaadjes verschijnen.
Heb je tulpenbollen gepoot, dan kun je de laag grond boven de bollen gebruiken om veldslazaailingen uit te planten. Veldsla wortelt heel ondiep en tegen de tijd dat de tulpen opkomen, zijn de slaplanten op.
Sla wordt gezaaid in vruchtbare, luchtige en vochtige grond, de plant heeft veel bladeren en een zwak wortelstelsel. Zorg ervoor dat de grond niet te nat is. Bovendien heeft sla zonlicht nodig, maar de plant kan niet tegen te veel felle zon.
Gebruik voor het kweken van sla een luchtige, vruchtbare grond en liever niet te nat. In het voorjaar en najaar is extra zon heel belangrijk, in de zomer is wat schaduw ook prima voor sla kweken. Sla water geven is erg belangrijk, want de planten drogen razendsnel uit.
Van veldsla eten we het hele plantje. Alleen het worteltje en eventuele beschadigde blaadjes worden afgesneden. Bij de soort die als ezelsoren wordt verkocht, is de wortel al onder de bladrozet afgesneden.
Geef sla voldoende water
Laat een slaplantje nooit uitdrogen, dan worden de bladeren taai en de bladranden bruin. Geef dus bij droogte voldoende water, liefst in de ochtend, zodat de plantjes goed kunnen opdrogen. Kropsla gaat vrij snel rotten wanneer de bladeren te lang nat blijven.
Sla zaaien kan bij de meeste soorten vanaf half maart tot eind juli, waardoor je alle tijd hebt om je sla te kweken. Ben je net te laat, dan kun je nog kiezen voor rucola. Dit is een snelgroeiende slasoort die je in de winter ook in een pot binnenshuis goed kunt kweken.
Plantjes groeien niet
Dit kan te maken hebben met het weer: te warm, te koud, te droog, te nat. Veel wind kan ook de oorzaak zijn: dan moet je plantjes te veel energie stoppen in het rechtop blijven staan en gaat dat ten koste van de groei. Staan plantjes te dicht op elkaar dan kunnen ze ook niet goed groeien.
Plant niet al je slaplanten in één keer, maar verspreid het over een langere periode zodat niet alles in één keer oogstklaar is. Slaplantjes planten kan in een serre al vanaf februari. Als je slaplantjes buiten plant, kan dit al vanaf halfweg maart tot september. Sla kan normaal tegen lichte nachtvorst in het voorjaar.
Wanneer sla doorschiet, wordt in het hart van de krop een bloemstengel gevormd. De krop wordt daardoor langwerpig van vorm. Je zult bovenin de bloemknop terugvinden. Wanneer sla eenmaal is doorgeschoten, gaat de smaak achteruit en is deze niet meer lekker om te eten.
De lange lichte dagen van juni en juli zijn heerlijk voor ons maar minder geschikt voor onze kroppen sla. Sla is namelijk gevoelig voor daglengte: rond de langste dagen van het jaar schieten de kroppen snel door. Dat doorschieten betekent niets anders dan dat de kroppen sla gaan bloeien.