In de eerste helft van 2022 werd nog door 80% van de huizenkopers overboden.In de tweede helft van 2022 was dit al bijna gehalveerd met 44%. Dit percentage is in 2023 nog eens flink gedaald. Over het algemeen is het dus lang niet altijd meer nodig om te overbieden in 2023.
Waar eerst ruim 85 procent van de woningen boven de vraagprijs werd verkocht, was dat in het 3e kwartaal van 2022 nog zo'n 60%. Ook het bedrag waarmee werd overboden is flink gedaald. Gemiddeld wordt er eind 2022 nog maar een paar duizend euro overboden.
In de onderstaande tabel kunt u zien dat in het tweede kwartaal van 2023 veel minder is overboden. Dit betekent met een gemiddelde koopsom van € 567.200,00 (zie tabel 1) dat er gemiddeld 2,7% werd overboden in Amsterdam.
Voor sommige huizen is 2% overbieden al voldoende, bij andere huizen kan de prijs tot wel 20% boven de vraagprijs stijgen. Voordat je meegezogen wordt in een biedingen oorlog moet je het volgende weten: Sinds 2018 mag je niet meer lenen dan de waarde van een woning.
Halverwege vorig jaar is de daling ingezet. Sinds februari 2023 wordt gemiddeld gezien op geen enkel type woning meer overboden. De mediane transactieprijs bij vrijstaande- en twee-onder-een-kapwoningen ligt zelfs onder de vraagprijs. Respectievelijk gaat het om een verschil van 2,32 en 0,77 procent.
Er is geen percentage dat geldt voor alle gemeentes, maar over het algemeen zou je in 2023 maximaal 8% boven de vraagprijs moeten bieden.
Ondanks deze schaarste zien we dat overbieden op een woning aan het afnemen is op de huizenmarkt. Vaak is het op de huizenmarkt van 2023 niet meer nodig om te overbieden om een woning te kopen of is het bedrag dat je moet overbieden veel lager dan voorheen.
In tegenstelling tot voorgaande jaren is overbieden in 2023 lang niet altijd noodzakelijk. Er is geen vast percentage dat voor alle situaties geldt, maar over het algemeen is het verstandig om nog maximaal 8% boven de vraagprijs te bieden.
van ABN AMRO. De bank houdt er wel rekening mee dat het einde van de prijscorrectie in zicht komt en heeft haar prijsraming voor 2023 iets naar boven bijgesteld: van -6 naar -5 procent.
In 2021 lag het gemiddelde op ruim 13 bezichtigingen per te koop staand huis. Dat is aanzienlijk meer dan het jaar daarvoor, want in 2020 was het gemiddelde nog iets minder dan 10 bezichtigen. Dit was te verklaren door de gekte op de huizenmarkt.
Hoeveel lager je kunt bieden dan de vraagprijs, hangt af van de omstandigheden en de waarde van de woning. Zorg dat je niet te veel onder de vraagprijs gaat zitten. Je bod moet wel realistisch zijn, anders is het voor de verkoper niet interessant genoeg om een tegenbod uit te brengen.
Woningprijzen verwacht te stijgen in 2025
Na 2024 verwacht DNB een herstel van de woningprijzen. Dit herstel zal in 2025 nog steeds een lichte stijging van 0,2 procent laten zien. Het herstel van de inkomens van huishoudens is met name de reden voor deze verwachting.
Het biedlogboek wordt na een onherroepelijke koop vrijgegeven vanuit Eerlijk Bieden door de makelaar. Wanneer het biedlogboek niet automatisch is verstuurd, dien je de makelaar te vragen om het biedboek te delen. Je zal vervolgens per mail een unieke link ontvangen om het biedlogboek in te zien.
Huizenprijzen zullen de komende jaren naar verwachting verder dalen, met 5,1% in 2023 en 3,8% in 2024 (t.o.v. het voorafgaande jaar). De totale verwachte prijsdaling ten opzichte van de piek in de zomer van 2022 bedraagt zo'n 10%.
“Sinds de tweede helft van vorig jaar is het bieden boven de vraagprijs enorm gedaald. Het dieptepunt was eind vorig met elf procent. Ter vergelijking: in heel 2021 waren 75 procent van de biedingen boven de vraagprijs”, aldus Gijs van Wijgerden, directeur van Makelaarsland.
Bieden op een huis houdt meer in dan alleen de prijs. Koper en verkoper moeten het eens worden over het bedrag en de datum van overdracht. Daarnaast kun je een bod onder voorwaarden doen. Het bedrag: Je hebt het vast wel eens gehoord: Het beste is om standaard 10% onder de vraagprijs te bieden op huizen.
Huizenprijzen dalen in 2023 flink, stabiliseren in 2024. Wij verwachten dat bestaande koophuizen dit jaar nog flink in prijs dalen (figuur 3), en in het vierde kwartaal van dit jaar 7,6 procent goedkoper zijn dan tijdens de piek van juli 2022.
De krappe arbeidsmarkt en aantrekkende loongroei zorgen dat de betaalbaarheid van woningen gedurende 2024 verbetert wat de prijzen ondersteunt. wij dat huizenprijzen in 2023 dalen met 6%.In 2024 blijven de huizenprijzen volgens ons dalen met 4%, vooral door het zogenaamde overloopeffect.
Ten opzichte van de piek van de markt in juli 2022 zijn koophuizen dan zelfs 9,0 procent goedkoper. Voor volgend jaar verwachten we dat huizenprijzen niet veel verder zullen dalen. In het laatste kwartaal van 2024 liggen huizenprijzen volgens onze raming slechts 0,4 procent lager dan in het laatste kwartaal van 2023.
"De woningprijzen komen hierdoor weer meer in evenwicht", concludeert de NVM. "Er is ruimte en tijd voor onderhandeling en overbieden is niet altijd een vereiste meer." Met een gemiddelde verkoopprijs van 394.000 euro, een prijsdaling van 8,2 procent in een jaar tijd, zitten de huizenprijzen ook weer onder de vier ton.
Huizenprijs stabiliseert
Het verschil tussen de vraagprijs en de woningwaarde moet u met eigen geld betalen of met de overwaarde. Ook nu in juni 2022 moet je nog overbieden. Hoogte van het bod boven de vraagprijs is wel een stuk lager dan in 2021.
Aan het aantal bieders is geen limiet verbonden maar in de praktijk biedt niet elke kijker op het huis. Daarnaast laat de makelaar in de meeste gevallen het huis niet aan alle geïnteresseerden zien. Het zijn er soms gewoon te veel.
In de komende 10 jaar zouden de huizenprijzen weer gaan stijgen en in de laatste jaren zelfs sneller dan verwacht. Die woning van 200.000 euro is in 2022 396.000 euro waard, dat is dus bijna het dubbele van de waarde die de koper ervoor betaald heeft.
Verwachting: lichte daling huizenprijzen in 2023
Vanaf 2017 lag de stijging boven de 7% per jaar, met als uitschieter meer dan 15% in 2021. Onze verwachting is dat we een lichte correctie van een paar procent op de huizenprijzen in 2023 gaan zien.
Mag de makelaar het bod vertellen? Nee, de makelaar mag jou niet concreet vertellen wat andere partijen hebben geboden. Hij kan wel aangeven dat er meerdere geïnteresseerden zijn, maar jij moet zelf uiteindelijk jouw bod bepalen. Lastig, omdat je dan niet weet of jouw bod kans maakt.