De grootste nog levende schildpad is de lederschildpad. Het langste gemeten schild van deze soort is volgens de onderzoekers 2,13 meter lang.
Lederschildpad. De lederschildpad is op dit moment de grootste soort en weegt ongeveer 360 kilo en het schild kan wel twee meter lang worden. Lederschildpadden leven in de zee en is de enige in zee levende schildpad die niet tot de zeeschildpadden groep hoort.
Ze kunnen 30 tot 35 cm groot worden en dit stelt eisen aan de huisvesting. De mannetjes zijn op volwassen leeftijd doorgaans kleiner dan de vrouwtjes, met langere nagels en een langere staart.
Net uit het ei gekropen Galápagos-schildpadjes wegen minder dan een pak suiker maar ze kunnen minstens 150 jaar oud worden en wel 120 cm lang worden. Met een gewicht van 250 kg worden ze niet voor niks 'reuzenschildpad' genoemd!
De reuzenschildpad Jonathan, met 186 jaar waarschijnlijk het oudste nog levende dier ter wereld, leeft al 26 jaar samen met zijn partner Frederica op Sint-Helena, een klein eilandje in de Atlantische oceaan.
Alle waterschildpadden slapen op de bodem van het water behalve de bosbeekschildpad, die wilt nog wel eens net als een landschildpad in een hol in de grond overwinteren. Dus in principe heeft u niet veel omkijken naar een waterschildpad in rust.
In geval van nood trekken ze hun kop en poten terug binnen het schild. De eieren van schildpadden worden tijdens een paring bevrucht in het lichaam van het vrouwtje. Voordat een mannetje toestemming krijgt, moet hij veel moeite doen. Hij loopt om haar heen.
Overigens kunnen vrijwel alle schildpadden goed zwemmen, dus ook de landschildpadden, maar houden veel soorten dat niet zo lang vol als een zeeschildpad. Maar hoe goed ze ook kunnen zwemmen, alle schildpadden kunnen verdrinken.
Een schildpad is zeker geen knuffeldier. Hij kan flink bijten! Ook moet je het terrarium regelmatig goed schoonmaken want dat wordt snel vies.
Een muskusschildpad koop je al vanaf 15 tot 30 euro. Andere soorten kunnen tot 150 euro kosten. De aankoop van een aquarium en het meeste toebehoren is een eenmalige investering.
De muskusschildpad is een schildpad die maximaal 14 centimeter groot kan worden. Het dier is een waterschildpad en leeft dus voornamelijk in het water.
Als je een schildpad ziet, zorg er dan voor dat je hem niet aanraakt of oppakt. Schildpadden kunnen namelijk flink bijten! De bijtschildpad kan zoals zijn naam al doet vermoeden, flink bijten.
Vijanden van zeeschildpadden zijn grote rovende vissen, maar jongere dieren die kleiner en zachter zijn worden door van alles belaagd en zelfs door watervogels als meeuwen uit het water gepikt. Ook worden de legsels uitgegraven door diverse dieren als wasbeerachtigen.
Schildpadden zijn de enige reptielen zonder tanden. Ze snijden hun voedsel fijn met hun harde kaakranden. Opvallend aan schildpadden is het grote harde schild dat ze met zich meedragen. Dit beschermt ze tegen vijanden.
De grootste soort die er bestaat is de reuze landschildpad en komt alleen voor op de Galapagos. Met zijn 120cm lange schild en een gewicht van meer dan 100 kg is het een echte reus.
Waarschijnlijk de meest ongewone vorm van ademen in het hele dierenrijk is bij sommige soorten schildpad te vinden. Ze ademen met hun achterwerk - preciezer gezegd door hun cloaca.
Waterschildpadden ruiken onder water net zo goed als boven water. Daarom bereiken ze in troebel water ook hun doel. Ze pompen het water d.m.v. bewegingen van de onderkant van de mondholte door de neus in de bek en laten het uit de bek naar buiten vloeien.
Hij kan maandenlang zonder lucht onder water blijven, bijvoorbeeld tijdens zijn winterslaap. Wetenschappers vragen zich al tijden af hoe de schildpad aan voldoende zuurstof komt op zijn onderduikadres.
Ze kunnen echter zeer oud worden, de kleinste soorten bereiken gemakkelijk een leeftijd van twintig tot veertig jaar. Grotere soorten kunnen meer dan honderd jaar oud worden en de alleroudste exemplaren die bekend zijn werden ruim 150 jaar oud.
Schildpadden communiceren met elkaar door specifieke geluiden uit te stoten, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Arrausschildpadden in de Amazone stoten zeker zes soorten schelle tonen uit waarmee ze met elkaar in contact blijven tijdens specifieke activiteiten, zoals migratie en het bouwen van nesten.
Met haar achterpoten graaft het vrouwtje een kuil. In die kuil legt ze haar eieren. De meeste leggen tussen de 2 en 20 eieren per keer. Als alle eieren gelegd zijn, maakt ze de kuil weer dicht en ze doet dit zo goed dat je er niets meer van ziet (want de eieren mogen niet gevonden worden!).
Verzuring binnen het watermilieu van waterschildpadden is redelijk snel aan de orde, dit komt omdat urine en uitwerpselen verzurende elementen bevatten. Een gemiddeld verblijf van een schildpad kan binnen een week alweer gaan stinken en een vervuilt beeld geven.
Schildpad staat ook in het lijstje van exotisch vlees. Het vlees heeft de textuur van kikkerbillen, mocht je het willen weten. Het schijnt populair te zijn voor in stoofpotjes en soepen. Exotic Meat Market levert het vlees en de recepten en zelfs de eieren.
Waterschildpadden kunnen alleen voedsel eten wat in het water ligt. Dit komt doordat de waterschildpad de voeding doorslikt met behulp van water. Zonder water kan de waterschildpad de voeding niet doorslikken. Het is erg belangrijk bij de voeding maagkiezel te geven aan waterschildpadden.