HCG kan die eisprong stimuleren. Een mannelijke zaadcel kan daarna de vrijgekomen eicel bevruchten. Verminderde vruchtbaarheid kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld door vergroeiingen van de eierstokken bij vrouwen (polycysteus ovarium syndroom, PCOS).
Wanneer een bevruchte eicel zich nestelt in je baarmoederwand, begint de placenta te groeien, waardoor hCG vrijkomt in je bloedbaan. Voedingsmiddelen en dranken op zich hebben geen invloed op de hoeveelheid hCG in je urine. De hoeveelheid die je drinkt en bepaalde medicijnen kunnen echter problemen veroorzaken.
Een test zal alleen een vals positieve uitslag geven wanneer u hCG in uw lichaam hebt door een andere oorzaak, bijvoorbeeld omdat u recentelijk zwanger bent geweest, vruchtbaarheidsmedicatie met hCG gebruikt of een medische aandoening hebt zoals bijvoorbeeld eierstokcysten.
De hCG-concentratie stijgt snel en exponentieel: ze verdubbelt meestal elke 2 dagen3,4 in de eerste weken voordat ze een stabiel niveau (plateau) bereikt rond week 10.Daarna neemt ze langzaam af.
HCG is een lichaamseigen hormoon aangemaakt door de placenta (moederkoek). Bij vrouwen stimuleert HCG de eisprong, het stimuleert de eierstokken om het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen te maken en het zorgt dat de baarmoederwand gereed is voor innesteling van een bevruchte eicel.
Als het HCG niet goed stijgt en niet goed daalt, dan ontwikkelt de zwangerschap zich niet goed. Het is niet zeker of je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt of een miskraam krijgt. Je krijgt na twee dagen opnieuw bloedonderzoek. De gynaecoloog vervolgt of het HCG voldoende daalt.
Je kunt een foutpositieve ofwel vals positieve uitslag op een thuistest krijgen. De test geeft dan aan dat je zwanger bent, terwijl je dit niet bent. Dit komt zelden voor, aangezien je lichaam geen hCG produceert als je niet zwanger bent.
Meestal dalen de waardes na een vacuümcurettage tot ze niet meer detecteerbaar zijn. In het geval van een Gestational Trophoblastic Neoplasia (vroeger persisterende trofoblast genoemd) dalen de hCG waardes afwijkend of niet en kunnen ze zelfs weer stijgen na verloop van tijd.
Ochtendurine. Om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen, is het dus zaak dat je een test doet met urine waarin de hoogste concentratie hCG zit. En dat is in ochtendurine.
Testen die jezelf kan uitvoeren tonen het zwangerschapshormoon aan in je urine. De hCG concentratie stijgt snel aan het begin van je zwangerschap en verdubbelt elke 2 dagen. Rond de 10eweek van je zwangerschap bereikt het hCG het hoogste niveau. Daarna neemt de concentratie hCG langzaam af.
Uit eerdere studies was al bekend dat een stof in de urine vanaf ongeveer 5-7 weken de zwangerschapstesten negatief kan beïnvloeden, maar in dit nieuwe onderzoek is aangetoond dat de meerderheid van de testen niet goed meer werkt na de eerste weken van de zwangerschap.
De zwangerschapstest reageert op het HCG-hormoon in je urine. Als je zwanger bent, heb je elke dag meer van dat hormoon in je urine.
De misselijkheid ontstaat door een sterke stijging van het zwangerschapshormoon HCG. Vanaf ongeveer 12-16 weken veranderd de hoeveelheid HCG niet meer zoveel en neemt bij de meeste vrouwen de misselijkheid af.
Vals negatieve zwangerschapstest:
Maar helaas de test is negatief en zegt dus dat je niet zwanger bent terwijl je toch eigenlijk zeker wist dat je wel zwanger bent. Nu is de wens de vader van de gedachte en kan hopen dat je zwanger bent veel doen met je lijf. Zwangerschapstesten zijn heel betrouwbaar, zo'n 99% klopt.
Bij een molazwangerschap hebt u last van de bekende zwangerschapsverschijnselen: vermoeidheid en misselijkheid zijn wel vaak aanwezig. U kunt zelfs extreem misselijk zijn. Opvallend is verder het snel dikker worden van uw buik. De concentratie zwangerschapshormoon in uw bloed is extreem hoog.
Betrouwbaarheid zwangerschapstesten
Dit komt door de lagere hCG-niveau's aan het begin van de zwangerschap. Naleven van de instructies: Lees goed of het belangrijk is om ochtendurine te gebruiken en niet de zwangerschapstest in de avond uit te voeren. Verdunnen van urine: Drink niet te veel voordat je gaat testen.
De innesteling vindt gemiddeld zo'n 9 dagen na de bevruchting plaats. Op dat moment is er vaak nog niet genoeg hCG aanwezig voor een positieve zwangerschapstest. Het duurt over het algemeen ca.een week na innesteling voordat je voldoende hCG hebt aangemaakt om te testen.
Na de bevruchting duurt het dus nog enkele dagen voordat het hCG-hormoon waarneembaar is. Een zwangerschapstest uitvoeren kun je dan op elk tijdstip van de dag doen, het is niet noodzakelijk dat dit met ochtendurine gebeurt. Let er wel op dat je voorafgaand aan een test niet heel veel hebt gedronken.
Tot ongeveer de zevende week van de zwangerschap verdubbelen de serumconcentraties van hCG zich iedere 2 dagen. De productiesnelheid neemt vanaf de zevende week af. Tijdens de negende tot tiende week worden de hoogste hCG-serumconcentraties gemeten in de moeder.
Beta HCG niveaus bij het verwachten van een tweeling
In het algemeen is het twee keer zo hoog wanneer men twee baby's verwacht. Een hoge HCG-bèta-spiegel is echter geen garantie voor een tweeling of meer. Bij veel tweelingzwangerschappen is namelijk geen verhoogd gehalte geconstateerd.
Onze gevoeligste digitale zwangerschapstest detecteert het zwangerschapshormoon hCG met een gevoeligheid van 10 mIU/ml. Uitslag vanaf 6 dagen voor je gemiste menstruatie (dat is 5 dagen voor je verwachte menstruatieperiode).
Soms is alleen het zwangerschapshormoon verhoogd, maar is het weefsel niet te zien op een echo. In deze gevallen kun je dan afwachten: Op de echo ziet de gynaecoloog geen vocht of zwelling in de eileider. Daarnaast is je zwangerschapshormoon (HCG) minder dan 2000.
HCG stijgt of daalt licht
Als het HCG niet goed stijgt en niet goed daalt, dan ontwikkelt de zwangerschap zich niet goed. Het is niet zeker of je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt of een miskraam krijgt. Je krijgt na twee dagen opnieuw bloedonderzoek. De gynaecoloog onderzoekt of het HCG voldoende daalt.