Nee, bij particulieren onder elkaar geldt geen retourrecht zoals bij koop bij webwinkels. Een tweedehands auto mag je dus niet binnen zeven werkdagen terugsturen met een beroep op de Wet koop op afstand.
U kunt terug naar de verkoper. De bewijslast ligt bij de verkoper als de auto binnen 6 maanden na aflevering een gebrek vertoont. De wet gaat er dan namelijk vanuit dat het gebrek al bij de koop aanwezig was. Als de verkoper vindt dat de auto niet gebrekkig is dan moet hij dat bewijzen.
Als u de miskoop van uw auto ongedaan wil maken, wordt meestal door de koper door middel van een (aangetekende) brief of via betekening van de brief per deurwaardersexploot, aangegeven dat er een beroep wordt gedaan op de consumentenbescherming die de Wet aan consumenten biedt.
Koop van een auto: wanneer kan ik het koopcontract ontbinden of vernietigen? Wanneer een koper ontevreden is over zijn aankoop, bijvoorbeeld door gebreken, schade of andere problemen die de verkoper niet wil of kan herstellen, dan kan de koper er soms voor kiezen het koopcontract te ontbinden, of te vernietigen.
Maar wat komt daar allemaal bij kijken? Dat leggen we graag aan je uit. Een koopcontract voor een auto creëert een juridisch bindende overeenkomst tussen de koper en de verkoper. Dit betekent dat beide partijen wettelijk verplicht zijn om zich aan de in het contract vermelde afspraken te houden.
Hoe maak ik een koop ongedaan binnen de bedenktijd? Laat de verkoper weten dat u de koop ongedaan maakt binnen de wettelijke bedenktijd. Die is 14 dagen.
Indien u een koop op afstand heeft gedaan - bijvoorbeeld via internet, via de telefoon, of van een verkoper aan de deur - heeft u recht op een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. De wettelijke bedenktijd houdt in dat u binnen 14 dagen mag afzien van uw aankoop zonder dat u daarvoor een reden hoeft te geven.
Een aankoop annuleren volgens het herroepingsrecht is gratis. Als de verkoper het geretourneerde product heeft ontvangen (of je het verzendbewijs laat zien) moet hij binnen 14 dagen je geld teruggeven. Je kan een koopovereenkomst altijd zonder reden ontbinden binnen de afgesproken bedenktijd.
Om de koopovereenkomst te ontbinden stuurt u een brief naar de verkoper. Daarin schrijft u dat u de overeenkomst wilt ontbinden en waarom. Gebruik een van onze voorbeeldbrieven: Voorbeeldbrief - Ongedaan maken koopovereenkomst product.
De overeenkomst is bindend, wat wil zeggen dat u gegarandeerd de prijs zal ontvangen die werd afgesproken – tenzij uw wagen sterk afwijkt van de beschrijving die u gegeven heeft. Via een website zoals ikwilvanmijnautoaf.be verkoopt u aan een autohandelaar en moet u dus ook geen keuring voor verkoop voorzien.
Bij een verborgen gebrek moet het gebrek aan de auto onbekend zijn geweest. Als u het gebrek al kende toen u de auto kocht, dan wordt dit geacht te zijn verdisconteerd (meegenomen) bij het bepalen van de koopsom. Voor een gebrek dat al bekend was of al was meegedeeld, kunt u de verkoper achteraf niet aanspreken.
De meeste tweedehands auto's worden verkocht zonder garantie. Wat veel autohandelaren vergeten is dat consumenten geen afstand kunnen doen van wettelijke garantie (non-conformiteit). Dus ook als een consument een auto zonder garantie heeft gekocht heeft de consument altijd recht op de wettelijke garantie.
Als je een product koopt in een winkel, dan heb je geen wettelijke bedenktijd. Veel winkeliers bieden wel een retour of ruilmogelijkheid aan voor ongebruikte en onbeschadigde producten. Dit is dan een extra service van de winkel. Vaak ontvang je een tegoedbon of je geld terug.
Wat kun je doen, als je van de koop af wilt binnen de bedenktijd? Als je iets hebt besteld bij een webwinkel, heb je vanaf de dag van ontvangst 14 dagen bedenktijd. Binnen die tijd kun je, zonder te vertellen waarom je iets wilt retourneren, afzien van je koop.
Dan zijn er een aantal juridische regels waar je mee te maken krijgt. Wanneer je online, telefonisch of aan de deur een aankoop doet, heb je als consument wettelijk gezien 14 dagen bedenktijd. In die periode mag je dus van afzien van de afname van een product of dienst of een artikel retourneren.
Als je een koop op afstand doet, bijvoorbeeld via internet of telefonisch, geldt een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Binnen deze termijn kun je als je spijt krijgt je aankoop ongedaan maken. Dit mag zonder reden.
Maar een fysieke winkel is niet verplicht om het goed terug te nemen als de consument zich gewoon heeft bedacht", zegt Etienne Mignolet, woordvoerder van de FOD Economie. Een winkel kan wel altijd zelf beslissen om het product toch terug te nemen en je geld terug te geven of om het product om te ruilen.
Als u spijt hebt van uw aankoop kunt u het product soms ruilen of teruggeven. Als u het via internet kocht, hebt u wettelijk het recht om uw aankoop terug te sturen. Maar als u iets in een gewone winkel kocht, mag de verkoper kiezen of u het mag ruilen. Behalve als een product te snel kapot is.
In de wetgeving is niets geregeld over de rechtsgeldigheid van een handtekeningstempel. Plaatst u uw eigen handtekening met een stempel, dan blijft deze ondertekening rechtsgeldig. U kunt de handtekening dan niet achteraf intrekken.
Een koper heeft op grond van de wet een bedenktijd van drie dagen.Gedurende deze drie dagen kan de koper de koopovereenkomst ontbinden. De bedenktijd begint te lopen om 0.00 uur van de dag nadat de koper een exemplaar van de door hem en de verkoper ondertekende koopovereenkomst heeft ontvangen.
Een overeenkomst kan (pas) worden ontbonden wanneer de andere partij tekortschiet in de nakoming van haar verplichtingen; oftewel wanneer afspraken niet worden nagekomen. De tekortkoming moet de ontbinding wel kunnen rechtvaardigen en mag dus niet te gering zijn.
Hebt u afspraken op papier over de koop van een product? Dan hebt u een schriftelijke koopovereenkomst. U zit dan vast aan de koop. Het maakt niet uit of u al betaald hebt.
Wat kan ik doen als ik niet tevreden ben met mijn aankoop? Neem contact op met de verkoper om samen tot een oplossing te komen. Je kunt hem/haar mogelijk bellen of reageren op een eerder bericht.
Als de autoverkoper de leveringsverplichtingen uit uw bestelbon niet respecteert, kunt u uw bestelling annuleren zonder een schadevergoeding te moeten betalen. U heeft recht op een billijke schadevergoeding als uw autoverkoper tekortkomt in zijn leveringsverplichting en er geen sprake is van overmacht.