Zaai ongeveer ½ - 1 cm diep en bedek de zaden met een dun laagje zaaigrond. Dun de zaailingen na 3 maanden uit op ongeveer 15 cm. Laat de sterkste en dikste plantjes staan en verplant de andere planten op een andere plaats. De afstand tussen planten in de rij is 12 - 15 cm afhankelijk van de soort.
In maart, buiten onder platglas of tunnel, zaaien voor de herfstprei en in april buiten voor de winterprei. De zomerprei wordt in maart gepoot als ze 3 á 4 mm dik zijn. En de andere (herfst en winter) prei wordt gepoot 13 weken na het zaaien (+/- 90 dagen, zie eerder in dit artikel).
Wanneer de planten 40cm hoog zijn moet je de aarde tot op 20cm ophogen. Herhaal hetzelfde na 3-4 weken. Plant de prei op 3cm van elkaar in rijen 40cm uit elkaar. Prei dient diep geplant te worden, 15cm diep.
Preiplantjes groeien best traag in het begin. Zaai de prei daarom binnen voor in een bak of tray of onder koud glas, op zaaiafstand van 10 x 1 cm. Zorg ervoor dat het zaaibed onkruidvrij is en houd een zaaidiepte aan van 0,5 cm. Als je binnen voorzaait, zet de tray dan op een koele lichte plaats.
Veel variëteiten hebben een lange groeiperiode van 120 tot 150 dagen nodig, maar nieuwere soorten hebben soms maar 90 dagen nodig om volwassen te worden. Omdat het wortelsysteem ondiep is, heeft prei ongeveer 1 cm water per week nodig, dus houd de neerslaghoeveelheden in de gaten en vul dit aan als het niet regent.
Prei houdt van een rijke bodem: vochthoudend maar toch luchtig en een goede structuur. Ze heeft veel voeding nodig, vooral stikstof (voor bladgroei), maar pas op met overbemesten.
De klassieke ammoniumnitraat kan in de zomer zeker gebruikt worden op jonge prei. Naar het najaar toe kan kalknitraat wel omdat de groei dan al vertraagd is, kalknitraat gebruik je best als er snel nood is aan extra stikstof.
Een veel geplante nateelt, in uitzonderlijke situaties zelfs tot begin augustus, is winterprei . Prei heeft veel voeding nodig, een goede bemesting is hier zeker op zijn plaats.
Buiten zaaien kan vanaf begin april op een zonnige, beschutte, warme en lichte plek met waterdoorlatende en vochtige grond. Zaai ongeveer ½ - 1 cm diep en bedek de zaden met een dun laagje zaaigrond. Dun de zaailingen na 3 maanden uit op ongeveer 15 cm.
Beschermen in de tuin van prei en fruitbomen en tegen insecten.
Prei: koolsoorten, Oost-Indische kers, schorseneren, selderij, tomaten, uien, wortels.
De bos met plantjes wordt in een grote emmer met water gezet en vervolgens worden de plantjes stuk voor stuk uit de bos gehaald om te verplanten. Veel moestuiniers knippen hierbij het bovenste deel van het plantje af om de groei te bevorderen.
Prei kweken we vaak bij minder zonlicht, vaak in de halfschaduw of bij nog minder zon. Veel zonlicht heeft prei niet nodig maar bij iets meer zon groeit prei makkelijker.
Het uitplanten kan tot begin augustus. Maak hiervoor geultjes van ongeveer 18 cm diep. De onderlinge afstand in een rij moet ongeveer 15 cm zijn en tussen de andere rijen 50 cm. Ook voor de winterprei soorten geldt stap 4, zoals benoemd bij de zomerprei.
Om preiplanten succesvol te telen zal je de prei regelmatig moeten bemesten met mest met een hoog stikstofgehalte. Preiplanten hebben de mest nodig om de bladeren te laten groeien. Er zijn drie soorten prei: zomerprei, herfstprei en winterprei.
Een onregelmatige gewasstand en verzwakte groei bij prei kan eventueel een gevolg zijn van een aantasting door de schimmel “rozerot” (Fusarium culmorum). Alhoewel je bij rotting meestal het verband legt met te natte grond hoeft dit niet altijd zo te zijn.
Waarom potgrond wél geschikt is als zaaigrond
Omdat het bedoeld is voor planten in pot, is er veel aandacht besteed aan vochtopname, wortelontwikkeling en lucht. Dat gaat ten koste van de component voeding.” En dat is juist goed voor het zaaien: er mag wel een klein beetje voeding in zitten, maar zeker niet te veel.
Voor een korte periode verdraagt prei wel temperaturen tot -5°C. Maar daalt het kwik tot -10°C, dan is er zeker schade te verwachten. Ook spruitkool en savooikool kunnen wel wat vorst verdragen, maar waakzaamheid is hier ook geboden.
Veel kalk nodig (1-1,5 kg/10 m²):
Bladgroenten, zoals sla, spinazie, selder, veldsla, peterselie, prei … Koolgewassen, zoals witte kool, rode kool, bloemkool, spuitkool, savooikool …
De wortels van de prei zitten in de bovenste 25 centimeter voor 65% in de grond. Daarna krijg je een laag van 25% die tussen de 25 en 50 centimeter diep in de grond zit. 10% van de wortels zitten lager dan 50 centimeter in de aarde.
De bloemen van de doorgeschoten prei, knoflook of ui. zijn heel goed in een salade te verwerken. De smaak is. doorgaans krachtig.
Na zes maanden groeien, kan de prei worden geoogst! Prei wordt geoogst met behulp van een zogeheten spitvork. Deze wordt naast de prei diep in de grond gestoken, waardoor de grond omhoogkomt. De prei wordt door de teler dan eenvoudig uit de grond getrokken.
Winterprei is dikker en steviger en kleurt grijsgroen tot blauwgroen. Zomer- en herfstprei hebben een lange, dunne schacht met geelgroen blad met een fijne structuur. Deze preisoorten zijn minder lang houdbaar dan winterprei.
Bij prei is het onderdeel bodem en bemesting één van de belangrijkste factoren of je oogst wel of niet slaagt. Preiplanten stellen namelijk best wat eisen aan de grond. Voor het creëren van blad vragen de planten om regelmatige bemesting met een hoge verhouding stikstof.