Als je levensmiddelen wil kopen, dan liggen de Lidl en Aldi natuurlijk voor de hand, dit zijn de bekendste en goedkoopste Duitse supermarkten.
In Nederland is het lage btw-tarief 9%. Hierdoor zijn boodschappen in Duitsland goedkoper dan in Nederland. Met name voor (sterke)drank, vlees, wasmiddel, diervoeding en drogisterij artikelen (vooral de DM drogist is heel voordelig!) betaal je in Duitsland minder dan in Nederland.
Aldi: vergelijkbaar met de Nederlandse Aldi, alleen een stuk goedkoper en zeker voor dingen als bakproducten een echte aanrader. Lidl: de Lidl zul je wel kennen en deze vind je dus ook in Duitsland.
Het marktonderzoeksinstituut Splendid Research heeft ook dit jaar weer de Duitse supermarkttoptien gepubliceerd. Dit jaar is Rewe als beste beoordeeld, Lidl en Edeka staan respectievelijk op de tweede en derde plek. Het onderzoek werd in januari van dit jaar uitgevoerd.
Als je bij het boodschappen doen huismerken koopt, dan kun je het best naar Lidl. Daar zijn de prijzen namelijk het laagst. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. Daarmee is Lidl goedkoper dan Aldi, de andere bekende Duitse discounter.
Het gros van de producten (90 procent) is speciaal voor Lidl geproduceerd: Lidl-merken dus. Daardoor heeft het bedrijf meer controle over de productiekosten (en dus de prijzen) én zijn er geen tussenpersonen die voor extra kosten zorgen.
Lidl is de goedkoopste met huismerken, Albert Heijn nét iets duurder dan Jumbo. De verschillen zijn klein, maar Lidl is de goedkoopste supermarkt als het om huismerken gaat. Aldi en Lidl hebben traditiegetrouw de goedkoopste huismerken, maar nu staat Lidl alleen aan kop.
Net als in Nederland worden de supermarkten vooral gedomineerd door enkele grote ketens. Het prijsniveau ligt over het algemeen lager dan in Nederland. De meeste supermarkten zijn geopend van maandag t/m zaterdag van 8:00 tot 21:00 uur. Zondags zijn de supermarkten in Duitsland gesloten.
De basisproducten van de discounters waren aan de kassa praktisch hetzelfde, met een licht voordeel voor de Aldi. Ook de merkartikelen verschilden onderling niet in prijs. Het grote verschil tussen Aldi en Lidl werd gemaakt door de groente- en fruitprijzen. Hier was de Lidl beduidend duurder dan de Aldi.
Goedkoopste supermarkt 2022
Dat was volgens onderzoek van het televisieprogramma Kassa jarenlang het geval. In 2022 is er een andere winnaar. Jumbo blijkt dit jaar de goedkoopste supermarkt te zijn. Op de tweede plek is Plus geëindigd.
KiK – Goedkope winkels Duitsland
De winkel is vergelijkbaar met de Zeeman en de Action, het aanbod aan kleding (vrouwen, mannen, kinderen) is erg ruim en je kunt er veel frutsels en woonaccessoires vinden. En dit alles voor een fijn prijsje. Voor plussize fashion (mannen en vrouwen) kun je ook terecht bij deze winkel.
Verzorgingsproducten zijn vanwege het lage btw-tarief altijd goedkoper in Duitsland. Vanwege de felle concurrentie wordt er meestal niet gestunt, maar zijn de prijzen altijd laag. Kies een supermarkt uit waar gratis kan worden geparkeerd.
Zo zijn cosmetica, parfum, schoenen en babyspullen over het algemeen goedkoper in Duitsland. Maar ook timing kan belangrijk zijn, want de Duitse winkeliers en consumenten oriënteren zich nog steeds naar de vroeger gangbare periodes voor Winterschlußverkauf (WSV, eind januari) en Sommerschlußverkauf (SSV, eind juli).
De Kruidvat Holding omvatte in Nederland Kruidvat, ICI Paris XL en Trekpleister, in België eveneens Kruidvat en ICI Paris XL, en in het Verenigd Koninkrijk Superdrug. Ook had de holding een 50%-belang in de Duitse drogisterijketen Rossmann in Polen, Hongarije en Tsjechië.
Vlak over de grens in Duitsland heb je in winkelsteden zoals Bad Bentheim, Münster, Aachen, Nordhorn, Bocholt, Emlichheim, Lingen en Ahaus een groot aanbod van te gekke winkels. Net even iets anders dan je gewend bent.
Nederland 10,1% duurder
De prijzen zijn in Duitsland gemiddeld 1,5% hoger dan het gemiddelde van de 28 EU-lidstaten. In Polen ligt het niveau 43,5% daar onder, in Tsjechië is dat 29,4%. Het duurste EU-lid is Denemarken, daar zijn consumenten 39,6% duurder uit dan het gemiddelde.
Wanneer we alleen kijken naar restaurants is het verschil tussen Nederland en Duitsland groter. Dat komt door een andere kostenstructuur en lagere accijns op alcohol in Duitsland. Een maaltijd inclusief consumpties in Duitsland is 10 tot 20% goedkoper. Geen verschillen waar we hier hard voor naar de winkel rennen.
In Duitsland geldt koffie als luxeproduct. Dit betekent dat Duitsers extra belasting over hun koffie moeten betalen: Kaffeesteuer. Per kilo koffie betaal je in Duitsland daardoor al gauw twee tot vijf euro meer dan in Nederland.
Volgens de meest recente prijspeiling van de Consumentenbond was Jumbo, afhankelijk van het filiaal, de goedkoopste supermarkt. De Spar was de duurste supermarkt. Let op, Jumbo hanteert per winkel verschillende prijsniveau's. Zie hier welk prijsniveau de Jumbo bij jou in de buurt hanteert.
Spar is de duurste supermarkt. Daar zijn A-merken 12% duurder. Aldi en Lidl staan door het geringe aanbod van A-merken niet in de ranglijst. Maar in een vergelijking van 22 dezelfde A-merken bij beide supermarkten is Aldi ruim 5% duurder dan Lidl.
Koken & etenHuismerkproducten bij Lidl zijn het goedkoopst, zo blijkt uit een nieuwe peiling van de Consumentenbond. Het prijsverschil tussen budgetmerken bij 'gewone' en 'discount'-supermarkten neemt echter af: Dirk en Vomar hebben Aldi al ingehaald.