2. Notre-Dame. Tot 2024 is de kathedraal van Parijs nog niet te bezoeken (door de brand), maar ga toch zeker de façade van de Notre-Dame bekijken. Wandel daarna rond op Ile de la Cité en en Ile Saint-Louis, de twee eilanden in de Seine.
De kathedraal biedt plaats aan 9000 mensen. De hoogste toren van de Notre-Dame is 90 meter hoog. De twee torens aan de voorzijde van de kathedraal zijn beiden 69 meter hoog en tellen ruim 400 treden. De torens kunnen beklommen worden, hiervoor is een toegangsbewijs nodig.
Entree Notre Dame Een bezoek aan de Notre Dame is gratis voor kinderen tot 18 jaar. Ben je inwoner van de EU dan krijg je zelfs tot je 26e gratis toegang! Verder kan van oktober tot maart elke eerste zondag van de maand gratis naar binnen.
De kathedraal ligt precies op nummer 6 Parvis Notre-Dame, naast Place Jean-Paul II. Er zijn drie belangrijke vervoersmiddelen om er te komen: de metro, de bus en de Parijse spoorwegen, ook wel RER genoemd.
Volgens de politie zijn er voor zover bekend geen doden gevallen bij de brand. Wel is zeker één brandweerman gewond geraakt. "Alle mogelijke middelen" worden volgens de autoriteiten ingezet om het vuur uit te krijgen.
Wie is verantwoordelijk voor het onderhoud van de Notre-Dame? Het Vaticaan bood, bij monde van kardinaal Gianfranco Ravasi, tot nu alleen „technische en wetenschappelijke steun” bij de restauratie. Want niet de katholieke kerk of de gemeente Parijs, maar de Franse staat is volledig eigenaar van de kathedraal.
De renovatie is volop bezig en er is nog veel werk om alles in 2024 klaar te krijgen. Volgens de verantwoordelijke van het project, Jean-Louis Georgelin, zitten de werken wel nog steeds op schema. In december 2024 zouden er opnieuw bezoekers binnen kunnen. Al betekent dat niet dat de werken dan volledig klaar zijn.
De kathedraal, die al sinds 1991 wordt gerekend tot Werelderfgoed, kreeg ook veel bekendheid door het boek van Victor Hugo, dat in 1831 verscheen: De Klokkenluider van de Notre-Dame. Er hangen ook echt klokken, die elk honderden kilo's wegen. De Notre-Dame is een kerk van de Rooms-Katholieken.
De oorzaak van de brand is nog onbekend, maar hij ontstond onder het dak waar werklieden bezig waren met renovatiewerkzaamheden. De vlammen sloegen al snel uit de 91 meter hoge torenspits van de middeleeuwse kathedraal, die instortte. Na ruim drie uur hadden de meer dan 400 brandweerlieden de ramp onder controle.
De eerste fase van de werkzaamheden, die de consolidatie en beveiliging van het gebouw omvatte en in augustus 2021 werd voltooid, kostte € 150 miljoen. De kosten van de tweede fase, de restauratie, worden geraamd op 550 miljoen euro.
De regering stelde in 2019 dat de restauratie van de Notre-Dame in vijf jaar moest worden afgerond. Dat verloopt volgens plan. Naar verwachting zal de kathedraal in december 2024 weer opengaan voor publiek.
Sacré-Coeur bezoeken & Tickets
Toegang tot de prachtige basiliek is gratis. Voor toegang tot de koepel van de basiliek heeft u een toegangsbewijs nodig. U kunt deze ter plekke aanschaffen. Let voor een bezoek aan de Sacré-Coeur goed op uw kleding, een korte rok of short is in de basiliek niet toegestaan.
833 miljoen euro opgehaald: voldoende giften voor restauratie Notre-Dame van Parijs, die in 2024 heropent.
Staatsbegrafenissen (Funérailles nationales) van Fransen die vanuit de Notre-Dame zijn begraven (selectie): 1894 · Marie François Sadi Carnot (president van Frankrijk 1887-1894) 1923 · Maurice Barrès (schrijver, politicus) 1929 · Maarschalk Ferdinand Foch (Frans militair, held uit de Eerste Wereldoorlog)
De wereldberoemde kathedraal in hartje Parijs werd op 15 april 2019 getroffen door een grote brand.
Op maandag 15 april 2019 brak er een zware brand uit in de Notre-Dame de Paris die een groot deel van de kathedraal verwoeste. Hierdoor storte de torenspits in en werd er veel schade aangericht. Wellicht blijft dit monument nu voor jaren gesloten voor toeristen.
Het is afhankelijk van je huidtype en de intensiteit van de verbranding hoe lang het duurt voordat een verbrande huid weg is, en hoe lang de huid rood blijft na het verbranden: Een 1e graads zonverbranding treedt op binnen 6 tot 24 uur.De huid blijft na verbranding rood voor ongeveer 1 tot 3 dagen.
Verbranding doet pijn, maar het zorgt er ook voor dat je later een grote kans hebt op huidkanker. Hoe vaker je verbrandt, hoe groter het risico op huidkanker. Als je tijdens je kinderjaren vaak bent verbrand, heb je later meer kans op huidkanker op latere leeftijd.
Meer dan de helft (55 procent) van de Nederlanders van 15 jaar of ouder is niet gelovig. In 2020 rekende 20 procent van de Nederlanders zich tot de katholieke kerk, 14 procent was protestants, 5 procent moslim en 5 procent behoorde tot een andere religieuze groep.
Het hindoeïsme heeft niet één enkele stichter, dus het is moeilijk te zeggen wanneer het precies is ontstaan. Het wordt echter vaak gezien als de oudste religie ter wereld, omdat het hindoeïsme is gebaseerd op geschriften die bijna 4000 jaar oud zijn.
Recent onderzoek wijst echter uit dat nog slechts 27% van de christenen in Nederland gelooft in de hel. Zes op de tien christenen die in de hel geloven, verwachten dat het met de meeste mensen goed komt 'omdat God liefde is'. De hel en Gods liefde; voor steeds meer mensen zijn deze twee niet met elkaar te verenigen.
Het oudste huis in Parijs is het huis van Nicolas Flamel, gedateerd 1407 en te vinden in de Rue de Montmorency 51.
Parijs (AFP) 22 september 2021 - Donateurs hebben gezamenlijk ruim 840 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het opknappen van de Notre-Dame, de kathedraal in Parijs die in april 2019 door een brand grote schade opliep.