Fuel Stratified Injection (FSI) betekent brandstof gelaagde injectie; de brandstof wordt in 'lagen' in de verbrandingskamer gebracht waardoor een bepaalde verbranding ontstaat. Twincharched (TSI) betekent dubbel geladen wat wil zeggen dat de brandstof op druk wordt gebracht met een compressor én een turbo.
FSI is de afkorting voor directe inspuiting, T uiteraard voor turbo. Dus 2.0 TFSI, 2.0T FSI of 2.0 FSI Turbo zijn allemaal verschillende benamingen voor dezelfde motor: een direct ingespoten tweeliter met één turbo.
Turbo Stratified Injection. Maximale kracht en een minimaal verbruik, dat typeert onze TSI-benzinemotoren. Want de motorinhoud mag dan kleiner zijn, door directe inspuiting is de motor een stuk krachtiger.
Wat is het verschil tussen TSI en TFSI? De termen TSI en TFSI betekenen hetzelfde, alleen gebruikt Volkswagen de term TSI en Audi de term TFSI.
Het grote voordeel van een 1.4 TSI motor is de combinatie van een relatief zuinige motor die toch flink wat vermogen levert. Om dit mogelijk te maken bevat de 1.4 TSI motor een turbo en een mechanische compressor. De turbo vergroot het vermogen bij hoge toeren en de mechanische compressor bij lage toeren.
Van autodealers verneem ik dat zo'n motor makkelijk de 400.000 km moet kunnen halen bij normaal gebruik. Ook zouden auto's met dergelijke motoren na dienst doen in West-Europa nog jaren doorrijden in Oost-Europese landen tot zo'n 400.000 tot 600.000 km.
Bepaalde Audi/VAG (en aanverwante merken) motoren hebben de afgelopen jaren een nogal negatieve reputatie opgelopen. Dat betreft met name de TSI en TFSI motoren die ná de FSI versie, zoals gemonteerd in uw Octavia, op de markt zijn verschenen.
Maar ook bij de andere motoren met een grotere inhoud doen zich TSI-motorproblemen voor. Zo hebben de 1.2, 1.4, 1.8 en 2.0 liter motoren vooral last van problemen met de distributieketting. Een distributieketting zal na verloop van tijd altijd iets langer worden.
De letters 'FSI' achter op de Golf staan voor Fuel Stratified Injection, wat betekent dat deze 1.6 directe benzine-inspuiting heeft.
Alles TSI motoren na 2012 zijn absoluut betrouwbaar, eerdere bouwjaren zijn discutabel, maar het is ook niet zo dat ze standaard aan puin draaien. Belangrijkste is dat de modificatie van ketting en spanner is uitgevoerd, als dat officieel is gedocumenteerd zou het vertrouwd moeten zijn.
De nieuwere generatie EA-211 heeft een distributieriem, en kent daardoor minder problemen. deze 1.2 TSI motor is te herkennen aan de motorcode die begint met CJZ.
Toyota (incus Lexus/Daihatsu en Subaru) en Honda staan al jaren strak bovenaan in de betrouwbaarheid onderzoeken. 2e hands kun je zeker het beste voor een Jap gaan. Toyota (incus Lexus/Daihatsu en Subaru) en Honda staan al jaren strak bovenaan in de betrouwbaarheid onderzoeken.
Een gedownsizede lichte drie cilinder is dus prima geschikt bij niet al te intensief gebruik, en mag u daar zoals van elke benzine motor een minimale levensduur van verwachten van minstens 250.000 km.
Het overmatige olieverbruik komt voor bij Audi TFSI-motoren vanaf 2008 die (meestal) meer dan 100.000 kilometer hebben gelopen. Het probleem is ook aanwezig bij de 1.4 TSI, 1.8 TSI en 2.0 TSI motoren van VW, Skoda en Seat.
TSI: Brandstofinjectie
In deze carburateur zat een sproeier die afhankelijk van de stand van het gaspedaal, een bepaalde hoeveelheid brandstof vernevelde. Deze nevel vermengde zich met de aangezogen lucht waarna het gevormde brandstofmengsel in de cilinder tot ontbranding werd gebracht door de vonk van de bougie.
TFSI – Turbo Fuel Stratified Injection
TFSI is een Engelse afkorting voor 'Turbo Fuel Stratified Injection'. Een motor met TFSI-techniek heeft een direct ingespoten injectie en beschikt tevens over een turbo.
TSI-motoren maken gebruik van directe brandstofinjectie en turbo- en compressortechnologie. Een beetje paradoxaal misschien, maar 't werkt wel: je houdt er een auto in topvorm aan over. De superschone dieselvarianten noemen we TDI-motoren. Zuinig en sterk zijn ze.
Wat is een TSI motor? TSI staat voor Twincharged Stratified Injection. Dit is de nieuwste benzinevariant van de welbekende VW diesel TDI-motoren. Een TSI is een variant op de FSI (ofwel Fuel Stratified Injection).
GTI staat voor Gran Turismo Iniezione. De term werd populair nadat Volkswagen hem in 1976 gebruikte als modelnaam voor een sportieve versie van de Volkswagen Golf met een vermogen van 110 pk.
BlueMotion is een term van autofabrikant Volkswagen voor zuinige motortechnologie. Een Volkswagen met BlueMotion Technology heeft doorgaans een stop-/startsysteem, een zuinige TSI-benzine- of TDI-dieselmotor.
De Volkswagen Golf 1.5 TSI Evo en het milieu
Die motor is goed voor 130 pk en beschikt over een zogenaamde 'zeil-functie', zoals we die van elektrische auto's kennen.
Benzine met een octaangetal van 95 is de geschikte brandstof voor deze auto. Dat geeft de fabrikant zelf aan. In het instructieboekje staat verder: " De wagen kan met benzine worden getankt, die een hoger octaangetal heeft dan de motor nodig heeft.
De kosten van het vervangen van een distributieketting zijn verschillend. De kosten variëren van 625 euro tot 1500 euro.
De nieuwe 1.5 TSI heeft de interne naam EA211 Evo meegekregen. Het nieuwe motortje bevat aardig wat techniek om het brandstofverbruik, de CO2-uitstoot en andere emissies te drukken. En met effect: Volkswagen claimt tot 1 liter/100 km lager verbruik in de praktijk, dus niet alleen op de testbank.