Moet ik komkommers bestuiven? In tegenstelling tot tomaat, paprika en pepers maakt het komkommerras Picowell ook zonder bestuiving vruchten aan. Hommels en bijen lusten de nectar best, maar voor de plant is het niet noodzakelijk dat ze langskomen. De vruchten bevatten echter geen zaden.
Net als tomaten zaden moeten komkommers namelijk gediefd en getopt worden, zodat deze optimaal kunnen groeien. Komkommers hebben niet alleen veel water nodig om goed te kunnen groeien, maar ook mest.
Komkommer zaaien
De komkommerplanten hebben een constante temperatuur van 20 graden nodig om te ontkiemen. Een kas, verwarmde kweekbak of zonnige vensterbank is een goede plek voor je kiembakjes. Als je een verwarmde kas gebruikt, zaai dan in februari of maart. Met een onverwarmde kas kun je beter pas zaaien in april.
Dieven en toppen
Om een stevige plant te krijgen, moet je hem in het begin veel toppen en nijpen. Knijp na de eerste vier bladeren de top eruit. Er groeien nu ranken uit, top deze na drie bladeren. De scheuten die hierna uitlopen, mogen blijven.
Verspenen. Als de zaailingen naast de twee kiemblaadjes ook twee echte blaadjes hebben, kun je ze elk in hun eigen potje van 9-11 cm zetten (verspenen). Hiervoor gebruik ik (biologische) potgrond, want daar zit voeding in en zo kunnen de plantjes lekker gaan groeien.
Komkommers zijn eenhuizig, d.w.z. zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen groeien in hetzelfde huis. En ze zijn zelfbestuivend.
1. Opbinden en indraaien. De meeste tomaten, paprika's, aubergines, komkommers en pepers vragen extra ondersteuning tijdens de groei – zonder ondersteuning wordt het vaak een onoverzichtelijk geheel.
Het bestuiven van een komkommer is eigenlijk alleen nodig als je deze kweekt voor de zaden, om volgend jaar te zaaien. Een komkommer is een éénhuizige plant. Dat betekend dat de mannelijke en vrouwelijke bloemen aan dezelfde plant zitten. De bloemen zijn éénslachtig, òf mannelijk òf vrouwelijk dus.
Komkommers hebben veel water nodig, dus geef ze voldoende gedurende de hele teelt. Een tip om het water geven wat makkelijker te maken: graaf een planten pot met gaten in naast de plant, en giet deze pot vol.
Je kunt per plant in een platte bak die niet te vol en goed verdeeld is wel 20 tot 25 komkommers per plant oogsten. Ook komkommers voor kasteelt zaai je wat eerder: begin tot half april binnenshuis (of bij goed weer in de kas maar let dan goed op nachtvorst!!).
Snoei daarom je komkommerplanten tussentijds. Verwijder de onderste vruchten en zijscheuten tot op 50 cm boven de grond. Zodra de hoofdscheut de gewenste lengte heeft bereikt, kan je deze inkorten om de groei van de zijscheuten te stimuleren. Knip ook de eerste bloemen af, zodat later meer bloemen en vruchten ontstaan.
Komkommers groeien heel snel. Van bloem tot oogstbare vrucht duurt soms maar 10 dagen. Deze komkommers zijn het lekkerst als ze tussen de 10 en 15 cm lang zijn.
Hoe lang duurt het voordat je komkommer kunt oogsten? Na ongeveer zes weken kun je de eerste komkommers gaan oogsten. Het oogsten vindt meestal rond half juli tot het einde van de zomer plaats.
De komkommerplant is eenjarig. Aan één stengel kunnen tientallen komkommers groeien. De tegenwoordig gekweekte komkommer heeft alleen maar vrouwelijke bloemen, waar zonder bevruchting of bestuiving de komkommer uit groeit.
Komkommer: bonen, bieten, dille, erwten, knolvenkel, kool, koriander, mais, prei, selderij, uien. Koolsoorten: aardappels, andijvie, bieten, dille, erwten, kamille, koriander, prei, spinazie, tomaten.
Komkommers hebben minimaal een temperatuur van 10°C nodig om te groeien. Komkommers uit de broeikas hebben een lichte standplaats nodig, maar geen volle zon. Indien nodig is het raadzaam de planten tegen de felle zon te beschermen. Dit vermijdt het verbranden van de bladeren bij een felle zon.
Komkommers moeten net zoals tomaten in de volle zon staan. Dit wil zeggen: minimum 6u zon per dag (ongeacht of dit nu ochtend- of namiddagzon is). Daarnaast geef je ze best ook voldoende ruimte. Hoe dichter de bladeren bij elkaar groeien, hoe meer kans op ziektes.
Welke meststof is geschikt voor komkommers? Organische meststoffen hebben de voorkeur voor komkommers, maar minerale speciale meststoffen zijn net zo geschikt voor groentegewassen.
Kalium en calcium zijn essentiële voedingsstoffen voor een goede vruchtkwaliteit. Dit is erg belangrijk voor komkommers, omdat de houdbaarheid kort is. De behoefte aan kalium is het hoogst tijdens de midden- en eindfase van de vruchtontwikkeling.
Waarom enten? Een geënte groenteplant heeft extra groeikracht en geeft meer productie. Omdat de onderstam beter resistent is tegen ziektes is een geënte plant dat dus ook.
Geef zeker iedere dag een halve gieter water per plant. Je merkt dat de plant meer water nodig heeft als de bladeren gaan hangen. Komkommers zijn gevoelig voor de ziekte 'meeldauw', dus geef geen water op het blad. Zorg dat de planten na een regenbui snel kunnen opdrogen.
Symptomenchecker. Volledig geel blad duidt vaak op een gebrek aan stikstof. Zie je dat de randen van het blad vergelen, dan heeft je komkommerplant mogelijk meer kalium nodig. Hebben je planten een ijzergebrek, dan zijn nieuwe bladeren geel, maar hebben ze verder groene nerven.
Slechte combinatieteelt
Let er ook op dat je de planten niet te dicht bij elkaar in de buurt zet, dan kunnen ze met elkaar gaan concurreren om licht en voedsel. Deze planten kun je beter uit elkaars buurt houden: Aardappel - selderij, tomaat, rode biet. Aardbei - koolsoorten.
Courgette en komkommer doen enigszins aan elkaar denken, maar plaats ze liever niet náást elkaar. Komkommers, tomaten en radijsjes zijn makkelijk te verbouwen voor beginners, maar plaats ook deze soorten liever niet naast elkaar.
Zo kom je bijna nooit voor een leeg schap te staan en dat is maar goed ook, want de komkommer is geschikt om elke dag te eten. Hij is lekker, gezond en bevat ook nog eens weinig calorieën. Hierbij de belangrijkste voordelen van deze groene versnapering.