Ja, alle zoogdieren hebben die. De neocortex is een deel van de hersenen dat bij zoogdieren voorkomt. In vergelijking met andere zoogdieren is deze laag bij de mens het meest ontwikkeld. De neocortex is vooral verantwoordelijk voor het bewust verwerken van informatie en stelt ons in staat om rationeel te redeneren.
Limbisch systeem
Veel dieren zoals primaten, paarden, katten en honden beschikken over zo'n soortgelijke structuur. En dus moet het mogelijk zijn dat zij die ervaringen ook hebben.
Naast het reptielenbrein en het zoogdierenbrein hebben kennen we de neocortex. De neocortex is het buitenste gedeelte van de hersenen van een mens. Dit is de jongste laag van ons brein. De Neocortex zorgt ervoor dat we informatie bewust kunnen verwerken en rationeel te redeneren.
De neocortex, het evolutionair nieuwste deel van de hersenschors, is betrokken bij hogere functies zoals waarneming, bewuste beweging, taal, redeneren en abstract denken. De neocortex bestaat uit zes verschillende lagen waartussen geen duidelijke grenzen zijn.
Gewervelde dieren zoals honden, katten, vissen en vogels hebben bijvoorbeeld hersenen, maar ook krabben, insecten en inktvissen. Dieren zoals ringwormen, slakken, sponzen, anemonen en kwallen hebben geen hersenen. De grote hersenen Het grootste deel van onze hersenen noemen we (niet verrassend) de grote hersenen.
De cortex van een typische bastaardhond telt bijna 430 miljoen neuronen, terwijl een kat er slechts 250 miljoen heeft.
Varkens zijn sociale en intelligente dieren. Ze worden vaak in één adem genoemd met slimme dieren als mensapen en dolfijnen. Uit verschillende studies blijkt dat hun cognitieve vaardigheden te vergelijken zijn met die van kinderen van rond de vier jaar.
Ons brein bestaat uit drie delen: het reptielenbrein, het zoogdierenbrein en het mensenbrein. Dit onderscheid in breinen werd voor het eerst gemaakt door neurowetenschapper Paul D. MacLean.
De anatomie van het brein is zeer complex met twee hersenhelften, vier hersenkwabben en allemaal kleinere hersengebiedjes. We hebben maar liefst 86 miljard hersencellen die elektrische en chemische signalen met informatie uitwisselen. De twee hersenhelften zorgen er samen voor dat we kunnen functioneren.
Ons oudste brein, dat vooral bestaat uit de hersenstam, hebben we gemeen met de reptielen. Dit brein is volgens MacLean zo'n 500 miljoen jaar oud. Het heeft een beperkt, maar zeer krachtig leervermogen dat we klassieke conditionering noemen.
De hersenen zijn uit grijze stof en witte stof opgebouwd. De eerste wordt ook wel roze stof genoemd: dit is de oorspronkelijke kleur voordat verkleuring bij preparatie optreedt. De grijze stof is uit zenuwcellen, of neuronen, en hun dendrieten samengesteld.
Grote hersenen en hersenschors
De hersenen bestaat uit drie delen: de grote hersenen, de kleine hersenen en de hersenstam. De grote hersenen worden ook wel het cerebrum genoemd en zijn het grootste deel. Het buitenste deel van de hersenen heet de hersenschors, ook wel cortex genoemd, en bestaat vooral uit grijze stof.
Je oerbrein is het oudste deel van je brein. Het werkt met instincten en emoties, reageert het meest dierlijk en het minst 'beleefd'. Het is vooral bezig met overleven.
Niet alleen zoogdieren zoals wij, maar ook vogels, vissen en mogelijk kreeften. Wie niet kan praten, voelt geen pijn, was lange tijd het adagium in de wetenschappelijke wereld. Tot de jaren 1980 opereerden artsen baby's die nog niet konden praten zonder verdoving.
De uiteindelijk conclusie is dan ook dat ongewervelden, vanwege hun zeer eenvoudige zenuwstelsel, hoogstwaarschijnlijk geen pijn kunnen ervaren. Er kan dus ook geen schade optreden aan hun welzijn.
Nee, je hersencellen gaan niet dood van alcoholgebruik. Dat is een fabeltje. Het verandert wel de chemische samenstelling van je brein. Als je op regelmatige basis de neurochemie van je hersenen verandert, veranderen op den duur de eiwitten van de cellen.
Je hersenen zijn het meest vette orgaan van je lichaam en bevat minstens 60% vet. Je hersenen vormen 2% van je lichaamsgewicht, maar gebruikt 25% van de energie! Je hersenen gebruiken ongeveer 20% van de totale hoeveelheid zuurstof in je lichaam.
Volgens het internationale persbureau Reuters, dat een serie artikelen schreef over de handel in lichaamsdelen, doet een brein gemiddeld 600 euro, een ruggengraat 250 euro, een voet 160 euro en een borstkas 1.600 euro.
Mensen produceren heel hun leven nieuwe hersencellen volgens nieuwe studie. Mensen blijven ook als ze volwassen zijn, nieuwe hersencellen aanmaken in de hippocampus, een deel van de hersenen dat betrokken is bij leren, het geheugen en de emoties.
Er werden twee hondenbreinen gebruikt omdat honden sterk in grootte verschillen. In elk van de hondenbreinen troffen de onderzoekers ondanks het verschil in grootte ongeveer een half miljard neuronen aan, ruim tweemaal zoveel als de kleine 250 miljoen neuronen die in het kattenbrein werden geteld.
En wat er precies pijn doet? Je brein zelf niet. Er zitten geen uiteinden van gevoels zenuwen in je hersenen die een signaal van pijn kunnen oppikken en doorgeven aan het gebied in je brein dat pijn verwerkt. Als je met een stokje in je hersenen zou roeren of er een stuk uit- snijdt, dan voel je daar niets van.
Dolfijnen zijn uiterst slim, speels en sociaal, maar soms ook erg sluw. Ze kunnen namelijk bendes vormen, die anderen nietsontziend treiteren en zelfs martelen. Ze herkennen zichzelf in de spiegel en begrijpen het aanwijzen van een voorwerp door een mens.
Chimpansees staan met stip op nummer 1 in de lijst van de slimste dieren. Ze weten hun omgeving namelijk te manipuleren in hun eigen voordeel.
Zo blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek, dat aantoont dat ze nog intelligenter zijn dan we dachten. Het is al lang bekend dat varkens slimmer zijn dan honden en sommige onderzoeken claimen zelfs dat varkens behoren tot de vier meest intelligente wezens op aarde.