de omgeving van de anus van je hond regelmatig te wassen; je hond te wassen met een speciale shampoo; de voer- en drinkbakken van jouw hond goed schoon te houden; het regelmatig testen op Giardia in de ontlasting van jouw hond.
Besmetting en preventie van giardiasis
Je kunt al van weinig parasieten ziek worden. Mensen kunnen Giardia lamblia ook binnen krijgen door drinken van of zwemmen in besmet water. Ook voedsel kan besmet zijn. De belangrijkste manier om besmetting te voorkomen is goed handen wassen, zeker na een bezoek aan het toilet.
Dieren met diarree en Giardia kunnen worden behandeld met Metronidazol of Fenbendazol. Omdat gezonde dieren in de omgeving de parasiet ook kunnen uitscheiden, en uw zieke dier opnieuw kunnen besmetten, raden wij u aan om alle dieren in een huishouden tegelijkertijd te behandelen.
De infectie verdwijnt meestal vanzelf na een aantal weken. In sommige gevallen, meestal bij verminderde weerstand, ontstaat er een chronisch ziektebeeld met diarree en gewichtsverlies.
Niet alle honden met Giardia hebben verschijnselen, maar ze kunnen de parasiet wel uitscheiden in de ontlasting. Deze komen vervolgens in de omgeving terecht waar een andere hond zich er mee kan besmetten door het opeten van de parasiet.
Als heet water lang genoeg heet kan blijven, minimaal 1 minuut warmer dan 70 graden, kan het de Giardia parasiet doden. Met wassen op 60 graden en daarna drogen in de wasdroger kunnen bijvoorbeeld kleden, kleren en manden ontsmet worden.
Hiervoor kun je een speciaal schoonmaakmiddel krijgen bij je dierenarts, wat erg goed werkt tegen Giardia (het middel heet hibicet). Dit is een roze zeep die je op kan lossen in water. Met dit sopje kun je ook goed je hele huis (of in ieder geval de kamers waar je kat komt) schoonmaken.
Hoe loop ik Giardia intestinalis op? Besmetting met de Giardia parasiet gebeurt door het opeten van de cyste die door een ander mens of dier wordt uitgescheiden. Dit kan door bijvoorbeeld het drinken van met cysten besmet water, of door het zwemmen in besmet water.
Hoe ziet Giardia diarree eruit
Giardia geeft dunne ontlasting of brijachtige stinkende diarree. Er kan slijm en bloed bij zitten. Ook zie je vaak dat de honden misselijk zijn en makkelijk overgeven, maar vaak behouden ze wel hun eetlust.
De meeste honden met Giardia hebben geen problemen. De honden die wel symptomen laten zien, zien we vaak brijachtige, stinkende diarree. Ook kan er veel slijm of zelfs bloed bij de ontlasting zitten. Is de infectie heftiger, dan kunnen de honden er van gaan braken en hebben veel buikkrampen.
Na uitscheiding in de ontlasting is de cyste onder koele en vochtige omstandigheden nog weken tot maandenlang besmettelijk. Giardia wordt overgedragen via contact van ontlasting met de mond, bijvoorbeeld door opname van besmet voedsel of water.
Een infectie met Giardia lamblia wordt opgelopen als de cysten via de mond, slokdarm en maag in de dunne darm terechtkomen. In de dunne darm barst de cyste open en komt de parasiet vrij. Deze gaat zich vervolgens vermenigvuldigen en zich vasthechten aan de darmwand. De darmwand raakt hierdoor beschadigd.
Doseren van de Panacur Hond/Kat tabletten
Panacur KH 250 mg: 1 tablet per 5 kg lichaamsgewicht gedurende 3 dagen. Panacur KH 500 mg: 1 tablet per 10 kg lichaamsgewicht gedurende 3 dagen.
Ook andere diersoorten kunnen deze parasiet bij zich dragen. Bij honden is het zelfs één van de meest voorkomende maagdarmparasieten, bij ongeveer 10% van alle dieren komt het voor. In kennels en pensions kan het zelfs oplopen tot 100%. In veel gevallen heeft de infectie niet tot nauwelijks klachten.
Giardiasis is een ontsteking in de darm die besmettelijk is. Mensen krijgen het door een parasiet. Het kan voorkomen bij mensen en (huis)dieren. Giardiasis komt in Nederland regelmatig voor.
In eerste instantie gaan we de Giardia behandelen met Panacur (Fenbendazol) gedurende 3 dagen. Na 2 weken moet de kuur herhaald worden. Omdat Giardia zeer besmettelijk is adviseren wij om alle dieren in het huishouden te behandelen met Panacur, ook als ze geen symptomen hebben.
Daarnaast is het advies om dagelijks te dweilen met een desinfecterend (chloorhoudend)middel (bijvoorbeeld Dettol). Op de 3e en 5e dag na de start van de behandeling is het verstandig om uw huisdier te wassen, aangezien de eitjes van Giardia in de vacht zouden kunnen zitten.
Giardia en voeding zijn gelinkt, doordat het zich voedt zich met koolhydraten in de darmen, die jouw hond via zijn voeding binnenkrijgt. Om hen van hun levensonderhoud te beroven en te voorkomen dat ze zich voor onbepaalde tijd voortplanten, moet je bij Giardia voeding met een laag koolhydraatgehalte.
Als het er teveel worden, kunnen echter serieuze gezondheidsproblemen ontstaan. Daarom worden honden en katten ontwormd. Een ontwormingsmiddel is een medicijn en zoals bij alle medicijnen is het belangrijk er bewust mee om te gaan omdat er een risico is op bijwerkingen.
Lees hier wat er aan de hand is en wat je kunt doen. Een wormmiddel heeft een korte werkingsduur (gemiddeld 24-48 uur). Met een wormmiddel worden de op dat moment aanwezige wormen, eitjes en/of larven gedood. Enkele dagen na de behandeling kan je hond of kat dus opnieuw besmet raken.
Wormen zijn nare parasieten die chronische maag- en darmklachten tot gevolg kunnen hebben. Het is dan ook belangrijk om je hond regelmatig te ontwormen. Hiermee draag je bij aan een goede gezondheid van je hond. Puppy's die niet ontwormd worden, kunnen ziek worden en een groeiachterstand oplopen.
Gemiddeld wordt uitgegaan van 4x per jaar, maar heb je bijvoorbeeld kleine kinderen of krijgt jouw hond rauw vlees dan wordt geadviseerd om vaker te ontwormen. Kijk in het ontwormingsschema hoe vaak ontwormen het beste bij jouw leefsituatie past.
Klachten kunnen zijn: braken, diarree, verminderde eetlust, een dikke buik en groeiachterstand. Volwassen honden hebben meestal geen klinische symptomen, maar kunnen wel andere dieren of mensen besmetten.