Voorwaarden tbsDe dader heeft een misdrijf gepleegd waar minstens 4 jaar gevangenisstraf op staat. Of een misdrijf dat speciaal genoemd wordt in de wet, zoals bedreiging. De dader leed aan een persoonlijkheidsstoornis, psychose of verstandelijke beperking toen hij de misdaad beging.
Kan je van tbs afkomen? Het is mogelijk dat de rechter de tbs met 1 of 2 jaar verlengt. Hierbij laat de rechter zich bij zijn of haar beslissing adviseren door de reclassering en in sommige gevallen ook door onafhankelijke deskundigen. Tbs met voorwaarden kan maximaal 9 jaar duren.
Behandeling in een tbs-kliniek duurt gemiddeld zeven tot acht jaar, maar er is in principe geen van tevoren afgesproken einddatum bekend. Eens in de twee jaar is er sprake van een verlengingszitting over het al dan niet verlengen van de TBS.
Tbs met dwangverpleging eindigt altijd voorwaardelijk. Dat betekent dat de dader zich ook na de maatregel moet houden aan afspraken met de reclassering. Er is geen maximumtermijn meer voor de voorwaardelijke beëindiging van tbs.
De rechter legt tbs vaak op voor twee jaar. Na deze twee jaar kijkt de rechter of de maatregel verlengd moet worden of niet. De rechter kan de tbs dan telkens met een of twee jaar verlengen. De tbs eindigt pas als de dader geen gevaar meer vormt voor de samenleving.
Tbs valt onder de 'vrijheidsbenemende maatregelen'. De tbs-gestelde zit altijd eerst een eventueel opgelegde gevangenisstraf uit, deze straf is bedoeld als vergelding. En wel voor dat deel van het delict dat de veroordeelde - ongeacht de stoornis - te verwijten valt.
Tbs staat voor terbeschikkingstelling. Het is primair een beveiligingsmaatregel die de rechter kan opleggen om de samenleving te beschermen als iemand een misdrijf heeft gepleegd terwijl hij leed aan een 'gebrekkige ontwikkeling of ziekelijke stoornis van zijn geestvermogens' en er vrees is voor herhaling.
Is TBS verplicht? Nederland kent in haar wet geen dwangbehandeling.Dit houdt in dat ook iemand aan wie TBS opgelegd is niet verplicht kan worden hier aan mee te werken. Ook al wordt er wel TBS met bevel tot verpleging opgelegd door de rechter.
Tbs is effectief als je kijkt naar de kans op herhaling van een delict oftewel recidive. Voormalig tbs'ers gaan minder vaak de fout in dan ex-gedetineerden. Er zijn ook tbs'ers waarbij behandeling geen zin blijkt te hebben. Sommigen plegen tijdens verlof of na terugkeer in de maatschappij toch ernstige vergrijpen.
De kosten van de behandeling worden betaald door de zorgverzekeraar of het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Behandeling in een tbs-kliniek duurt gemiddeld 9,4 jaar (uit Cijfers & Bijzonderheden 2022). Wat kost een tbs-behandeling gemiddeld? Een tbs-behandeling in een tbs-kliniek kost per dag ongeveer € 465,-.
In de tbs-kliniek mag de patiënt zijn bezoek gewoon op kamer ontvangen. Op de kamer mag gerookt worden en natuurlijk hebben we een toilet en een douche. Om half 4 's middags gaan ze weer op kamer, tot kwart over 7 's ochtends. Dat is bedoeld voor de nachtrust.
De kosten van de tbs-behandeling zijn hoog. Ongeveer 1,5 miljoen euro per behandeling. Na behandeling is de kans op herhaling echter slechts 9,3% twee jaar na de behandeling en 21,2% na 9 jaar. Hierbij gaat het dan om delicten waarvoor opnieuw tbs kan worden opgelegd.
In sommige gevallen kan de rechter tbs opleggen zonder een volledig rapport. De rechter zal in dat geval wel op andere gronden tot het oordeel moeten komen dat sprake is van een geestesstoornis. Komt hij niet tot dat oordeel, bijvoorbeeld omdat hij te weinig informatie heeft? Dan kan hij de verdachte geen tbs opleggen.
Het percentage tbs'ers dat na zijn vrijlating een misdrijf pleegt, is de afgelopen tien jaar constant gebleven op ongeveer één op de vijf. Wel is het aantal misdrijven dat die groep pleegt in die periode gedaald van gemiddeld 2,3 naar 1,7.
Voorwaarden tbs
De dader heeft een misdrijf gepleegd waar minstens 4 jaar gevangenisstraf op staat. Of een misdrijf dat speciaal genoemd wordt in de wet, zoals bedreiging. De dader leed aan een persoonlijkheidsstoornis, psychose of verstandelijke beperking toen hij de misdaad beging.
Op het terrein van de voormalige jeugdinrichting 'de Corridor' in het dorp Zeeland, is een nieuwe vestiging voor forensiche psychiatrie van de Pompestichting gevestigd.
TBS Nederland heeft vandaag het overzicht 'Cijfers en Bijzonderheden 2022' gepubliceerd. Hierin zijn een aantal relevante cijfers over dat jaar en de daarbij behorende achtergrondinformatie verzameld en op een overzichtelijke wijze weergegeven. Gemiddeld waren er in 2022 1.536 tbs-patiënten.
Andere Tijden zocht er een paar op en bericht over een typisch Nederlandse uitvinding, de TBR, tegenwoordig TBS.
Belangrijk om te snappen is dat tbs (afkorting van 'terbeschikkingstelling') geen straf is maar een maatregel. De rechter kan de maatregel opleggen aan iedereen die een misdaad heeft begaan waar minimaal vier jaar cel op staat.
Geen einde aan tbs
Als de tbs-behandeling de kans op terugval onvoldoende vermindert, kan de behandeling gericht op terugkeer in de maatschappij (tijdelijk) worden stopgezet. De tbs'er gaat dan naar een longstay-afdeling.
De Politierechter kan een straf opleggen van ten hoogste één jaar gevangenisstraf. Bovendien kan de politierechter geen TBS opleggen en kan ook alleen de Meervoudige Strafkamer u verplichten tot plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders.
Tbs met voorwaarden verlengen
De rechter kan de tbs met 1 of 2 jaar verlengen. De rechter laat zich bij de beslissing over verlenging adviseren door de reclassering en soms ook door onafhankelijke deskundigen. Tbs met voorwaarden duurt maximaal 9 jaar. Tbs'ers kunnen in hoger beroep tegen elke verlenging.
Misdrijven waarop een gevangenisstraf staat van 8 jaar of meer. Bijvoorbeeld afpersing, aanranding en samenspanning tot bepaalde misdrijven. Misdrijven waarop een gevangenisstraf staat van 12 jaar of meer. Zoals moord, doodslag, verkrachting en mensenhandel.
De rechter kan onder jeugdstrafrecht ook de maatregel 'plaatsing in een inrichting voor jeugdigen (PIJ-maatregel, ook wel jeugd-tbs genoemd) opleggen. De PIJ-maatregel kan 7 jaar duren. In uitzonderlijke gevallen kan de PIJ-maatregel worden omgezet in een tbs-maatregel (zie ook: tbs).