Daarnaast is het handig om te weten hoeveel graszaad u nodig heeft. Voor het inzaaien van een gazon is doorgaans 1 kg nodig per 25 m². Gaat u kale plekken bijzaaien of een gazon doorzaaien? Dan volstaat 1 kg graszaad per 50 m².
Voorzie per 100m² zo'n 2,5 tot 3 kg graszaad. Gebruik niet teveel graszaad, want dan verstikt het gras zichzelf. Gebruik niet te weinig graszaad want dan krijg je geen mooi volle grasmat. Verdeel het graszaad in twee gelijke hoeveelheden.
Gebruik zo'n 20-25 kg graszaad per hectare om door te zaaien. Goed bodemcontact is belangrijk voor de kieming van het graszaad. Voor het beste resultaat gebruik je een schijvenzaaimachine of wiedeg met aandrukrol.
Gemiddeld genomen kun je zeggen dat in het voorjaar het twee weken duurt voordat het graszaad ontkiemt. Aan het einde van de zomer gaat dit sneller en kun je soms binnen zeven tot tien dagen al de eerste sprieten ontdekken.
Ben je op zoek naar een snel kiemend grasmengsels. Wanneer de omstandigheden optimaal zijn kiemt dit Moowy snelgroeiend Powergraszaad binnen 7 tot 14 dagen. Verder is het graszaad winterhard en heeft het een levenscyclus van meerdere jaren. Het grasmengsel is een ideale grasmengsel voor een hoge bedekking van gras.
Lichtjes inharken van het gras
De graszaden moeten beschermd worden tegen vogels en de graszaden moeten goed kunnen wortelen. Indien graszaden goede contact hebben met de grond, krijg je ook eerder een gelijkwaardige ontkieming. Een klein laagje aarde over het graszaad is dus van belang. Ook wel, met lichtjes inharken.
De kosten van doorzaaien bestaan uit de investering van graszaad en de bewerkings- en zaaikosten. Dit kost samen circa € 150,- per hectare. Herinzaaien van grasland kost ongeveer € 800,- euro per hectare, dus uw grasland in goede conditie houden met doorzaaien is zeker aan te bevelen.
Het duurt gemiddeld twee tot drie weken voordat het zaad gaat ontkiemen, maar dit is ook erg afhankelijk van de bodemtemperatuur. Dit geldt voor zowel de eerste keer inzaaien als het doorzaaien! Lees meer over het zaaien van graszaad in 'Graszaad zaaien, maar hoe?'
Graszaad van de Action is niet duur en van goede kwaliteit. Wij hebben er tenminste een prima grasveld mee kunnen aanleggen. De kosten van graszaad van de Action zijn 4,-.
Graszaad van de action heeft maar één soort en één inhoudsmaat. Je hoeft niet lang te kiezen. Voordelig geprijsd.
Graszaad heeft een houdbaarheid van meerdere jaren, maar een maximum houdbaarheid van drie jaar. Ongeopende zakken zaad zullen over het algemeen na twee jaar nog ongeveer even sterk zijn als een nieuwe zak. Op veel zakken staat ook vaak dat graszaad maar twee jaar houdbaar is.
De gemiddelde prijs van grasland nam in het vierde kwartaal met 8% toe tot 64.800 euro per ha. Over heel 2021 noteert grasland een gemiddelde prijs van 62.000 euro per ha, 6,2% meer dan in 2020 (58.400 euro per ha).
Egaliseren doe je met een kilverbak. En dat kun je echt beter door een loonwerker laten doen. En als je wilt frezen, zul je het land ook eerst dood moeten spuiten. Daar kun je als particulier ook het spul niet meer voor krijgen.
Verdeel het graszaad gelijkmatig over het land. Hark het land licht en loop of rol het hierna aan. Grote oppervlaktes kunnen het beste met een speciale graszaaimachine ingezaaid worden. Zaai niet dieper dan 1,0-1,5 cm.
Om het te ontkiemen heeft graszaad veel vocht nodig. Voldoende vocht versnelt het kiemproces. Het beste kun je watergeven in de ochtend of in de avond. Geef je water midden op de dag dan wordt er veel water verdampt.
Gazon doorzaaien na verticuteren: zijn er kale plekken in het gazon ontstaan na het verticuteren? Dan zaai je die best direct in met herstelgraszaad. Dat is een speciaal zaad dat snel ontkiemt en geschikt is om het gazon te doorzaaien na het verticuteren.
Veel gebruikte soorten voor gemeenten zijn het low-Maintenance mengsel en het B3/Bar roadside mengsel, deze 2 soorten zijn sterk en vergen weinig onderhoud. Ook zaaien wij verschillende soorten bloemenmengsels. Afhankelijk van de locatie en het doeleind ervan, adviseren wij het juiste graszaad.
Omdat voldoende water de belangrijkste hoeksteen is op weg naar een egale, prachtige, groene grasmat. Tijdens een warm voorjaar kan één dag zonder water volstaan om de eerste grasplantjes te laten afsterven.
Stap 4: bemesten van de bodem. Gras zaaien en bemesten kan tegelijk uitgevoerd worden. Er zijn namelijk graszaadmixen die zowel graszaad als meststofkorrels bevatten.
Om het gazon gezond te houden bemest u het gazon drie keer per jaar met koemestkorrels of gedroogde koemest: In maart/april uw gazon bemesten zal zorgen voor een goede start in het voorjaar. Bemest uw gazon in juni/juli voor zodat het ook in de zomer groen en gezond bijft.
Besluit je graszoden te leggen, dan ontstaat er direct een mooi gazon, terwijl je bij zaaien veel meer geduld moet hebben. Zaaien is natuurlijk een stuk goedkoper. Gras zaaien kan normaal gesproken van mei tot augustus. Behalve als het vroeg in het voorjaar relatief warm is, kan eerder worden gezaaid.
Verticuteren doe je best 2 keer per jaar. In het voorjaar rond maart/april en dan nog eens in september/oktober. Zo verticuteer je net voor de belangrijkste groeiperiode van het gras, waardoor het optimaal kan herstellen.
Wanneer het vriest heeft gras geen veerkracht. Hierdoor breekt het zomaar af wanneer je erover heen gaat lopen. Zelfs wanneer het gaat dooien is het beter om nog niet over het gazon te lopen. Dat komt omdat de ondergrond nog hard is en hierdoor kun je nog steeds het gras zomaar beschadigen.