Tijdens de zwangerschap groeien de eitjes uit tot miniatuur visjes. Na 4 á 5 weken stoot het vrouwtje haar eitjes uit op een rustige plek op het aquarium. De jonge visjes zijn direct op zichzelf aangewezen. Voldoende schuilplek voor de baby vissen in het aquarium is van groot belang.
Het mannetje jaagt achter het vrouwtje aan tijdens het paren en hij bevrucht de eieren terwijl ze vallen. Het paren kan spectaculair zijn om te zien omdat de vissen door het aquarium racen en al het andere negeren, inclusief voer. Voorbeelden van vrij-leggers zijn Tetra's, Barbelen, Rasboras en Danio's.
De witte eitjes zijn altijd leeg, als het een beetje de kleur geel heeft dan weet je dat daar iets in moet zitten. Je kan als je dat wil de eitjes in een potje doen met een netje om de opening heen en het geheel gewoon in je aquarium op de bodem zetten. Zo kunnen de vissen er niet bij.
Bij een watertemperatuur van 21 graden duurt het ongeveer vier dagen voordat de eitjes uitkomen. Bij een watertemperatuur van 18 graden kan dit tot een week duren.
De meeste vissen paren door “kuit te schieten”. Een vrouwtjesvis laat op een gegeven moment haar eicellen in het water. De eitjes dwarrelen nu door het water en hechten zich uiteindelijk aan waterplanten. De mannetjesvis laat nu zijn zaadjes achter op de eicellen van de vrouwtjesvis.
Het mooiste zou zijn als je de babyvisjes weer snel terug kan plaatsen. Omdat in je aquarium de waterwaardes optimaal zijn en dit een gunstige werking heeft op de doorgroei. Dus wanneer je babyvisjes iets groter zijn dan de bek van de andere vissen, dan plaats je ze meteen terug in aquarium.
Wat eten baby vissen? Baby vissen en jonge vissen hebben andere voeding nodig dan hun volwassen soortgenoten. Hierin zijn verschillende opties zoals levend voer, gedroogd of gevriesdroogd of in de vorm van vlokken.
Ja, vissen vreten elkaar op. Met een beetje massel kun je de graten nog wel ergens op de bodem vinden.
Jonge goudvissen zijn bij de geboorte bijna allemaal zwart van kleur. Geleidelijk krijgen de vissen een oranje kleur. Na circa acht maanden is de helft van de jonge goudvissen oranje. Na een jaar is 80% oranje.
3) Broedzorg
Eénmaal zij gelegd heeft, bevrucht hij de eitjes en bewaakt het nest tot de jongen uitkomen. Zelfs nadien zal hij bij gevaar de jongen in zijn muil laten vluchten tot dit geweken is. Na enkele weken zijn de jongen zelfstandig en verjaagt het mannetje ze.
Garnalen leggen geen eieren, ze dragen de eieren onder de buik gedurende de hele zwangerschap. Soms lijkt het alsof de zwangere garnaal de eitjes los laat. Ze schut waarschijnlijk de eitjes onder haar buik even op.
Maanvissen kweken, een stappenplan
Echter net zoals altijd, niet teveel! Liever 2 keer per dag erg weinig. Na 8 weken zijn de jongen groot en heb jij er prachtexemplaren bij!
De eieren van de meeste zoetwatervissen zijn min of meer kleefkrachtig en zacht. Ze zwellen door wateropneming en worden dan groter. De vorm, grootte, kleur en het aantal, evenals het gewicht zijn soortgebonden. En dat is goed, want zo kan men de eieren identificeren en rangschikken naar soort.
Het vrouwtje krijgt per keer tien tot zeventig jongen. Grotere vrouwtjes krijgen vaak meer jongen dan kleine vrouwtjes. Ze kan een behoorlijk opgezette buik krijgen, maar heeft er geen hinder van. Laat haar met rust als ze gaat afzonderen van de rest.
Dit wordt paaien genoemd. Er zijn echter ook soorten als de guppy en zwaarddragers waarbij de eitjes inwendig worden bevrucht en volledig ontwikkelde jongen ter wereld komen. Visseneitjes zijn over het algemeen klein en doorzichtig, evenals de larve.
Voornaamste inzet bij de meeste gevechten is het territorium, het gebied rondom een bijzonder object, dat ook voedsel kan zijn. Bij vissen is het in de regel het nest of een vrouwtje. Zo heeft het afstand houden het nuttig maken van alle beschikbare mogelijkheden tot gevolg.
Goudvissen paren in de lente, het is dus goed om de opwarming van het water na te bootsen. Om dit te doen, breng je de temperatuur eerst omlaag naar tussen de 10 °C en 12 °C. Vervolgens, als je klaar bent voor het paren, verhoog je de temperatuur met 2 °C per dag totdat de temperatuur tussen de 20 °C en 23 °C ligt.
Baby goudvissen voeren met vers ei
Het gebruik eigeel van een hardgekookt ei en maal het fijn.
Goudvissen worden geslachtsrijp als ze tussen de 1 en 3 jaar oud zijn. Dan is ook pas het verschil tussen de mannetjes en vrouwtjes te zien. De vrouwtjes krijgen een bollere buik en de mannetjes vertonen paaiuitslag, witte bolletjes rond de kieuwen en borstvin. De voortplanting van goudvissen luistert vrij nauw.
Roggen en andere vissen zijn vaak juist een beetje glibberig. Durf jij ze aan te raken? Alleen in het Dolfinarium kun je roggen, haaien en andere vissen uit de Noordzee aaien.
Ook dit hangt af van de soort. De meeste dagactieve vissen slapen 's nachts. En sommige soorten met weinig energie, zoals bettas, doen gedurende de dag kleine dutjes en slapen het grootste deel van de nacht. Nachtvissen zoeken meestal een mooi plekje om te schuilen terwijl het buiten licht is en uit te rusten.
Volgens Tinley-gedragstherapeut Marieke heb je een blije goudvis als-ie zichzelf kan zijn. "Dit betekent dat je goed moet kijken naar het natuurlijke gedrag van een goudvis. Wat doet hij in het wild? Juist, zwemmen.
Afhankelijk van de omstandigheden kan een vis tussen de 5 en 12 cm per jaar groeien. Zijn de omstandigheden slecht dan zal de goudvis minder snel groeien.
Voor een snelle groei kun je zorgen voor een voldoende groot aquarium, warm water (22-24 °C is perfect) en voer je best meerdere keren per dag een kleine beetje in plaats van één keer per dag een grotere hoeveelheid, maar zoals gezegd groeien guppies ook gemakkelijk in minder ideale omstandigheden.
Aquariumvissen worden verdeeld in twee groepen als het gaat om voortplanting: 1. Dit is de aquariumvis die (eerst) eitjes legt voordat de vissen baby's ter wereld komen. Voorbeelden hiervan zijn Maanvissen en Discusvissen.