Plant koolrabi uit op een afstand van 30 x 30 centimeter, in kruisverband. Plant de zaailingen niet te diep uit, en wacht ook niet te lang met planten. Als de zaailingen te groot zijn, zullen ze even stoppen met groeien bij het uitplanten. Hierdoor wordt het risico op doorschieten groter.
Na 4-6 weken kunnen de plantjes de volle grond in. Zet ze in een verband van 30 x 30 cm. Er zijn verder paarse en geel/groene rassen te verkrijgen. Net als andere kool planten moeten koolrabi snel kunnen groeien en vereist daarom een losse, voedzame bodem met een goed vochthoudend vermogen.
Voorzaaien en zaaien in de volle grond
Vanaf de maand april tot augustus kun je de zaden direct in de volle grond zaaien. Zaai de koolrabizaden in rijen op een zonnige standplaats met een afstand van 30 cm uit elkaar op 1 cm diepte.
De koolrabi gaat voor 90 minuten in de weckketel op 100 graden. Ingemaakte of geweckte koolrabi. De weck of inmaak is goed geslaagd als het lipje van de ring naar beneden wijst.
Plant koolrabi uit op een afstand van 30 x 30 centimeter, in kruisverband. Plant de zaailingen niet te diep uit, en wacht ook niet te lang met planten. Als de zaailingen te groot zijn, zullen ze even stoppen met groeien bij het uitplanten. Hierdoor wordt het risico op doorschieten groter.
Andijvie, aubergine, bleekselder, bloemkool, bonen, broccoli, Chinese kool, courgette, groene selder, knolselder, knolvenkel, komkommer, koolrabi, meloen, paprika, pompoen, rode biet, sla, mais, tomaten en watermeloen zou je voor de eerste nachtvorst moeten afdekken om ze te beschermen tegen de winterse kou.
De koolrabi heeft dus een lage klimaatbelasting en is daarnaast een gezonde, natuurlijke voedingsstoffenbron: het bevat onder meer calcium, kalium, magnesium, en voedingsvezels is rijk aan vitamine C. Het blad van de koolrabi bevat ontzettend veel vitamine A, dat ook veel in vlees te vinden is.
Koolrabi groeit op bijna alle grondsoorten, al verkiest deze groente een voedzame bodem. Vooraf een flinke portie goed verteerde compost laten aanrukken en inwerken met een woelvork is raadzaam. Extra meststof geven is niet noodzakelijk. Geef koolrabi een plekje in de zon of halfschaduw.
Je kunt het verpakken in vershoudfolie of in een afgesloten bewaarbakje doen. In de diepvries (bij minimaal -18°C) kun je rauwe koolrabi tot 12 maanden bewaren. Blancheer de koolrabi 2-4 minuten kort voor invriezen. De koolrabi kun je vervolgens in een goed gesloten plastic zakje of bakje bewaren.
De wortels van koolrabi groeien namelijk ondiep. Heeft je koolrabi te weinig water gehad dan kan de kool taai en vezelig worden en barsten.
De knol die boven de grond gevormd wordt, is eigenlijk een verdikking van de stengel aan de voet van de plant, waarop de bladeren zijn ingeplant. Afhankelijk van de groeiomstandigheden, kan de knol van koolrabi een diameter van 5 tot 15 cm bereiken. Koolrabi kun je op elke grond telen, mits hij goed doorlatend is.
Palmkool zaai je het beste voor in maart. Zet de jonge planten op een lichte, koele plaats. Uitplanten doe je, na een week of zes, vanaf eind april tot eind juni. Houd een plantafstand aan van 65 x 50 cm.
In tegenstelling tot andere koolsoorten groeit de koolraap onder de grond. Deze groentesoort is waarschijnlijk ontstaan uit een kruising tussen kool en knolraap. Je zaait koolrapen meestal begin juni. Als je ze eerder zaait, krijg je vezelige/houtige knollen.
Zaai je Rode biet in geultjes van 1 cm diep en druk de aarde stevig aan. Ook al heeft deze groente losse grond nodig, het zaad kiemt beter wanneer er voldoende contact is met de aarde. Uiteraard niet aanstampen. Zaai je zaden 5 cm uit elkaar en dun uit op 10 cm.
Koolrabiblad is lastiger te verteren als het rauw is. Het is rijk aan voedingsvezels en te gebruiken in recepten op dezelfde wijze als verse boerkool. Eigenlijk kun je het zien als een soort zomer-boerenkool.
Koolrabi is de knolvormige, verdikte stengel van een koolplant. Anders dan koolraap groeit koolrabi boven de grond. Het is dus niet de wortel die je eet. Afhankelijk van de soort zijn de knollen bleekgroen of blauwviolet van kleur.
De koolrabi is een verdikte stengel van de koolplant. De koolrabi is ontstaan uit een kruising van wilde kool en wilde witte biet. Anders dan koolraap groeit koolrabi boven de grond, het is dus niet de wortel die je eet. Afhankelijk van de soort zijn de knollen bleekgroen of blauwviolet van kleur.
Vliesdoek heeft een isolerende werking, en kun je daarom goed gebruiken om je planten te beschermen tegen vorst. Het is ook nog eens licht van gewicht, dus je zult je planten niet beschadigen. In de groentetuin gebruik ik het om vroege teelt, zoals koolplanten, te beschermen als het behoorlijk gaat vriezen.
Witloof is het moeilijkste te combineren. Je plant dit best na prei. Witloof verdraagt geen vers mest.
Spitskool groeit snel. Zodra de bladeren gesloten zijn, duurt het nog ongeveer twee weken tot de oogst. De vroege teelt is rond mei al uitgegroeid en bij de late teelt wacht je met oogsten tot augustus.
Afhankelijk van de soort die je kweekt kun je broccoli oogsten tussen de maanden juni en maart. De eerste oogstperiode vindt meestal na twee tot drie maanden plaats na het zaaien. Broccoli kun je overigens vaak meer dan één keer oogsten. Je oogst daarom altijd eerst de centrale knop.
Bloemkool oogsten
Afhankelijk van het ras en de zaaiperiode kun je vanaf juni tot april de bloemkolen oogsten. Zodra de bloemkolen groot genoeg zijn kun je de kool oogsten door de steel los te snijden. Bloemkool is het lekkerste wanneer je deze dezelfde dag nog opeet.